Του Μιχαήλ Λιάπη
Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο πρωθυπουργός κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους παραγωγικούς φορείς και άκουσε τα αιτήματα και τις προτάσεις τους για μια σειρά από θέματα που αφορούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την αγορά, τη φορολογία κλπ. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο τόπος της συνάντησης, αφού φέτος, λόγο και της εκδήλωσης που προηγήθηκε και αφορούσε την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη/Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr»., οι καθιερωμένες συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο και όχι στο ΥΜΑΘ.
Εξερχόμενοι της συνάντησης και μιλώντας στους δημοσιογράφους οι εκπρόσωποι των φορέων μίλησαν για τα θέματα που έθεσαν στον πρωθυπουργό και όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Σίμος Διαμαντίδης ο πρωθυπουργός τους άκουσε και τους είπε ότι θα πει περισσότερα κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Ο ίδιος είπε ότι οι φορείς περιμένουν τις λύσεις που θα δοθούν.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, μίλησε για το πρόβλημα που υπάρχει με το νερό εξαιτίας της κλιματικής κρίσης το οποίο γίνεται ιδιαίτερα έντονο στο νομό και επηρεάζει και τον τομέα του τουρισμού αλλά κυρίως τους παραγωγούς. Ο κ. Κουφίδης ζήτησε εξάλλου συγγνώμη για τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στη Χαλκιδική το τελευταίο διάστημα.
Τα τρία βασικά προβλήματα που βιώνει ο εμπορικός κλάδος μετέφερε στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης. Μίλησε συγκεκριμένα για την αισχροκέρδεια που "σκοτώνει τις επιχειρήσεις" ζητώντας λύση. Είπε πως πρότεινε να υπάρξει και συμμετοχή των πολιτών στην όλη προσπάθεια με μποικοτάζ εναντίον προϊόντων. Το δεύτερο θέμα αφορούσε την ψηφιακή κάρτα εργασίας λέγοντας ότι δεν μπορεί δυστυχώς να ελεγχθεί από επιχειρήσεις με δυο ή τρία άτομα και ζήτησε να ξεκινάει η εφαρμογή της από έναν ορισμένο αριθμό εργαζομένων και πάνω. Το τρίτο θέμα αφορούσε το τεκμαρτό εισόδημα. Ζήτησε ακόμη να γίνουν clusters αγορών και όχι συνενώσεις επιχειρήσεων.
Την ανάγκη ύπαρξης ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σταθερό φορολογικό καθεστώς, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, της έμφασης στην κυκλική οικονομία, αλλά και της δημιουργίας ειδικών κινήτρων για τη μεταποίηση και δη για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις επισήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης. Μίλησε ακόμη για θέματα εκπαίδευσης των βιοτεχνών.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, είπε πως ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας, ενώ ζήτησε βελτίωση της κατάστασης στις πύλες εισόδους της Β. Ελλάδας αλλά και να έρθει όσο γίνεται νωρίτερα η σύνδεση του Μετρό με το αεροδρόμιο προκειμένου να μην μειονεκτεί η Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με άλλους city break προορισμούς.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Μουτσογιάννης κατέθεσε υπόμνημα με αιτήματα που αφορούν τον ελεύθερο επαγγελματία και την μικρομεσαία επιχείρηση. Το "άδικο" φορολογικό νομοσχέδιο του 2024 ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν και ζητήθηκε η κατάργησή του.
Δείτε στο παρακάτω video όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων:
- Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η συνάντηση με βουλευτές της ΝΔ (ΦΩΤΟ + VIDEO)
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο στον Περιφερειακό – ΙΧ χτύπησε με απορριμματοφόρο
- Κλειστοί δρόμοι για 2 μέρες στη Θεσσαλονίκη - Ποιες ώρες, σε ποιες οδούς