Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Στήριξη ζητούν οι μυδοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται στο Θερμαϊκό Κόλπο, που φέτος το καλοκαίρι υπέστησαν καταστροφή που αγγίζει σε ποσοστό έως και το 100%, η οποία οφείλεται, όπως φαίνεται, στην κλιματική κρίση και στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού.
Η στήριξή τους από την Πολιτεία αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Αγροτικής Οικονομίας και όπως δήλωσε στο «ΤyposThes» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Κεφαλάς, συμφωνήθηκε να συγκεντρωθούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων – μυδοκαλλιεργητών αλλά και επιστημόνων- και να συνταχθεί με ευθύνη της Περιφέρειας και να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στην επιτροπή που θα συσταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία θα ζητείται η αποζημίωση των πληγέντων μέσω κάποια έκτακτης διαδικασίας -καθώς δεν είναι ασφαλισμένοι στο σύστημα του ΕΛΓΑ- . Δεύτερον, θα ζητείται να μελετηθεί το φαινόμενο, ώστε να προταθούν λύσεις προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω συνέπειες της κλιματικής κρίσης στο μέλλον. Από ότι φαίνεται η ζημιά που έχει γίνει οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι το σοβαρό αυτό θέμα είχε ξανασυμβεί το 2021. «Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου στο μέλλον και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης.
Οι πιθανές λύσεις στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις μυδοκαλλιέργειες αναμένεται να προκύψουν από την επιτροπή. «Είναι πρώτα αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και στη συνέχεια θέμα πολιτικής βούλησης», όπως λέει ο κ. Κεφαλάς. Πάντως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες.
Τα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στο «τραπέζι» θα μπορούσαν να προβλέπουν καλλιέργεια σε πιο βαθιά νερά, ένα μέρος της παραγωγής από μύδια να πάει σε άλλα οστρακοειδή που είναι πιο ανθεκτικά, να δημιουργηθεί οστρακογεννητικός σταθμός ώστε όταν καταστρέφεται ο γόνος να μπορεί να υπάρχει γεννετικό υλικό για να συνεχίζεται η παραγωγή, να υπάρχουν ελαφρύνσεις τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους ίδιους τους μυδοκαλλιεργητές για να παραμείνουν στο επάγγελμα κ.ά.
Καταστροφή έως και 100%
Η καταστροφή που υπέστησαν φέτος από τις αρχές Αυγούστου και μετά οι μυδοκαλλιεργητές οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να πουλήσουν μέχρι τότε την παραγωγή τους κυμαίνεται από 80-100%. Η παραγωγή ξεκινά την περίοδο του Πάσχα και της νηστείας και κάποια μυδοτροφεία είχαν προλάβει να πουλήσουν την παραγωγή τους.
Ωστόσο στο γόνο, που αφορά την παραγωγή της επόμενης χρονιάς, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για όλους.
«Το ζήτημα είναι πώς θα διατηρήσουμε ή θα βρούμε γόνο για να υπάρξει η εκτροφή την επόμενη χρονιά», όπως τονίζει ο κ. Κεφαλάς.
«Η καταστροφή αγγίζει πλέον το 100%. Σύμφωνα με αυτά που έχουμε δει μιλάμε για ολική καταστροφή», όπως δήλωσε στο TyposThes από την πλευρά του και ο Κωνσταντίνος Βερβίτης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Δέλτα, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο, υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα. «Για του χρόνου δε θα έχουμε παραγωγή γιατί δεν υπάρχει γόνος. Του χρόνου θα βάλουμε γόνο για την επόμενη χρονιά. Καταλαβαίνετε ότι θα πάνε δυο χρόνια άσκοπα», τονίζει ο κ. Βερβίτης. Οι μυδοκαλλιεργητές τονίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα ενίσχυσης, ώστε να καλυφθεί η ζημιά και ο βιοπορισμός των παραγωγών.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βερβίτης μαζί με τους προέδρους των μυδοκαλλιεργητών βρέθηκαν νωρίτερα και στο Υπουργείο Εργασίας όπου συναντήθηκαν με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως σχετικά με εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές και στα οποία η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεσμεύτηκε να δώσει λύση.
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ
Στη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ, στην οποία παραβρέθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, o Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, οι βουλευτές Μακάριος Λαζαρίδης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φάνης Παππάς και οι εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών, έγινε συζήτηση και προτάθηκαν κάποια μέτρα έκτακτης ενίσχυσης των παραγωγών, όπως και η συγκρότηση μιας επιστημονικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη μυδοκαλλιέργεια εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας με στόχο να προταθούν πιθανές λύσεις.
«Θέλουμε να επιβιώσει ο κλάδος, να επιβιώσει η καλλιέργεια και να αυξηθεί η παραγωγή του μυδιού», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας ότι «το μύδι είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τη χώρα μας». Ο Κώστας Τσιάρας, ενώπιον των καλλιεργητών, δεσμεύτηκε, αφενός να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης των πληγέντων παραγωγών και, αφετέρου, να συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του, των μεσογειακών χωρών, για να αναζητηθεί, από κοινού, τρόπος επίλυσης των προβλημάτων και στήριξης του κλάδου.
Όπως ανέφερε τότε το υπουργείο, οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, ενώ εφέτος παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι καλλιεργητές, να χαθεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.
Επισημαίνεται ότι η ελληνική παραγωγή μυδιών γίνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στο Θερμαϊκό Κόλπο, (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία), ενώ το παραγόμενο προϊόν είναι αναγνωρισμένης υψηλής ποιότητας και κατά 90% εξάγεται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Μυδοκαλλιέργεια στο Θερμαϊκό γίνεται σε περίπου 170 μονάδες των 15 στρεμμάτων.