Του Μιχαήλ Λιάπη
Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την διασκέδαση, το καλό φαγητό και ειδικά τα υπερμεγέθη σάντουιτς πχ με γύρο που μπορεί κανείς να βρει, σε σχέση με άλλες πόλης της Ελλάδος.
Όμως για να απολαύσουμε αυτά τα σάντουιτς, κάποιος “λιώνει” και ειδικά εάν πρόκειται για τους θερινούς μήνες. Ο λόγος για τον “γυρά” ή πιο επίσημα τον κόφτη γύρου. Επάγγελμα που έχει μεγάλη ζήτηση, “ζεστές” αμοιβές αλλά και τεράστια σωματική κόπωση.
Η ζήτηση
Η ζήτηση, γι’ αυτό το επάγγελμα, που μπορούν το κάνουν λίγοι, είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που καταστήματα διάφορων τουριστικών προορισμών, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας, ψάχνουν κόφτες και ψήστες. Μάλιστα, το επάγγελμα αυτό έχει τόση μεγάλη ζήτηση που ζητούν εξειδικευμένα άτομα ακόμα και σε καταστήματα εστίασης (ελληνικά) του εξωτερικού με πολλά υποσχόμενες αμοιβές. Σημειώνεται πως ο μισθός που έχει ένας εξειδικευμένος “μάστορας” συνήθως είναι ικανοποιητικός σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την εμπειρία που έχει ο καθένας και από άλλους παράγοντες.
Φτάνουμε τους 80 βαθμούς

«Το καλοκαίρι, μπορεί να φτάνουμε και τους 80 βαθμούς Κελσίου και μαζί με τον γύρο… λιώνουμε και εμείς» είπε χαρακτηριστικά στο “ΤyposThes” επαγγελματίας του είδους. Μάλιστα όπως επισήμανε ο ίδιος, τα ωράρια είναι εξαντλητικά, ιδίως το καλοκαίρι, και είναι πολύ δύσκολο να είσαι δίπλα στον γύρο ή γενικότερα στην ψησταριά. «Καθημερινά, χάνουμε λίτρα ιδρώτα … “Ο απλός κόσμος” κάνει ένα barbeque στο εξοχικό του το καλοκαίρι για λίγη ώρα και αμέσως “στάζει από ιδρώτα”, φανταστείτε λοιπόν αυτό να το ζεις καθημερινά για πολλές ώρες» είπε χαρακτηριστικά.
Οι συνθήκες εργασίας
Όπως εξήγησαν “μάστορες” του είδους στο “ΤyposThes” οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένα καταστήματα σε τουριστικές κυρίως περιοχές έχουν ανοιχτά τα παράθυρα για να “διαφημίζουν” τον γύρο στους τουρίστες, και αποφεύγουν να ανοίξουν το κλιματιστικό. Αυτό όμως κάνει αφόρητη την κατάσταση για τους εργαζόμενους που πρέπει να δουλέψουν με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Τους χειμερινούς μήνες η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη. Στην ίδια κατηγορία όμως εντάσσονται και άλλες ειδικότητες όπως αυτές του ψήστη και του τυλιχτή που επίσης ζουν σε δύσκολες συνθήκες εργασίας.
Μέρες καύσωνα και επαγγέλματα
Υπενθυμίζεται ότι το κράτος έβγαλε οδηγίες και απαγορεύσεις για διάφορα επαγγέλματα που λόγω της φύσης τους πλήττονται άμεσα από τον καύσωνα. Μερικά από αυτά είναι οι διανομείς (delivery) οικοδομικές εργασίες κ.ά.. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα που παρά τους 45+ βαθμούς κελσίου που μπορεί να πιάσει υπό τον ήλιο δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες.
Σέρβις σε beach bar
Η κατάσταση είναι αφόρητη και για τους σερβιτόρους σε παραλιακά καταστήματα beach bar. Όπως εξήγησαν δεν είναι καθόλου εύκολο να κουβαλάς τις παραγγελίες μέσα στον ήλιο και την καυτή άμμο, ιδίως τις ημέρες που έχει καύσωνα, και η θάλασσα απέχει λίγα μέτρα από εσένα. Και δεν είναι λίγες φορές που έχουν αισθανθεί αδιαθεσία και έχουν μεταβεί σε κάποιο κέντρο υγείας με συμπτώματα θερμοπληξίας. Επίσης συχνά έχουν γίνει μάρτυρες λιποθυμικών επεισοδίων.
Λαϊκές αγορές
Ένα άλλο επάγγελμα που “υποφέρει” το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, είναι αυτό του “λαϊκατζή” δηλαδή του υπαίθριου πωλητή λαϊκών αγορών.
Όπως εξηγούν στο “TyposThes εργαζόμενοι σε λαϊκές αγορές, «το καλοκαίρι είναι πολύ χειρότερο από τον χειμώνα. Τον χειμώνα αντιμετωπίζεις κρύο και βροχές ενώ το καλοκαίρι τον καύσωνα, που πλέον δεν είναι υποφερτός, παρά τις τέντες που έχουμε. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι σαν να…. “βράζουμε”». Μετά, όπως συμπλήρωσαν, έχουν και να μαζέψουν τους πάγκους, συνήθως κάτω από τον ζεστό ήλιο και μετά από μια μέρα γεμάτη σωματική κούραση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να αντιμετωπίζουν έντονες ζαλάδες κλπ.
Δικυκλιστές αστυνομικοί
Μια άλλη μερίδα εργαζομένων που αναγκαστικά βρίσκεται στο δρόμο συνεχώς για την ασφάλεια των πολιτών, ακόμη και τις ημέρες του καύσωνα όπου η άσφαλτος φτάνει “τρελές” θερμοκρασίες, είναι αυτό των δικυκλιστών αστυνομικών.
«Η κατάσταση είναι αφόρητη ενώ σε πιάνει δύσπνοια με όλα αυτά που είσαι υποχρεωμένος να φοράς και να κουβαλάς», δήλωσαν δικυκλιστές αστυνομικοί στο “ΤyposThes”.
Όπως εξήγησαν, η μαύρη ειδική στολή μοτοσυκλέτας που φορούν - συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μποτών μηχανής- παρέχει ασφάλεια για τους ίδιους σε περίπτωση πτώσης, όμως κολλάει πάνω τους από τον ιδρώτα με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι δυσλειτουργικοί εάν χρειαστεί να προβούν σε πεζή καταδίωξη. Επίσης όπως είπαν, το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούν, πέραν από τις σφαίρες, μπλοκάρει και την όποια ριπή δροσιάς. Παράλληλα αναφέρθηκαν και στον υπόλοιπο εξοπλισμό που μεταφέρουν ο οποίος μαζί με τον ατομικό οπλισμό επιφέρει αρκετό βάρος και καταπόνηση στο σώμα.
Τέλος, όπως είπαν, ένας άλλος παράγοντας που κάνει την συγκεκριμένη δουλειά πολύ δύσκολη τους θερινούς μήνες είναι η ίδια η μοτοσικλέτα η οποία και αυτή υπερθερμαίνεται λόγω των ακραίων θερμοκρασιών του καλοκαιριού (οι οδηγοί μοτοσικλετών καταλαβαίνουν) με αποτέλεσμα να κουβαλούν ένα “αερόθερμο” όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.