*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Με το καλύτερο πρόσημο και περισσότερους από 220.000 επισκέπτες ολοκληρώθηκε η 88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, και είναι η πιο επιτυχημένη -με κριτήριο την επισκεψιμότητα- ΔΕΘ από το 2019 και έπειτα.
Πώς όμως δούλεψαν η Αγορά και η εστίαση τις ημέρες της διεξαγωγής της;
Κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελή Φιλιππίδη δεν υπήρξε κάποια αλλαγή σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν ή θα ισχύσουν μετά το δεκαήμερο της ΔΕΘ.
«Δεν είδαμε κόσμο στα καταστήματα. Ούτε τις καθημερινές ούτε και τα Σαββατοκύριακα. Οι πολίτες δεν ήταν διατεθειμένοι να ψωνίσουν. Είναι πιθανό ότι δεν έχουν χρήματα. Οπότε πώς θα κάνουν αγορές; Η κίνηση λοιπόν ήταν πεσμένη. Δεν είδαμε να αλλάζει κάτι…. Ούτε και εντός της ΔΕΘ έγινε κάτι συνταρακτικό. Δεν κινήθηκε το λιανεμπόριο», ανέφερε στο «ΤyposThes».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «κάθε χρονιά είναι ανάλογη η εικόνα. Όμως σταδιακά τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο κόσμος ζορίζεται για να πληρώσει τους λογαριασμούς του οπότε δεν θα πάρει ρούχα και παπούτσια ή αξεσουάρ».
Σε εξέλιξη οι εργασίες για το Open Mall Gallerious
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το Open Mall Gallerious. Όπως σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης το έργο στην πλατεία Ναυαρίνου προχωράει και εκτιμούμε ότι θα τελειώσει μέσα στο 2024. Έχουμε προθεσμία ως τις 31/12 και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Εκκρεμούν οι κόκκινες φωτιζόμενες πινακίδες που θα μπουν. Έχουμε κάνει συμφωνία με καταστηματάρχες και ήδη έχουν μπει οθόνες σε 50 μαγαζιά. Στα υπόλοιπα είμαστε στις συνεννοήσεις για να βρούμε κοινό χρόνο με τους επιχειρηματίες ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία».
Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου αποτελεί μία πρωτοβουλία στήριξης της αγοράς και βελτίωσης της αγοραστικής κίνησης στα αστικά κέντρα.
Τι έγινε στην εστίαση
Κάποιοι οι επισκέπτες της ΔΕΘ συνδύασαν την έξοδό τους με μια βόλτα για καφέ, ποτό ή για φαγητό.
«Συνήθως τις μέρες της ΔΕΘ δεν έχουμε τόση κίνηση επειδή κλείνει το κέντρο λόγω των πολιτικών που έρχονται, των εκδηλώσεων που έχει η όλη διοργάνωση, αλλά και των κινητοποιήσεων που γίνονται σε κεντρικές οδούς από διάφορα σωματεία. Λόγω όλων των παραπάνω ο κόσμος φοβάται να κατέβει. Και είναι συχνά οι μέρες που έχουμε μειωμένη κίνηση. Τα ξενοδοχεία πχ δουλεύουν πάντα καλύτερα καθόλη την διάρκεια της Έκθεσης. Φέτος όμως διαπιστώσαμε πως κατά τις ημέρες επίσκεψης του πρωθυπουργού, το κέντρο ήταν πιο άνετο. Ο κόσμος ήρθε και τα δύο Σαββατοκύρια και δουλέψαμε αρκετά. Είχαμε και πολίτες της πόλης μας που πήγαν στην ΔΕΘ, και επισκέπτες από Αθήνα, ενώ ήρθε και κόσμος άλλες χώρες. Φυσικά είχαμε και πολιτικούς, και κυβερνητικούς παράγοντες», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Στέφανος Τσιακίρης, ταμίας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, και ιδιοκτήτης καφενείου στην πλατεία Τσιρογιάννη.
Διαφορετική εικόνα μεταφέρει ο Παναγιώτης Καρασαββίδης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης και ιδιοκτήτης καφενείου στο κέντρο της πόλης μας. Όπως μας είπε σε τηλεφωνική μας συνομιλία «κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας της 88ης ΔΕΘ με την ομιλία του πρωθυπουργού το κέντρο ήταν κλειστό για ώρες και τα μαγαζιά είχαν δουλειά μετά τις 23.30 το βράδυ. Και ο κόσμος που πήγε για φαγητό ή για ποτό, καφέ, κινήθηκε κυρίως στο κέντρο που είναι και τα περισσότερα ξενοδοχεία. Ακόμη και μέσα στην ΔΕΘ η κίνηση ήταν χαλαρή. Δεν είχε κάτι το ενδιαφέρον για να δεις πέρα από τα υπουργεία και περίπτερο Γερμανίας. Πολλοί επισκέπτες έφευγαν απογοητευμένοι. Οπότε θα έλεγα καλύτερα να είχαμε πανηγύρι παρά την Έκθεση…».
Ο ίδιος εξέφρασε το παράπονο πως στα μέτρα που αναγγέλθηκαν από πλευράς της πολιτείας δεν υπήρξε καμία αναφορά σε στήριξη των επαγγελματιών. «Αντί να μας βοηθήσει, ζήτησε να βάλουν πλάτη οι επαγγελματίες ώστε να βγουν τα μέτρα προς άλλες κατηγορίες πολιτών πχ συνταξιούχοι. Δεν ακούσαμε κάτι διαφορετικό. Και όλα αυτά ενώ ήδη βλέπουμε λουκέτα. Η Βόρεια Ελλάδα και η επαρχία νεκρώνουν συνεχώς. Ο επαγγελματίας πρέπει να ανταπεξέλθει πρώτα στις υποχρεώσεις της επιχείρισής του και έπειτα στις υποχρεώσεις της οικογένειάς του. Εμείς διαπιστώσαμε πως στις εξαγγελίες για τους πυλώνες του προγράμματος δεν υπήρξε πουθενά αναφορά στην λέξη επαγγελματίας. Αυτό μας στενοχωρεί», σχολίασε.