Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Ισχυρή παραμένει η ζήτηση για την αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και για το 2025, συνεχίζοντας την πορεία που καταγράφθηκε το προηγούμενο έτος. Την ίδια ώρα, παρατηρείται και πολύ μεγάλη δραστηριότητα ανοικοδόμησης, η οποία εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Θέρμης, στα Κωνσταντινουπολίτικα αλλά και στην Καλαμαριά, σε ό,τι αφορά την ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς και σε περιοχές όπως ο Εύοσμος, στα δυτικά. Μάλιστα, πολλά διαμερίσματα γίνονται ανάρπαστα ήδη από τη φάση της κατασκευής, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος. Εκτός από αύξηση στη η ζήτηση, αύξηση παρατηρείται και στο επίπεδο των τιμών.
«Αιχμή του δόρατος» τα Κωνσταντινουπολίτικα
«Αιχμή του δόρατος» στο κομμάτι των νεόδμητων κατοικιών είναι τα Κωνσταντινουπολίτικα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε διαδικασία αποπεράτωσης περίπου 18 οικοδομές.
Γενικότερα, είναι μια περιοχή που αυτήν την στιγμή παρουσιάζει πολύ μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον και είναι χαρακτηριστικό ότι για τα περισσότερα διαμερίσματα οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε προσυμφωνίες για την αγορά τους.
Στους λόγους για τους οποίους τα Κωνσταντινουπολίτικα αποτελούν αυτήν την στιγμή την «αιχμή του δόρατος», αναφέρεται μιλώντας στο «ΤyposThes» ο κ. Στέλιος Καραπιπέρης, Οικονομολόγος MBA, Επικεφαλής του τομέα Ερευνών και Διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της ΔΑΝΟΣ| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate.
Ειδικότερα οι λόγοι είναι, κατά βάση, οι εξής: Η εύκολη πρόσβαση προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς τις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης αλλά και προς τη Χαλκιδική.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ποιότητα κατασκευής των ακινήτων και ο τρίτος με τη θέα την οποία διαθέτουν τα περισσότερα από τα ακίνητα αυτά αλλά και με την ύπαρξη χώρου στάθμευσης. Ειδικότερα στα περισσότερα από αυτά τα νεόδμητα ακίνητα υπάρχουν διαθέσιμες τουλάχιστον μία έως δυο θέσεις parking.
Ένας ακόμη λόγος έχει να κάνει με το θέμα των αναγκαίων υποδομών που είναι διαθέσιμες στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, αλλά και σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων.
Παράλληλα ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί και η δυνατότητα πρόσβασης εντός δεκαλέπτου με το αυτοκίνητο στην αγορά της Λαμπράκη, η οποία θεωρείται υπερπλήρης, καθώς διαθέτει τα πάντα από ένδυση-υπόδηση, εστίαση, ηλεκτρονικά είδη κλπ.
Τι δίνει ώθηση στην αγορά ακινήτων
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αυτό το διάστημα γενικότερα μια τάση για ώθηση στην αγορά κατοικίας, γεγονός που έχει να κάνει με δυο παράγοντες. Αφενός με το πρόγραμμα Σπίτι μου II το οποίο «τρέχει» και καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον για ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές του, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ, αντιθέτως, αναμένεται να ατονήσει το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Golden Visa» καθώς η αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης για την απόκτησής της (στα 800.000 ευρώ για τη Θεσσαλονίκη) έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα όσον αφορά τη ζήτηση ακινήτων για αυτόν τον λόγο. Αφετέρου, όπως επισημαίνει ο κ. Καραπιπέρης, «παραμένει πάρα πολύ υψηλή η ζήτηση για διαμερίσματα τα οποία έχουν ένα εμβαδόν από 50 -120 τ.μ., τα οποία αφού διαχωριστούν σε επιμέρους ακίνητα και ανακαινιστούν μπορούν να γίνουν διαμερίσματα τα οποία θα διατεθούν είτε για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb,είτε για κλασική μίσθωση, η οποία είναι συνήθως διάρκειας 2 ετών, σε συγκεκριμένα target groups,όπως οι φοιτητές ή ανθρώπους που έρχονται για διαμονή στη Θεσσαλονίκη για σύντομο χρονικό διάστημα».
Αυξήθηκαν οι τιμές
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές είναι αυξημένες για νεόδμητες κατοικίες συγκριτικά με μερικά χρόνια πριν. Για παράδειγμα στη Θέρμη, ανάλογα με την κατασκευή το εμβαδόν κλπ η τιμή κυμαίνεται συνήθως από 2.200-2.500 το τ.μ. και σε κάποιες περιπτώσεις και ακόμη υψηλότερα, όταν πριν 2 χρόνια η τιμή για ένα αντίστοιχο σπίτι κυμαινόταν γύρω στα 2.000-2.100 το τ.μ.
Το επίπεδο τιμών στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτές που προσφέρονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης, με το ενδιαφέρον πάντως να υπάρχει και για αυτές τις περιοχές και από όσους θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Σπίτι Μου II.
Αναφορικά πάντως με τη δυσκολία που υπάρχει γενικότερα για εξεύρεση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη που να πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος Σπίτι Μου ΙΙ, το υψηλό κόστος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για εξεύρεση κατάλληλου ακινήτου. Το θέμα είναι το ζητούμενο τίμημα να ανταποκρίνεται στην αγοραία αξία του ακινήτου και να μην γίνεται προσπάθεια να πάρει κανείς μια επιπλέον υπεραξία, λόγω του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ενδιαφέρον για επενδυτικά ακίνητα
Παράλληλα, σε έναν άλλο τομέα που αφορά πάλι τα ακίνητα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Καραπιπέρη, παρατηρείται μια επενδυτική διάθεση τόσο από ιδιώτες όσο και από εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και από Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό για ακίνητα επένδυσης, που θα τους εξασφαλίσουν κάποιο μηνιαίο εισόδημα. Στα ακίνητα αυτής της κατηγορίας, τα κριτήρια για την επιλογή αφορούν την τοποθεσία αλλά και τον μισθωτή που υπάρχει ήδη μέσα στο ακίνητο. Συνήθως αυτό που ζητούν οι επενδυτές είναι τα συμβόλαια να είναι ενεργά για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα και να υπάρχει δυνατότητα επαναμίσθωσης σε περίπτωση που μείνει κενό. Οι αποδόσεις ποικίλουν ανάλογα με το location του ακινήτου. Για παράδειγμα σε περιφερειακές αγορές, όπως αυτή της Λαμπράκη στην Τούμπα, η απόδοση που ζητούν οι δυνητικοί αγοραστές είναι περίπου 6%.
Το ενδιαφέρον αυτής της κατηγορίας επενδυτών επικεντρώνεται κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, καθώς στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Αθήνα, οι επενδύσεις σε γραφεία δε δίνουν τις ίδιες αποδόσεις.