Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ξεπουλάνε τα καταστήματα στον Εύοσμο – Γιατί «νικούν» το κέντρο

Ο κόσμος στηρίζει την τοπική αγορά, ενώ «ψήφο εμπιστοσύνης» δίνουν και μεγάλες εταιρίες και πολυεθνικές

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Ανάπτυξη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην αγορά της περιοχής του Ευόσμου με την «είσοδο» ακόμα και μεγάλων εταιρειών ή πολυεθνικών που επενδύουν με νέα καταστήματα στον «πιο νεανικό δήμο».

Η ήδη δυναμική αγορά, που είναι πλήρης και διαθέτει όλων των ειδών τα καταστήματα, κινείται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς - με τα προβλήματά της- καθώς ο κόσμος που μένει στην περιοχή την στηρίζει και την επιλέγει για τα ψώνια αλλά και για τη διασκέδασή του.

Βέβαια και εκεί, όπως συμβαίνει γενικότερα στην αγορά της χώρας, οι έμποροι έρχονται αντιμέτωποι με την οικονομική δυσκολία των νοικοκυριών που θέτουν ως προτεραιότητα την κάλυψη βασικών αναγκών με αποτέλεσμα να μην τους περισσεύουν για ρούχα και παπούτσια, όπως φάνηκε και από το αποτύπωμα των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και με το ενεργειακό κόστος, όπως και με την αύξηση των ενοικίων.

«Ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια»

«Υπάρχει μια ανάπτυξη στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε και μεγάλες εταιρείες που έρχονται προς τον Εύοσμο για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέα καταστήματα. Είναι μια αγορά η οποία έχει κόσμο. Η περιοχή έχει πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό αλλά και πολύ νέο κόσμο, ο οποίος αφήνει τα χρήματά του στην αγορά του Δήμου», όπως δήλωσε στο «ΤyposThes» ο β΄αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου – Κορδελιού, κ. Νίκος Λεμπετλής.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου παρουσίασε ραγδαία οικιστική ανάπτυξη (περιοχές Νέας Πολιτείας, Άνω Ευόσμου κ.λπ.) τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ ο πληθυσμός σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2021) που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανέρχεται στις 105.352 κατοίκους αυξημένος κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2011. Μάλιστα, ο μικρός μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού στον Εύοσμο, βοηθάει ιδιαίτερα την τοπική αγορά, καθώς δίνει ώθηση σε επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν από καταστήματα που πωλούν παιδικά ρούχα μέχρι φροντιστήρια ξένων γλωσσών και γενικότερα ό,τι έχει σχέση με παιδιά.

Έτσι, στο Εύοσμο τουλάχιστον, δεν παρατηρείται ιδιαίτερα το φαινόμενο που παρατηρείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή σε άλλες αγορές, με καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα. Αν και όπως μας λέει ο κ. Λεμπετλής υπάρχει και στην περιοχή το πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων από τους ιδιοκτήτες, τα όποια ξενοίκιαστα μαγαζιά καταλαμβάνονται αμέσως. Μάλιστα, συνήθως «είσοδο» κάνουν και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο ή πολυεθνικές.

Ενώ ο Εύοσμος κινείται σε καλά επίπεδα, στο Κορδελιό, από την άλλη, υπάρχει προβληματισμός, με την αγορά να κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς και με ξενοίκιαστα καταστήματα ακόμη και σε κεντρικές οδούς. Εκεί βέβαια η αγορά είναι μικρότερη, όπως και ο πληθυσμός.

Οι προσδοκίες από την επέκταση του Μετρό

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να επεκτείνει το μετρό της Θεσσαλονίκης προς τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη κατά προτεραιότητα, μετά την επέκταση προς Καλαμαριά. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος  Σταϊκούρας, η επέκταση προς αυτές τις περιοχές τίθεται ως προτεραιότητα, καθώς οι δήμοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Η τοπική αγορά, όπως είναι φυσικό, αναμένει τις αποφάσεις για το πότε θα γίνει η επέκταση και σε ποιο χρονικό περιθώριο.

«Υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα κινηθεί η αγορά όταν θα γίνει αυτό το έργο. Θα είναι ένα παράδειγμα η επέκταση προς την Καλαμαριά. Να δούμε πως θα κινηθεί εκεί η αγορά και πως θα συμπεριφέρεται ο κόσμος», όπως λέει ο κ. Λεμπετλής. Αναμένεται δηλαδή να φανεί αν θα πηγαίνει ο κόσμος από τα δυτικά με το μετρό προς το κέντρο ή αν περισσότερος κόσμος από το κέντρο ή άλλες περιοχές θα μετακινείται προς τις τοπικές αγορές των δυτικών συνοικιών. Σε κάθε περίπτωση οι έμποροι τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε η τοπική αγορά του Ευόσμου να αναδειχθεί περισσότερο και να γίνει πιο δυνατή ώστε να «κρατάει» τον κόσμος της και να προσελκύει επιπλέον και νέους καταναλωτές από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Χειρότερα από πέρυσι κινήθηκαν οι χειμερινές εκπτώσεις

Ως προς τις χειμερινές εκπτώσεις που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τους εμπόρους, κινήθηκαν σε χειρότερο επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κινήθηκε καθόλου η αγορά. «Δούλεψαν τα μαγαζιά, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια δυσκολία στο καταναλωτικό κοινό που δεν δύναται να ξοδέψει όπως προηγούμενες χρονιές», αναφέρει ο κ. Λεμπετλής. «Σε γενικές γραμμές κινήθηκε η αγορά ωστόσο με τα προβλήματά της. Ελπίζουμε στα καλύτερα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το διάστημα που προηγήθηκε, δηλαδή στις γιορτές των Χριστουγέννων και λίγο μετά υπήρξε καλύτερη κίνηση στην τοπική αγορά. Όμως όσο περνούσε ο καιρός και στη συνέχεια των εκπτώσεων, η κίνηση μειωνόταν σε βαθμό που αντιλαμβανόταν κανείς ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα προηγούμενα χρόνια και φαινόταν πως ο κόσμος έψαχνε περισσότερο τις προσφορές και τις τιμές, ώστε να ξοδέψει το δυνατόν λιγότερα.

Η ακρίβεια που ταλανίζει τα νοικοκυριά, αλλά και το ενεργειακό κόστος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι έμποροι, είναι, γενικότερα, μεταξύ των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Κατά τον κ. Λεμπετλή και τα ενοίκια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο αυτό είναι μια γενικότερη κατάσταση που βιώνει όλη η χώρα, και τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις. Ακόμα και σε επιχειρήσεις που μετρούν πολλά χρόνια δραστηριότητας ξαφνικά οι ιδιοκτήτες ζητούν ακόμη και τα διπλά ή τριπλά, αναγκάζοντας την επιχείρηση είτε να αλλάξει έδρα είτε να κλείσει οριστικά. Και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί πρόβλημα για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με τον κ. Λεμπετλή να αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθήσουν τους εμπόρους να συνεχίσουν να εργάζονται στον τομέα που έχουν επιλέξει.

Η «Λευκή Νύχτα» και άλλες εκδηλώσεις

Σημειώνεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου Κορδελιού ιδρύθηκε με στόχο την ισχυρή τόνωση της τοπικής αγοράς σε όλα τα επίπεδα και ήδη έχει πραγματοποιήσει κάποιες δράσεις, όπως η «Λευκή Νύχτα», η οποία, όπως λέει ο κ. Λεμπετλής καθιερώθηκε και θα γίνεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, ενώ στα πλάνα είναι να προστεθούν και νέες δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στη χρονιά που θα ενδυναμώνουν την εμπορική κίνηση στην περιοχή, όπως για παράδειγμα ένα Food Festival.

O Σύλλογος δημιουργήθηκε λίγο πριν τον κόβιντ, το 2019 και άρχισε να δραστηριοποιείται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με μεγάλες προκλήσεις εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης.  

Σήμερα οι επιχειρήσεις στον Εύοσμο υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2000-2500 χιλιάδες εκ των οποίων περίπου 800 είναι μέλη του Συλλόγου. Μικρότερος αριθμός επιχειρήσεων, περίπου 500 δραστηριοποιούνται στο Κορδελιό.

*Φωτ. Στιγμιότυπο από τη Λευκή Νύχτα 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ