Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Την εκτίμηση ότι μέσα στο 2025 μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε να έχουμε Προεδρικό Διάταγμα για το «μεγαλεπήβολο» έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, ώστε το 2026 να προχωρήσει η υλοποίηση και ο σχεδιασμός ώριμων έργων, έκανε σήμερα ο Πάρις Μπίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo North, το μεγαλύτερο γεγονός για τον τομέα του real estate στη Βόρεια Ελλάδα.
Το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει δρομολογηθεί και μεγάλη επένδυση για την πόλη.
Είπε ωστόσο ότι η μεγάλη αυτή αστική αναζωογόνηση που θα γίνει σε 40 χλμ παράκτιας διαδρομής, με χώρους αναψυχής, ποδηλατόδρομο και με πολλά σημεία αθλητισμού και πολιτισμού, αντιμετωπίζει γραφειοκρατικά προβλήματα. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός εδώ και 50 χρόνια, γεγονός που δημιουργεί προσκόμματα και καθυστερήσεις, όπως είπε.
Τροποποιήσεις της μελέτης
Ανέφερε ωστόσο ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη του παραλιακού μετώπου και κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ έχουν συμπεριληφθεί και παρατηρήσεις που έχουν γίνει από φορείς. «Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να ξαναβγεί σε διαβούλευση η μελέτη», όπως είπε, τονίζοντας ότι έχουν γίνει τρεις τροποποιήσεις της μελέτης.
Μίλησε συγκεκριμένα για τον παλιό εμπορευματικό σταθμό που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να αλλάξει εντελώς μορφή η δυτική είσοδος με δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 70 στρεμμάτων δίπλα στο μουσείο Ολοκαυτώματος που θα συνδέει την περιοχή με την Πλατεία Ελευθερίας, σε μια ιστορική διαδρομή. Είπε ακόμη ότι τροποποίηση για γίνει και σε μια περιοχή δίπλα στο αεροδρόμιο ώστε να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση των ναυπηγιών που είναι στη δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Παράλληλα είπε ότι είναι εφικτό να δημιουργηθούν 1000 στρέμματα κοινόχρηστου δημόσιου χώρου.
Ανάπλαση εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανίων
Ο κ. Μπίλλιας ανέφερε εξάλλου ότι έχει δημοπρατηθεί η ανάπλαση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανίων από τον κόμβο Κ12 στη διασταύρωση με την περιφερειακή οδό μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της Θέρμης. Στόχος, όπως είπε να γίνει κλειστός αυτοκινητόδρομος, να εξασφαλιστεί η παράπλευρη κυκλοφορία για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκεί ώστε "να είμαστε πιο ασφαλείς και πιο γρήγοροι στις μετακινήσεις μας". Επίσης, είπε ότι εκπονούνται μελέτες για την αποκατάσταση του πλάτους της επαρχιακής οδού που συνδέει την πόλη της Θεσσαλονίκης με το αεροδρόμιο με ανισόπεδο κόμβο στη διασταύρωση με το αεροδρόμιο, ενώ αναμένεται η περιβαλλοντική έγκριση για τη διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά στο τμήμα που δεν ολοκληρώθηκε το 2004.
Όπως είπε στο σημείο δημιουργείται "λαιμός μπουκαλιού" που προκαλεί καθυστερήσεις από μετακίνηση από τη ΒΔ Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαγεωργίου, Συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία μίλησε για το Μετρό, τονίζοντας ότι δίνει ένα πολύ μεγάλο μήνυμα ότι η πόλη αλλάζει. «Ανέπνευσε η πόλη» όπως είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι αγκαλιάστηκε από την πόλη. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σε 80 ημέρες έγιναν 7 εκατ. μετακινήσεις, εκδόθηκαν 81.000 προσωποποιημένες κάρτες και μειώθηκε κατά 10% η κίνηση στο κέντρο.
Για το FlyOver επεσήμανε ότι τα έργα προχωρούν με γρήγορους και εντατικούς ρυθμούς, έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 20% και επανέλαβε ότι πρόκειται να παραδοθεί την άνοιξη του 2027. Είπε επίσης ότι ότι 350.000 άνθρωποι θα εξυπηρετηθούν από την επέκταση στην Καλαμαριά.
- Μητσοτάκης για Τέμπη: Καμία συγκάλυψη – Ηχηρή η φωνή των συλλαλητηρίων (LIVE)
- Θεσσαλονίκη: Νεκροψία στο ΑΠΘ για τις νεκρές γάτες από φόλα στην Τούμπα (VIDEO)
- Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει η αντιπολίτευση – Ολόκληρο το κείμενο