Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βία κατά των γυναίκων: Όλο και μικρότερες σε ηλικία οι γυναίκες που ζητούν βοήθεια

Ποιοι οι κυριότεροι λόγοι που ζητούν βοήθεια – Τι ανέφερε εκπρόσωπος του Συµβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ολοένα και πιο μικρές σε ηλικία είναι οι γυναίκες που ζητούν βοήθεια για προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με την ενδοοικογενειακή βία να είναι πιο επικρατέστερο από αυτά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου απευθυνθήκαμε στο Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε στον «ΤyposThes» η σύμβουλος νομικής υποστήριξης κυρία Στέλλα Χασιρτζόγλου: «τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και έχουμε εισροή πολλών περιστατικών. Εμείς απευθυνόμαστε σε ενήλικες γυναίκες. Έχουμε προσέξει πως πλέον απευθύνονται σε εμάς όλο και μικρότερες ηλικίες. Τα πρώτα χρόνια είχαμε ένα ηλικιακό γκρουπ 35 και άνω, και τώρα έρχονται πιο νέα κορίτσια. Φοιτήτριες. Γυναίκες που μόλις τελείωσαν την σχολή τους ή απλά εργάζονται.

Πιστεύω πως αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό πολλών πραγμάτων. Γίνονται πολλά περιστατικά που έρχονται στο “φως”. Οι γυναίκες φοβούνται και απευθύνονται σε εμάς. Επιπλέον μιλούν πιο εύκολα σε σχέση με μερικά χρόνια πιο πριν. Και θα έλεγα ότι το Συµβουλευτικό Κέντρο μας έχει γίνει γνωστό».

Ποια είναι όμως τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες;

«Ένα συντριπτικό ποσοστό αντιμετωπίζει ενδοοικογενειακή βία, συζυγική ή συντροφική. Υπάρχει επίσης βία στην εργασία», ανέφερε η κυρία Χασιρτζόγλου για να προσθέσει πως: «Όσον αφορά στις μορφές βίας, μπορούμε να πούμε πως επικρατέστερη είναι η μακροχρόνια ψυχολογική βία, χωρίς να λείπουν και περιστατικά άλλων μορφών βίας πχ σωματική, σεξουαλική, οικονομική, όταν δηλαδή οι γυναίκες δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία».

Τι ζητούν τα θύματα; «Συνήθως στήριξη ολιστική. Τα αιτήματα των γυναικών είναι: ψυχολογική στήριξη και ενδυνάμωση, νομική συμβουλευτική για τα δικαιώματα και τις επιλογές τους, κοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με υπηρεσίες πχ φορείς για προνοιακά επιδόματα, ενημέρωση για φορείς για στήριξη των παιδιών τους, φιλοξενία, να πάνε δηλαδή σε ένα ασφαλές κατάλυμα του δικτύου, και τέλος συμβουλευτική για αναζήτηση εργασίας».

Πώς βοηθάει το Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης;

«Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες που είναι θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων. Πρακτικά οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα αντιμετώπισης βίας. Υπάρχει κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή συμβουλευτική, και κάνουμε παραπομπή γυναικών, εφόσον χρειαστεί, σε ξενώνες φιλοξενίας».

Ρωτήσαμε την σύμβουλο νομικής υποστήριξης πώς μπορεί να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκρηξη βίας που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας; Όπως εξήγησε «βοηθούν πολύ οι δράσεις ενημέρωσης. Εν προκειμένω το Κέντρο μας κάνει πολλές τέτοιες δράσεις. Προβάλουμε τις υπηρεσίες μας με κάθε ευκαιρία. Έπειτα πρέπει να γίνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία. Βοηθούν πολύ και οι εκπαιδεύσεις εμπλεκόμενων ειδικών στο πεδίο. Δηλαδή στελεχών που εργάζονται σε δήμους, αστυνομία, εισαγγελία, κοινωνικές υπηρεσίες και νοσοκομεία. Είναι επαγγέλματα πρώτης γραμμής και μπορούν μετά να χειριστούν καλύτερα τα περιστατικά. Παράλληλα είναι σημαντική η προβολή δομών και υπηρεσιών που υπάρχουν. Τέλος σημαντική είναι η δράση για πρόληψη, οι ημερίδες, τα ρεπορτάζ και τα συνέδρια με σχετική θεματική».

gynaikes.jpg

Το Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης

Το Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Από το 2013 που λειτουργεί, ανήκει στην γενική γραμματεία ισότητας. Όσο για τις δομές του δικτύου; Υπάρχουν συνολικά 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα, 20 ξενώνες φιλοξενίας, και τέλος πανελλαδικής εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 προς την υπηρεσία ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε 24ωρη βάση.

*Συµβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης

Αλεξανδρουπόλεως 10, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 528984 & 2310 528988, [email protected].

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ