Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οργιάζουν τα προϊόντα «μαϊμού» - Οι ενέργειες ΕΛΑΣ και δήμου

Η ΕΛ.ΑΣ. συγκρότησε ειδική ομάδα - Δέσμευση ακόμα και για 24ωρη αστυνόμευση από το δήμο

Του Μιχαήλ Λιάπη

Το πρόβλημα της πώλησης απομιμητικών προϊόντων («μαϊμού»), κυρίως ένδυσης και υπόδησης, που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες σε λαϊκές αγορές, πανηγύρια και ακόμη και σε κανονικά καταστήματα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. έχει συγκροτήσει και ειδική ομάδα για την καταπολέμηση των “μαϊμούδων”, ενώ ο δήμος από την μεριά του, αναγνωρίζει το πρόβλημα και δεσμεύεται ακόμα και για 24ωρη αστυνόμευση, μετά την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας με επιπλέον 80 άτομα.  

Από την πλευρά των επαγγελματιών των λαϊκών, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι αυτοί που πωλούν τα συγκεκριμένα είδη, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν είναι νόμιμοι πωλητές, αλλά αναπτύσσονται συνήθως στις παρυφές των λαϊκών αγορών.

Η προέλευση των .. μαϊμούδων

Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει, σε λαϊκές αγορές αλλά και σε καταστήματα που βρίσκονται εντός της ιστορικής κεντρικής αγοράς της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου πωλούνται ρούχα και παπούτσια που φέρουν επώνυμες μάρκες, διαφημιζόμενες μάλιστα και ως ελληνικά προϊόντα (!)

maimou-laikes.jpg

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρώτη επιλογή για εισαγωγή απομιμητικών προϊόντων είναι η γειτονική χώρα της Τουρκίας. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές, δεν αποκλείεται πολλές φορές τα ρούχα να εισάγονται χωρίς κάποιο λογότυπο γνωστής μάρκας από την γειτονική χώρα και εν συνεχεία να “βαφτίζονται” στην Ελλάδα.

maimou-laikes_2.jpg

Η ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ

Οι έλεγχοι από μεριάς  της Ελληνικής Αστυνομίας στις λαϊκές αγορές της πόλης ξεκίνσαν πιο εντατικοί από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού και συγκεκριμένα από την λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης, όπου, μαζί με κλιμάκια του δήμου, πραγματοποίησαν ελέγχους και συλλήψεις για εμπόριο απομιμητικών προϊόντων. Έλεγχοι πραγματοποιούνται πλέον καθημερινά στις λαϊκές αγορές. 

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο καταπολέμησης του παρεμπορίου έχει συγκροτήσει και λειτουργεί Ειδική Ομάδα Παρεμπορίου, η οποία σε συνεργασία με αστυνομικούς των κατά τόπον Αστυνομικών Τμημάτων και την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Θεσσαλονίκης, διενεργούν στοχευμένους ελέγχους, κυρίως σε χώρους όπου παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου, όπως στις παρυφές λαϊκών αγορών, με αποκλειστική αποστολή την πάταξη του φαινομένου.

Οι «παράξενοι» μαζεύονται όταν κλείσει η λαϊκή

Σε φαινόμενα παρεμπορίου στις παρυφές των λαϊκών και αφού έχουν τελειώσει αυτές, ώστε να αποφεύγουν τους ελέγχους, αναφέρεται μιλώντας στον «TyposThes» ο κ. Κωστας Τσιαπακίδης, αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Αυτή την στιγμή μπορώ να πω με υπευθυνότητα ότι η λαϊκή αγορά της «Ξηροκρήνης» και της «Βούλγαρη» πάνε πάρα πολύ καλά. Έχω την πληροφόρηση ότι από το Σάββατο αυτοί οι «παράξενοι» μαζεύονται μετά τις 15.00 σε ένα σημείο πάνω και αφού έχει τελειώσει η λαϊκή αγορά και φύγουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είτε της δημοτικής είτε της Ελληνικής αστυνομίας, πράγμα το οποίο έχει πέσει στην αντίληψή μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Στην οδό Σακελλαρίδη, αυτό το φαινόμενο συναντάται στις παρυφές και λίγο έξω από την Σακελλαρίδη, πράγμα το οποίοι θα αντιμετωπίσουμε άμεσα», τόνισε.

Πρόεδρος Λαϊκών αγορών: «Ζητούμε μεγαλύτερες ποινές και καθημερινούς ελέγχους»

Αναφορικά με το ζήτημα αυτό ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης και Πρόεδρος της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος κ. Άγγελος Δερετζής, δήλωσε στο “TyposThes”:

"Το πρόβλημα με τα μαϊμού προϊόντα φυσικά και δεν είναι κάτι καινούργιο. Όπως φυσικά και η παρουσία τους στις λαϊκές αγορές. Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσω τα εξής: Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, αυτοί που πωλούν τα συγκεκριμένα είδη δεν είναι νόμιμοι πωλητές, δηλαδή δεν κατέχουν την σχετική άδεια. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται συνήθως στις παρυφές των λαϊκών αγορών και εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου. Οι δημοτικές αρχές σε συνεργασία με τις αστυνομία απομακρύνουν αυτούς τους πωλητές. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί και θα θέλαμε να τους συγχαρούμε για μία ακόμη φορά. Όμως πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο και να προβλέπονται μεγαλύτερες ποινές.  Επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως το παραεμπόριο εκτός από τους νόμιμους πωλητές πλήττει και το κράτος. Το οποίο χάνει έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Για αυτό και επιμένουμε οι έλεγχοι να είναι καθημερινοί στις λαϊκές αγορές.”

Ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας

Παράλληλα ο κ. Τσιαπακίδης, ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να αυξηθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί του δήμου Θεσσαλονίκης κατά 80 άτομα ώστε και η αστυνόμευση της πόλης να έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που έχει μέχρι σήμερα και «να νιώθει ο πολίτης διαφορετικά, με πολύ μεγάλη ασφάλεια».

Αναφερόμενος στο παραεμπόριο που συναντάμε ακόμα σε ιστορικές αγορές του κέντρου της πόλης, ο κ. Τσιαπακίδης, ζήτησε την υπομονή όλων μέχρι να έρθει η ενίσχυση των 80 δημοτικών αστυνομικών, λέγοντας ότι όταν έρθουν, θα αστυνομεύουν σε 24ωρη βάση και θα αντιμετωπιστεί και αυτό. Αναφορικά με καταστήματα που φέρεται να πωλούν απομιμητικά προϊόντα ένδυσης γνωστών εταιρειών, ο κ. Τσιαπακίδης είπε ότι «πρέπει να δημιουργηθούν μικτά συνεργεία ώστε να γίνει έλεγχος όπως πρέπει».  «Πρέπει να εμπλακούν πολλές υπηρεσίες, δεν είναι αρμοδιότητα μόνο της δημοτικής αστυνομίας», κατέληξε.

Τέλος στην «αναρχία» στο πλακόστρωτο της παραλίας

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας κ. Τσιαπακίδης αποκάλυψε ότι πριν λίγες ημέρες, στις 24 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη και πλέον είναι στα σκαριά μια νέα κανονιστική που θα αφορά την διεύρυνση  των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας σε θέματα αστυνόμευσης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, όπου και εκεί «ανθεί» το παρεμπόριο κλπ. Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, εντολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, είναι να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2025 όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιδήμαρχοι. Κάτι τέτοιο είναι πρώτη φορά που γίνεται για τον δήμο Θεσσαλονίκης, δηλαδή θα οριοθετηθούν οι διάφοροι πάγκοι που υπάρχουν, ενώ θα γίνει καταμέτρηση και δεν θα υπάρχει αυτό το «άναρχο» και το «μπάχαλο» που βλέπουμε, να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Ο κ. Τσιαπακίδης εξήγησε ότι η εντολή του δημάρχου είναι μέχρι τέλος του Οκτωβρίου «να είμαστε έτοιμοι», μετά ακολουθεί η γραφειοκρατία, όπως είπε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ