Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το προϊόν που έγινε «καπνός» από τα ράφια σούπερ - μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Με πρωτόγνωρους ρυθμούς έφυγε από τα ράφια σούπερ μάρκετ το προϊόν

Αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η είδηση πως ο τόνος σε κονσέρβα είναι μολυσμένος με υδράργυρο στην ευρωπαϊκή αγορά. Η προειδοποίηση από δύο ΜΚΟ, Bloom και Foodwatch, για άμεση λήψη μέτρων από τις αρχές αλλά και από τα σούπερ μάρκετ, όπως φαίνεται επηρέασε ήδη μια μερίδα καταναλωτών, παρότι η είδηση για την ώρα δεν σχετίζεται με την Ελλάδα. 

Όπως ανέφερε η ΜΚΟ Bloom σε έλεγχο σε δείγμα από 148 κονσέρβες σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία, είχαν άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα, καθώς όλες βρέθηκαν μολυσμένες από υδράργυρο. Σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.

Παρότι επαναλαμβάνουμε πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως η είδηση αφορά την Ελλάδα, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για τις κονσέρβες τόνου, προϊόν που επιλέγει πλήθος πελατών για τη διατροφή του, σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, οι καταναλωτές στράφηκαν στην εναλλακτική, επιλέγοντας τόνο σε φακελάκι. Όπως ανέφερε μάλιστα υπάλληλος του σούπερ μάρκετ, το απόθεμα από τα ράφια έφυγε με πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Δείτε την φωτογραφία 

tuna-1.jpg

 

Το κατά πόσο επρόκειτο για σύμπτωση θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες. 

Υπενθυμίζεται πως όπως αναφέρεται στην έρευνα των 2 ΜΚΟ «οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.

Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».

Σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ, «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».

Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.

Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο.

Αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας

«Ο στοιχειώδης υδράργυρος και ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικοί για το νευρικό σύστημα (…)· νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές μπορεί να παρατηρηθούν έπειτα από έκθεση σ’ αυτούς», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα».

Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμισθεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.

«Απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και, χωρίς να περιμένουν, οι διανομείς να μην διαθέτουν στο εμπόριο παρά μόνο τα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το πιο προστατευτικό όριο», συνοψίζει η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ