Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μενδώνη: Προσβλητικό το βίντεο από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας

«Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε στο TikTok ένα βίντεο το οποίο είναι εξαιρετικά προσβλητικό για την Πέλλα» είπε η Λίνα Μενδώνη

Περήφανη για το μουσείο της Πέλλας και ικανοποιημένη με τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρέθηκε χθες στο σημείο, συνοδευόμενη από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου. Σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη, η υπουργός αναφέρθηκε σε αναρτημένο βίντεο στην εφαρμογή TikTok αναφορικά με την κατάσταση σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και ανακοινώνοντας ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες, καθώς το άτομο που τράβηξε το βίντεο, εισήλθε στον αρχαιολογικό χώρο παρανόμως.

«Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε στο TikTok ένα βίντεο το οποίο είναι εξαιρετικά προσβλητικό για την Πέλλα. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αναλάβω για λογαριασμό της υπηρεσίας οποιαδήποτε ευθύνη, αν ήταν αληθινά αυτά τα οποία παρουσιάστηκαν», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας και όσο το Μουσείο «κατά γενική ομολογία είναι από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους και από τα πιο ωραία μουσεία, τα οποία έχουμε στην πατρίδα μας».

Σχολιάζοντας η κ. Μενδώνη σημεία του βίντεο, αναφέρθηκε στα κτήρια υποδομής που παρουσιάζονται ως «εγκαταλειμμένα» και εξήγησε ότι αυτά δημιουργήθηκαν βάσει ενός σχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού 25 χρόνια πριν, το οποίο προέβλεπε ότι η σύγχρονη είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο θα γινόταν από τον ίδιο τόπο που βρίσκονταν στην αρχαιότητα. «Κανονικά, για να λειτουργήσουν τα κτήρια όπως είχε σχεδιαστεί, θα έπρεπε να έχει γίνει ένας δρόμος, μία είσοδος, να έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις, να έχει δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης έξω από την σημερινή πεζογέφυρα, ώστε ο επισκέπτης να μπαίνει στην ίδια οδό και να έχει μπροστά του την ίδια κατεύθυνση που είχε και ο αρχαίος όταν έμπαινε στην πόλη του. Για διάφορους λόγους, αυτό το πράγμα έχει καθυστερήσει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι γι' αυτό δεν έχει ευθύνη το υπουργείο Πολιτισμού. Παρόλα αυτά, όπως επισήμανε, οι συγκεκριμένες υποδομές «σε καμία περίπτωση δεν είναι στην κατάσταση η οποία παρουσιάζεται σε αυτό το βίντεο» και «ο χώρος που βρίσκονται τα κτήρια επί της ουσίας δεν είναι επισκέψιμος».

 Σημείωσε ωστόσο ότι στο εσωτερικό του ενός κτηρίου λειτουργούν εργαστήρια όπου παράγονται αντίγραφα του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων, τα οποία τροφοδοτούν το μουσείο της Πέλλας, καθώς και άλλα πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Επίσης, στο άλλο κτήριο λειτουργεί εργαστήρι που παρουσιάζει τη λογική της συντήρησης των αρχαίων αντικειμένων, το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα σχολεία. «Εγώ ζήτησα από την κ. Τσιγαρίδα (σ.σ. Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας) από 1ης Ιουνίου να το ανοίξει και στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, διότι γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες, ψηφιακά προγράμματα και φιλμς τα οποία δείχνουν τη συντήρηση των αρχαιοτήτων, προκαλούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στον αρχαιολογικό χώρο των 4.000 στρεμμάτων υπάρχουν δύο αμφιθέατρα -ένα υπαίθριο και ένα στεγασμένο- τα οποία χρησιμοποιούνται τους θερινούς μήνες για εκδηλώσεις. «Ζήτησα από την υπηρεσία -και θα το κάνουμε- να γίνει το κλειστό αμφιθέατρο ένας χώρος ψηφιακών προβολών για την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Εφορεία έχει ήδη έτοιμο κάποιο υλικό, που δεν είναι φτιαγμένο γι' αυτό το σκοπό, παρ' όλα αυτά θα χρησιμοποιηθεί για άμεση προβολή», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα το Υπουργείο θα υλοποιήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να δημιουργηθεί μια ειδική ψηφιακή προβολή με αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης, που να παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο στους επισκέπτες. «Ο Αλέξανδρος ξεκίνησε από εδώ και συνδυάζει τρεις μαγικές περιοχές της Μακεδονίας μας: Την Πέλλα, τις Αιγές και το Δίο. Είναι τρεις χώροι ιεροί, τους οποίους πρέπει να σεβαστούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να τους προβάλλουμε όσο γίνεται περισσότερο», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Όσον αφορά στην πινακίδα που σχολιάζεται στο βίντεο, η οποία αναφέρεται στο έργο Ανάπτυξης Συστημάτων Πληροφόρησης Επισκεπτών σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους προϋπολογισμού 3.852.000 ευρώ, ξεκαθάρισε ότι δικαιούχος ήταν ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού -ο οποίος έχει τεθεί σε εκκαθάριση από τον Αύγουστο του 2011- και το έργο αφορά σε τουλάχιστον 62 info points σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Πέλλα. «Η τεχνολογία, όπως ξέρετε, ξεπερνιέται πάρα πολύ γρήγορα. Τα μηχανήματα αυτά από το 2015-2016 δεν μπορούσαν πια να ανταποκριθούν, γιατί είχαν αλλάξει τεχνολογίες. Επομένως, η οποιαδήποτε υπόνοια για κακή διαχείριση των χρημάτων δεν υφίσταται», δήλωσε.

Τέλος, σχολιάζοντας το σημείο που αναφέρεται στα χόρτα, η κ. Μενδώνη είπε πως η χορτοκοπή στους αρχαιολογικούς χώρους ξεκινά τον Μάρτιο και γίνεται σε τρεις φάσεις, αλλά δεν ξεκίνησε ακόμη λόγω των βροχοπτώσεων και άλλωστε τα χόρτα είναι ακόμη πράσινα. «Επομένως, χορτοκοπές θα γίνουν τρεις φορές μέχρι το καλοκαίρι και δεν θα υπάρχουν ξερά χόρτα, που είναι και το μείζων στοιχείο για την προστασία καταρχήν του αρχαιολογικού χώρου από φωτιά και για την αισθητική περιήγηση των επισκεπτών», υπογράμμισε.

Τα μέσα ενημέρωσης που ήταν παρόντα στη συνάντηση με την υπουργό, ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα στον αρχαιολογικό χώρο, για να δουν από κοντά τα εργαστήρια που λειτουργούν στα κτήρια.

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για την Πέλλα

Πριν αποχωρήσει η υπουργός Πολιτισμού, αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στην περιοχή της Πέλλας και απευθυνόμενη στους βουλευτές της περιοχής που ήταν παρόντες, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και τον Γιώργο Καρασμάνη, είπε ότι «το πρόγραμμά μας είναι σε εξέλιξη και πιστεύω ότι τελειώνοντας η κυβερνητική θητεία το 2027 και θα έχουμε κάνει πράξη αυτά τα οποία είχαμε πει από την αρχή, αλλά θα έχουμε δρομολογήσει και σημαντικά ακόμα πράγματα».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Ανάκτορο, που όπως είπε «τελειώνει στο τέλος του χρόνου και αποδίδεται και στον κόσμο», όπως επίσης και ότι στο τέλος του χρόνου «θα πρέπει να τελειώσει και το κάστρο της Αλμωπίας», δύο μεγάλα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην παλιά Μητρόπολη των Γιαννιτσών η κ. Μενδώνη τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί και εγκρίθηκαν όλες οι μελέτες. «Το έργο θα εκτελεστεί από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Έχει υποβληθεί τεχνικό δελτίο και είναι στο επίπεδο της διαβούλευσης, με την διαχειριστική αρχή, προκειμένου να προχωρήσει και το έργο αυτό», σημείωσε. Για το Ισκεντέρ Μπέη Τζαμί στην Πέλλα, το οποίο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Εθνική Τράπεζα η υπουργός είπε πως «γίνανε οι προκαταρκτικές μελέτες κι αυτή τη στιγμή εκπονεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ένα ερευνητικό πρόγραμμα, προκειμένου να δούμε πώς θα διαχειριστούμε το μνημείο. Κάποια πράγματα πρέπει να απομακρυνθούν (νεότερα κτίσματα κλπ), ώστε να αναδειχθεί το ίδιο το μνημείο και να αποδοθεί και αυτό στην πόλη», είπε.

Τέλος, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, η υπουργός ανέφερε πως η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων θα υλοποιήσει το έργο αποκατάστασης στο Γενί Τζαμί της Έδεσσας, προϋπολογισμού 2.200.000.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεφαλονιά: Αποσωληνώθηκε ο 3χρονος που υπέστη έγκαυμα στους πνεύμονες
Το παιδί θα συνεχίσει τη νοσηλεία του σε απλή κλίνη, ώσπου να κριθεί από τους θεράποντες γιατρούς ότι είναι έτοιμος για εξιτήριο
Κεφαλονιά: Αποσωληνώθηκε ο 3χρονος που υπέστη έγκαυμα στους πνεύμονες
Θεσσαλονίκη: Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού κατασκεύασαν ρομπότ στο RoboAutism
Το RoboAutism αξιοποιεί τεχνολογικά εργαλεία ως μέσο υποστήριξης και ενίσχυσης σημαντικών δεξιοτήτων των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού
Θεσσαλονίκη: Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού κατασκεύασαν ρομπότ στο RoboAutism