Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κλείνει μήνα η «νέα» Λεωφόρος Νίκης – Η αποτίμηση των 2 αλλαγών

Πώς είναι η λειτουργία του ποδηλατοδρόμου μετά την μεταφορά του και τι δυσκολίες υπάρχουν με τα πασαλάκια

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την στιγμή που μπήκαν πασαλάκια στην Λεωφόρο Νίκης διαχωρίζοντας την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας. Στόχος ήταν να μην μπορούν οδηγοί να παρκάρουν τα οχήματά τους στην παραλιακή οδό της Θεσσαλονίκης, μετά την μεταφορά του ποδηλατόδρομου στο πλακόστρωτο.

Πώς όμως είναι η εφαρμογή των αλλαγών; Τι συμβαίνει με τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τα οχήματα, αλλά και την εστίαση;

«Σε όλες τις μεγάλες και εξελιγμένες χώρες του κόσμου οι ποδηλατόδρομοι είναι ανεξάρτητοι από τους πεζούς και τα αυτοκίνητα. Αυτό εδώ το βλέπουμε μόνο στο κομμάτι του ποδηλατοδρόμου από την πύλη του Λιμανιού και προς τα δυτικά, μέχρι την Γιαννιτσών. Η κατασκευή που έγινε στην παλιά παραλία είναι κάτι το πρόχειρο. Πλέον κινούνται ποδηλάτες μαζί με τους πεζούς και όλοι τους στριμώχνονται. Ως ποδηλάτης δυσκολεύομαι να κυκλοφορήσω σε αυτό το σημείο. Μάλιστα είναι επικίνδυνο», εξήγησε στο «ΤyposThes» εργαζόμενος σε κατάστημα με ποδήλατα που βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου.

Την Κυριακή που ο υδράργυρος ανέβηκε η εικόνα στην παλιά παραλία ήταν αντιπροσωπευτική: γονείς με καρότσια, γκρουπ τουριστών, αλλά και νέα παιδιά να περπατούν σημειωτόν, να μην χωράνε και να βγαίνουν αναγκαστικά στον ποδηλατόδρομο. Και στον τελευταίο να κινούνται ποδήλατα, πατίνια και να μπαινοβγαίνουν και όσοι βγήκαν για τρέξιμο.

Ο Γιάννης που ζει και εργάζεται στο κέντρο και προτιμάει συχνά να παίρνει το ποδήλατό του για τις μετακινήσεις του μάς είπε σε τηλεφωνική μας συνομιλία πως χρησιμοποιούσε συχνά τον προηγούμενο ποδηλατόδρομο. «Τον καινούριο δεν τον έχω δοκιμάσει, όμως θα το κάνω μέσα στο επόμενο διάστημα. Αλλά έχω την αίσθηση πως έχει μικρύνει πολύ ο πεζόδρομος και ότι καταλαμβάνει μεγάλο κομμάτι ο ποδηλατόδρομος», σχολίασε.

Θυμηθείτε βίντεο του TyposThes. 

 

Απευθυνθήκαμε στον γενικό γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Καρασαββίδη για το πώς «έγραψαν» στην εστίαση αυτές οι αλλαγές στην Λεωφόρο Νίκης. «Θεωρούμε πως είναι πολύ καλή η απόφαση της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για πιλοτική εφαρμογή της πεζοδρόμησης της Λεωφόρου δύο φορές το μήνα. Είναι κάτι που τόνωσε την κίνηση των καταστημάτων του κλάδου μας. Όμως με τα πασαλάκια που διαχωρίζουν το δρόμο υπάρχει θέμα στην φορτοεκφόρτωση. Αν τον χειμώνα κάθε φορτηγό πρέπει να έρθει 1-2 φορές γιατί δεν μπορεί να σταθμεύσει αρκετή ώρα για να αφήσει παραγγελίες, σκεφτείτε τι θα γίνεται το καλοκαίρι με τον πάγο που θα χρειάζεται. Τι θα κάνουν οι οδηγοί των φορτηγών; Θα πρέπει να υπάρχει μια ανοχή… Ξέρουμε πως αν ένα όχημα βρεθεί στην λωρίδα με τα πασαλάκια πίσω από ένα φορτηγό δεν θα μπορεί να βγει και αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένει την εκφόρτωση. Ζητάμε να βρεθεί λύση ώστε και οι δημότες και οι επαγγελματίες να είναι ευχαριστημένοι».

Τέλος μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείο Ταξί Θεσσαλονίκης κ. Κλήμη Λεοντιάδη. Όπως δήλωσε στο «TyposThes»: «Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για πιάτσα ταξί στον συγκεκριμένο δρόμο. Ο πελάτης μπορεί να ανέβει λίγα μέτρα πιο βόρεια και να πάει στην Μητροπόλεως για να πάρει ταξί». Ο ίδιος ομολόγησε πως «η κυκλοφορία για τα οχήματα είναι πλέον καλύτερη. Και αν συνεχιστεί να υπάρχει αστυνόμευση πιστεύουμε ότι η εικόνα θα παραμείνει έτσι».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ