Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται αυξήσεις τιμών σε απαραίτητα προϊόντα – Από 2 πασίγνωστες εταιρείες

Νέες αυξήσεις αναμένεται να φέρει ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος

Οι Unilever και Nestlé κατέγραψαν πωλήσεις υψηλότερες των εκτιμήσεων το πρώτο τρίμηνο, έχοντας αυξήσει τις τιμές για να αντισταθμίσουν την άνοδο του κόστους πρώτων υλών.

Και οι δύο εταιρείες, που είχαν χάσει μερίδιο αγοράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω του πληθωρισμού, προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές θα επωμιστούν μέρος του κόστους, καθώς ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και η αύξηση των τιμών εντείνουν τις πιέσεις.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε όσο γίνεται τις τιμές για να καλύψουμε τα κόστη μας, διατηρώντας ταυτόχρονα ευαισθησία απέναντι στους καταναλωτές», δήλωσε ο CEO της Nestlé, Laurent Freixe. «Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι υποτονική, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως».

Η Nestlé και οι ανταγωνιστές της επλήγησαν από αυξήσεις τιμών σε καφέ, κακάο και άλλα αγαθά, οδηγώντας σε διψήφιες ανατιμήσεις σε ορισμένες αγορές. Οι καταναλωτές στράφηκαν σε φθηνότερες επιλογές, όταν οι τιμές ανέβηκαν υπερβολικά.

Οι απειλές του Τραμπ για νέους δασμούς έχουν ενισχύσει τον φόβο για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση.

Οι εταιρείες πρέπει τώρα να κινηθούν προσεκτικά, καθώς η προηγούμενη τιμολογιακή στρατηγική αποδυνάμωσε την αξία των εμπορικών τους σημάτων, σύμφωνα με τον αναλυτή της TD Cowen, Robert Moskow.

Η Nestlé δηλώνει πως οι επιλεκτικές αυξήσεις, όπως στα Nespresso και KitKat, προκάλεσαν περιορισμένες αντιδράσεις. Οι περισσότερες διαπραγματεύσεις τιμών στις ανεπτυγμένες αγορές ολοκληρώθηκαν νωρίς το έτος.

Αν και το περιβάλλον είναι σταθερότερο, αναλυτές όπως ο Cedric Besnard (Citigroup) επισημαίνουν πως παραμένει αβέβαιο το πώς θα διαμορφωθεί η μελλοντική ανάπτυξη σε όγκο.

Στην Unilever, η ισορροπία μεταξύ τιμών και όγκου ήταν καλύτερη στη Βόρεια Αμερική, με αύξηση 4% στους όγκους. Ωστόσο, οι αναδυόμενες αγορές (60% των εσόδων της) παρουσίασαν πτώση, με την αύξηση να προέρχεται κυρίως από ανατιμήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Λατινική Αμερική δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τα υψηλά επιτόκια, μειώνοντας τη ζήτηση και οδηγώντας σε αποθέματα. Στο Μεξικό και την Αργεντινή οι όγκοι μειώθηκαν, ενώ και στην Κίνα οι πωλήσεις υποχώρησαν διψήφια. Στην Ινδονησία, η Unilever αντιμετωπίζει τοπικό ανταγωνισμό και μποϊκοτάζ.

Ο νέος CEO της Unilever, Fernando Fernandez, αναγνώρισε την πίεση στους καταναλωτές, λέγοντας πως η εταιρεία θα εξετάσει μικρότερες συσκευασίες πριν προχωρήσει σε νέες αυξήσεις. Προειδοποίησε για συνεχιζόμενη πληθωριστική πίεση, κυρίως στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα παγωτά.

Αμφότερες οι εταιρείες επιβεβαίωσαν την πρόβλεψη για βελτίωση στις πωλήσεις, με την Unilever να αναμένει ήπια αύξηση στο λειτουργικό περιθώριο κέρδους (έναντι 18,4% το 2024).

Οι μετοχές των Nestlé και Unilever υποχώρησαν στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά στη συνέχεια κάλυψαν μέρος των απωλειών.

Σύμφωνα με τον Chris Beckett (Quilter Cheviot), «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι τιμές αυξάνονται και πάλι, παρά τις προβλέψεις για σταθεροποίηση του πληθωρισμού».

Πηγή: newmoney

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ