Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε ποιες περιοχές υπάρχει ανοικοδόμηση - Η εικόνα στα ακίνητα

Πώς κινείται η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης ενόψει των αλλαγών στη golden visa αλλά και στο πρόγραμμα «σπίτι μου»

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Αν εξαιρέσουμε τη «θερινή ραστώνη» της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου, η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να «τρέχει» κανονικά και δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την επικείμενη  ανακοίνωση νέου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι μου» και μάλιστα με νέα κριτήρια και δεδομένα, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των υποψήφιων αγοραστών που μπορεί να περιμένει –σύμφωνα με τα κριτήρια- το πρόγραμμα σε σχέση με το σύνολο της αγοράς, ώστε να μπορεί να την επηρεάσει. Την ίδια ώρα παρατηρείται κινητικότητα αγοραπωλησιών ακινήτων ακόμη και της τελευταίας στιγμής, ενόψει της αλλαγής του ισχύοντος ορίου των 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου προκειμένου να αποκτηθεί Golden Visa από ξένους υπηκόους.

Οι αλλαγές θα γίνουν από την 1η Σεπτεμβρίου – αν δεν δοθεί κάποια παράταση-,  με αποτέλεσμα να τρέχουν να προλάβουν «όσοι προλάβουν» αυτές τις ημέρες καταβάλλοντας προκαταβολή. Πάντως η εκτίμηση είναι ότι η αύξηση του ποσού στα 800.000 ευρώ θα «νεκρώσει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Εκτιμάται ότι ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς θα περιμένει το πρόγραμμα ενώ έχει την οικονομική δυνατότητα να προβεί σε αγορά. Όσοι δεν την έχουν αναγκαστικά θα περιμένουν.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι» που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα, «θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα αλλά δεν άφησε καλή γεύση», όπως λέει, μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος  Τζάρος και αυτό φαίνεται ότι έχει χαμηλώσει τις προσδοκίες για το νέο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην βασίζονται στην όποια σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι αφορούσε νέα ζευγάρια ηλικίας έως 39 ετών, ενώ το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» που συζητείται θα έχει βελτιωμένους όρους, καθώς, σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα αφορά μεγαλύτερες ηλικίες (διεύρυνση δικαιούχων), θα διευρυνθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αλλαγές θα υπάρχουν και ως προς τις προδιαγραφές των ακινήτων, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η εύρεσή του και να έχει επιτυχία το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και σε ότι αφορά την παλαιότητα των ακινήτων.

«Το πρόγραμμα το πρώτο απογοήτευσε πολύ κόσμο, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που έμειναν απέξω», λέει ο κ. Τζάρος.

Σύμφωνα με τους μεσίτες, στην αρχή του πρώτου προγράμματος υπήρξαν γενικότερα διαδικαστικά προβλήματα που το εμπόδιζαν να «τρέξει». Μετά η διαδικασία προχώρησε, ωστόσο οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν τριπλάσιες από αυτές που προβλέπονταν να καλύψει το πρόγραμμα και έτσι πολλοί έμειναν από έξω.

Επίσης οι πρώτες δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν αποθάρρυναν κάποιους εκ των πωλητών που δεν ενδιαφέρονταν κατόπιν να βρουν αγοραστές μέσω του προγράμματος.

«Τρέχουν» να προλάβουν λόγω αλλαγής στη golden visa

Από την 1η Σεπτεμβρίου – αν δεν δοθεί κάποια παράταση-, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς της Golden Visa, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Έτσι σε έξι μέρες από σήμερα το ελάχιστο όριο για την αγορά ακινήτου σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένων τουριστικών νησιών αυξάνεται στις 800.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά ακινήτων δεν είναι το ίδιο προσιτή για όλους. «Τρέχουν να προλάβουν όσοι προλάβουν αυτές τις ημέρες», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζάρος προκειμένου να αποκτήσουν κατοικία μέχρι το ποσό των 250.000 καταβάλλοντας μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα προκαταβολή 10% της αξίας του ακινήτου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με τους υφιστάμενους όρους. Κάποιοι ήταν στη διαδικασία και κάποιοι άλλοι ψάχνουν τελευταία στιγμή να βρουν έτοιμο ακίνητο για να κλείσουν.

Μετά οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι η golden visa θα «νεκρώσει» ουσιαστικά και θα πρέπει «να τη ξεχάσουμε» καθώς δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι που να είναι διαθέσιμοι να πληρώσουν τόσο υψηλό ποσό.

Τι αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου στην Golden Visa

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει νέο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας πέντε ετών σε πολίτες τρίτων χωρών μέσω της Golden Visa. Συγκεκριμένα:

-Στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης, καθώς και στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, η αξία της ακίνητης περιουσίας που απαιτείται αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.

-Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η απαιτούμενη αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Η επένδυση πρέπει να αφορά ένα ακίνητο (όχι περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) με επιφάνεια τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται επίσης η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, με την ελάχιστη αξία να ανέρχεται στις 800.000 ή 400.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.

-Για κτίρια που έχουν διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος της επένδυσης καθορίζεται στις 250.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η μετατροπή χρήσης έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή της αίτησης για άδεια διαμονής.

-Το όριο των 250.000 ευρώ ισχύει επίσης για επενδύσεις σε διατηρητέα κτίρια προς αποκατάσταση. Σημειώνεται ότι για αλλαγές χρήσης, όπως από βιομηχανική σε οικιστική, και για διατηρητέα, δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα ακίνητα που πρόκειται να πωληθούν.

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης υπάρχει ανοικοδόμηση

Την ίδια ώρα στην αγορά της Θεσσαλονίκης παρατηρείται ανοικοδόμηση και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολλές αιτήσεις για νέες άδειες οπότε η ανέγερση νεόδμητων αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ο μεγαλύτερος όγκος νεόδμητων κατοικιών συναντάται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο και τα δυτικά τον τελευταίο χρόνο αρχίζουν να ανεβαίνουν αρκετά και εκεί βγαίνουν νέες άδειες οι οποίες μάλιστα δεν αφορούν μόνο τις περιοχές του Ωραιοκάστρου και του Ευόσμου αλλά και Νεάπολη, Μενεμένη, Σταυρούπολη κλπ.

Σε γενικές γραμμές τα νεόδμητα που βρίσκονται σε καλά σημεία και σε καλοσχεδιασμένες οικοδομές γίνονται ανάρπαστα από νωρίς από τους ενδιαφερόμενους.

ΠΟΜΙΔΑ: Οι ιδιοκτήτες προτείνουν κίνητρα για να «ανοίξουν» όλα τα διαθέσιμα κλειστά σπίτια

Μόνον με ουσιαστικά και ρηξικέλευθα κίνητρα όπως η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, θα «ανοίξουν» όλα τα διαθέσιμα κλειστά σπίτια, σε όποιον και αν ανήκουν χωρίς αποκλεισμούς, εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, και όχι με ημίμετρα ή με «τιμωρητικό» ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες των παλαιών κλειστών διαμερισμάτων! Αυτό τόνισε με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη η ΠΟΜΙΔΑ, ενόψει και της αναμενόμενης εξαγγελίας σχετικών μέτρων στην ΔΕΘ, αναλύοντας την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση και τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για όλους τους εμπλεκομένους, και κυρίως τους νέους που αναζητούν κατοικία, αλλά και τους πυρόπληκτους της Αττικής.

"Το μέτρο που σας εισηγούμεθα κύριε Πρόεδρε, το οφείλετε ως Κυβέρνηση και το οφείλουμε ως Κοινωνία στη Νέα Γενιά, γι΄αυτό και πρέπει να παραμεριστεί κάθε αμφιβολία και κάθε αβάσιμος ουσιαστικά, δημοσιονομικός ενδοιασμός, ώστε να υιοθετηθεί χωρίς καμιά περαιτέρω καθυστέρηση!" τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της.

«Όχι» σε «τιμωρητικό» ΕΝΦΙΑ

Στην επιστολή η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με κατάπληξη διαβάζουμε στον Τύπο ότι ως μέτρα για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων για μίσθωση κύριας κατοικίας μελετώνται τόσο η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις κενές κατοικίες, όσο και ο περιορισμός της συνολικής διάρκειας των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις 60-90 ημέρες ετησίως.

Όπως έχουμε κατ΄επανάληψη εξηγήσει, η αύξηση του αριθμού κενών κατοικιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παλαίωση του κτιριακού δυναμικού και στην οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών τους να ανακαινίσουν, λειτουργικά και ενεργειακά, τα διαμερίσματα των προηγουμένων δεκαετιών, ώστε να μπορεί να προσφερθούν αξιοπρεπώς στην αγορά για νέες μισθώσεις κύριας κατοικίας. Η επιβολή τιμωρητικά αυξημένου ΕΝΦΙΑ σε αυτή την μεγάλη κατηγορία οικονομικά αδύνατων ιδιοκτητών κατοικιών, επειδή δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες, θα τους φέρει σε απόγνωση και θα τους αναγκάσει ακόμη και να τις εκποιήσουν πριν τις χάσουν στις κατασχέσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά αυτό που θα αυξηθεί κατακόρυφα δεν θα είναι η προσφορά τους για εκμίσθωση, αλλά η οργή και η αγανάκτησή τους εναντίον ενός τέτοιου απάνθρωπου μέτρου φορολογικής βαρβαρότητας. Εξάλλου, ένα τέτοιο μέτρο πάσχει από προφανή αντισυνταγματικότητα, δεδομένου ότι η συνήθως δικαιολογημένη -αλλά ακόμα και η αδικαιολόγητη- αδυναμία ή άρνηση του εκάστοτε ιδιοκτήτη ή των περισσότερων συνιδιοκτητών στα δεκάδες χιλιάδες συνιδιόκτητα ακίνητα (τα οποία σημειωτέον μπορούν να εκμισθωθούν μόνο με απόφαση της πλειοψηφίας), να εκμισθώσουν τα ακίνητά τους, δεν συνιστά εύλογη αιτία, προκειμένου να διαφοροποιηθεί η φορολογική τους μεταχείριση και η συνεισφορά τους «χωρίς διακρίσεις, στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος».

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σε ότι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η ΠΟΜΙΔΑ διαπιστώνει ότι «και από κυβερνητικά στελέχη διαχέεται η αντίληψη ότι η χώρα μας υποφέρει δήθεν από «υπερτουρισμό», γι’ αυτό και πρέπει να «πατάξουμε» (κυριολεκτικά) την πιο πρόσφατη μορφή προσέλκυσης και διαμονής τουριστών, αυτή ακριβώς που έκανε την διαφορά στην άνοδο του αριθμού επισκεπτών, προς όφελος των παλαιοτέρων, που έχουν και την πολιτικά ισχυρότερη εκπροσώπηση... Φαντασιωνόμαστε δηλαδή ότι η Αθήνα και όλες οι άλλες περιοχές της χώρας μας εκτός από Μύκονο και Σαντορίνη, έγιναν δήθεν «Βαρκελώνη», η οποία έχει πράγματι πρόβλημα υπερτουρισμού, με ετήσιο αριθμό τουριστών 32 εκ., όσο δηλαδή έχει ολόκληρη η Ελλάδα, την στιγμή μάλιστα που η Αθήνα έχει μόνον 8 εκ., και γι΄αυτό πρέπει να βρούμε τρόπο να «διώξουμε» τους τουρίστες!»

Αντίστοιχα, συνεχίζει, «σε ότι αφορά τα φορολογικά έσοδα, θα ήταν ομοίως αυτοκτονικό να εξωθηθούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μιας δραστηριότητας με πρωτοφανές υψηλό ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης που αγγίζει το 100/%, σε αναγκαστική φοροδιαφυγή, νομοθετώντας την μεθοδευμένη αχρήστευση των περιουσιών τους, ή να αυξηθεί τιμωρητικά και ο φορολογικός συντελεστής εισοδήματος, ενώ μόλις προ μηνών επιβαρύνθηκαν πολλαπλά με νέα τέλη, με κορυφαίο το εξωφθάλμως παράνομο «τέλος επιτηδεύματος παραρτημάτων», αλλά και νέα γραφειοκρατία, όταν μάλιστα τα περισσότερα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας (όπου σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπάρχει δήθεν η μεγαλύτερη δυσκολία για την εύρεση κύριας κατοικίας), αποτελούσαν πρώην βιοτεχνικούς ή γραφειακούς χώρους που διαμορφώθηκαν και ανακαινίστηκαν για τον σκοπό αυτό, μέχρι τότε βρίσκονταν κυριολεκτικά στα αζήτητα και ουδέποτε διατέθηκαν για χρήση κύριας κατοικίας!».

Τα αίτια της έλλειψης προσφοράς και οι «επαγγελματίες μπαταχτσήδες»

Κατά την ΠΟΜΙΔΑ σπίτια υπάρχουν, η προσφορά τους όμως δεν μειώθηκε από την άρνηση, αλλά από την αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα ανακαινίσουν, από το ότι επί 15 χρόνια δεν κτίστηκαν σπίτια με αντιπαροχή (γιατί αυτή ήταν ο τροφοδότης μισθωμένης κατοικίας στις πόλεις μας), από την ασυδοσία και ατιμωρησία μικρής αλλά δραστήριας μερίδας δήθεν «ενοικιαστών» που εγκαθίστανται στα σπίτια του κόσμου με το εξαρχής σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, και διαφεύγουν ατιμώρητοι προς την κατοικία του επόμενου θύματός τους, χωρίς η Πολιτεία να κάνει ποτέ το παραμικρό για την πρόληψη, μέσω συστήματος αξιολόγησης της συναλλακτικής συνέπειας των υποψήφιων ενοικιαστών, ή έστω την κατασταλτική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Έτσι, όπως αναφέρει, ορισμένοι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να στραφούν στη βραχυχρόνια μίσθωση που παρά τα έξοδα και την πρόσθετη εργασία που συνεπάγεται, εξασφαλίζει την είσπραξη του ενοικίου, καθώς πρακτικά δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας των ιδιοκτητών αυτών, από τους επαγγελματίες «μπαταχτσήδες» δήθεν «ενοικιαστές».

Τέλος η εκτός λογικής πολλαπλή φορολογία των ακινήτων είναι μια από τις βασικές αιτίες που πιέζει προς τα πάνω τα ενοίκια, καταλήγει η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ. «Αν η Κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους ενοικιαστές πρέπει να μειώσει το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και όχι να μελετά αυξήσεις τους. Και πρώτα απ’ όλα να μειώσει την κλίμακα του φόρου εισοδήματος, που δεν μειώθηκε όπως έγινε με τις άλλες κλίμακες, και που σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα παραπάνω, λειτουργεί αποτρεπτικά στο να ανακαινιστούν τα δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα στις παλαιές συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να νοικιαστούν στα νέα ζευγάρια που αναζητούν αγωνιωδώς κατοικίες. Δεν είναι συνεπώς ούτε ηθικό, αλλά ούτε και αποτελεσματικό, να τιμωρήσετε τους ιδιοκτήτες αυτούς, κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, με πρόσθετους φόρους, πιστεύοντας ότι έτσι θα βρουν σπίτι τα νέα παιδιά, που σήμερα ταλαιπωρούνται στο θέμα αυτό», τονίζει.

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

«Χωρίς να παραιτούμεθα από το εκκρεμές βασικό μας αίτημα που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλα τα κάθε είδους μισθώματα ακινήτων,  προτείνουμε την τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος, των νέων μισθώσεων κατοικιών που ήταν κενές καθόλο το 2023 αλλά και όσων κατοικιών, που σήμερα έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, εκμισθωθούν ως κύρια κατοικία, για μια τουλάχιστον τριετία, όποιος και να είναι ο ιδιοκτήτης τους. Η μεταβατική αυτή φορολογική παρέμβαση, από την οποία το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απολύτως τίποτε να χάσει, αφού τα σπίτια αυτά στην ολότητά τους θα παραμείνουν κλειστά και τα επόμενα χρόνια, θα φέρει άμεσα στην αγορά δεκάδες χιλιάδες σπίτια, απόλυτα αναγκαία μέχρι να αποδώσουν τα άλλα θετικά αλλά μακροπρόθεσμα κυβερνητικά μέτρα, λόγω της ομαδικής επανένταξης στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων παλαιών και κενών κατοικιών, ανεξάρτητα αν ο ιδιοκτήτης τους είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αλλά και κάποιων ανακαινισμένων κατοικιών που έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς η απόδοσή τους να δικαιώσει τις προσδοκίες τους. Ο αντίλογος ότι το μέτρο αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί επαρκές κίνητρο για την ανακαίνιση και την εκμίσθωση των ακινήτων, δεδομένου ότι ο φόρος εισοδήματος «ποσοστού 15%» δεν θα έπρεπε να αποτρέπει τους ιδιοκτήτες να εκμισθώσουν τα ακίνητά τους επωφελούμενοι το υπόλοιπο 85% του μισθώματός τους, παραβλέπει το γεγονός ότι από αυτό το εναπομείναν εισόδημα θα πρέπει να καλυφθεί και ο ΕΝΦΙΑ, ενώ εξάλλου, μετά την υπέρβαση των πρώτων 12.000€ εισοδήματος από μισθώματα, ο φόρος εκτινάσσεται στο 35% και στο 45%, εξανεμίζοντας –συνδυαστικά και με τον ΕΝΦΙΑ- σχεδόν ολόκληρο το εισόδημα από μισθώματα και καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις την εκμίσθωση, απόλυτα ασύμφορη!», τονίζεται στην επιστολή.

Έτσι στο επόμενο νομοσχέδιο οποιοδήποτε των συναρμοδίων υπουργείων, προτείνει να προστεθεί διάταξη που να προβλέπει τα εξής:

«Στο ισχύον εδάφιο υπό στοιχείο α) της παρ. 3 του άρθρο 38 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) (Σημ.: Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο εκπίπτει ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.) προστίθεται δεύτερη πρόταση ως εξής:

«Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 100% ανεξάρτητα αν ο παραχωρών είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την  1.9.2024 έως και 31.8.2027 και για τα πρώτα τρία (3) έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθόλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023.».

Η διάταξη θα μπορούσε κατάλληλα προσαρμοζόμενη, να καλύψει και την κοινωνική αναγκαιότητα της στέγασης των πυροπλήκτων των προσφάτων πυρκαγιών της Αττικής, στις νέες μισθώσεις κατοικιών από πυρόπληκτες οικογένειες, καθιστώντας τους προτιμητέους ενοικιαστές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Όμιλος Mitsis στο Rebrain Greece στο Λονδίνο
Ο Όμιλος Mitsis, ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους για το επενδυτικό του πλάνο και την πληθώρα ευκαιριών απασχόλησης
Ο Όμιλος Mitsis στο Rebrain Greece στο Λονδίνο