*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Μεγάλη πληρότητα είχαν τα εστιατόρια και τα καφέ την 25η Μαρτίου. Αρκετοί πολίτες βρήκαν ευκαιρία λόγω της Εθνικής Εορτής για να βγουν για φαγητό ή για καφέ στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης.
Παρά την συννεφιά και τις ασθενείς βροχοπτώσεις, φάνηκε πως η όρεξη πολλών δεν κόπηκε.
Ωστόσο δεν είχαν οργανώσει όλοι από πριν την έξοδό τους. «Είχαμε κάποιες κρατήσεις και προσπαθούμε να έχουμε μια γενική εικόνα για το πώς θα κινηθούμε και τι προετοιμασία θα κάνουμε, όμως διαπιστώνουμε πως πάντα υπάρχουν και εκείνοι που θα έρθουν την τελευταία στιγμή. Και ειδικά στις αργίες και όταν ο καιρός δεν βοηθά, ταλαιπωρούνται αν χρειαστεί να περιμένουν έξω από τα εστιατόρια ή τα καφέ ή ακόμη κι όσοι έρχονται για πακέτο», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης κ. Παναγιώτης Καρασαββίδης.
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές
Σχετικά με τις τιμές είπε πως «ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δηλαδή ο μπακαλιάρος μαζί με πατάτες στα 12 ευρώ και στα 2-3 ευρώ η σκορδαλιά».
Ωστόσο σχολίασε πως «τελευταία οι παραγγελίες είναι λίγο πιο συντηρητικές. Αν ο κόσμος έχει χρήματα μέχρι τις 15-20 του μήνα και μετά ξεμένει, αυτό έχει αντίκτυπο και στην Αγορά και στη εστίαση».
Εξάλλου αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας που από την 1η Μαρτίου 2025 ισχύει και για την εστίαση.
«Με την ψηφιακή κάρτα πλέον δυσκολευόμαστε να βρούμε υπαλλήλους. Δεν μπορεί πχ ένας επιχειρηματίας λόγω αυξημένων αναγκών σε μέρες που έχει παραπάνω κίνηση να πει σε έναν εργαζόμενο να εργαστεί επιπλέον ώρες και να πληρωθεί παραπάνω», σημείωσε ο κ. Καρασαββίδης. Και συμπλήρωσε:
«Ήταν λίγο εσπευσμένη η εφαρμογή του μέτρου. Γι’ αυτό και ζητήσαμε στην αρχή οι έλεγχοι να είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και να μην είναι χρηματικά τα πρόστιμα που ούτως ή άλλως είναι μεγάλα».