Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Από αύριο, Δευτέρα αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά, προσφέροντας στους καταναλωτές την ευκαιρία να επωφεληθούν από σημαντικές μειώσεις τιμών σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, ενώ οι έμποροι, από την πλευρά τους, προσβλέπουν σε αυτή την περίοδο με αισιοδοξία, ελπίζοντας να τονώσουν τον τζίρο τους, μετά από μια μακρά περίοδο «χειμερίας νάρκης».
Εξάλλου οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εμπόριο όλα αυτά τα χρόνια, αποτυπώνονται και στο γεγονός ότι πολλά καταστήματα ακόμα και σε πολύ εμπορικούς δρόμους, όπως η Μητροπόλεως, παραμένουν κενά, με την κατάσταση να είναι ακόμη πιο δύσκολη σε μικρότερους δρόμους, κάθετους σε κύριες εμπορικές οδούς. Σε ότι αφορά τα ζητούμενα ενοίκια, εκεί παρατηρείται μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών…
«Σε χειμερία νάρκη η αγορά εδώ και καιρό»
«Προσδοκούμε να ανέβει ο τζίρος, μήπως και γίνει βιώσιμος», δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης αναφορικά με τις προσδοκίες που δημιουργούν οι θερινές εκπτώσεις, επισημαίνοντας ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό η αγορά βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» και τα πράγματα «είναι πάρα πολύ δύσκολα».
Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα κινηθεί η περίοδος των εκπτώσεων, αλλά ελπίζουμε κάτι να αλλάξει. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα λόγω των συγκυριών, όπως συνεχίζει ο κ. Φιλιππίδης, αναφέροντας τις δυσκολίες του κόσμου να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες για ενέργεια, βενζίνη, σούπερ μάρκετ κλπ. με αποτέλεσμα να μην περισσεύουν πολλά για ρούχα και παπούτσια.
Οι έμποροι ελπίζουν σε αυξημένη κίνηση στα καταστήματα, καθώς οι εκπτώσεις συμπίπτουν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, φέρνοντας περισσότερους επισκέπτες στις αγορές. Οι τουρίστες υπάρχουν στην πόλη, όπως λέει ο κ. Φιλιππίδης, όμως δεν μπορεί να μετρηθεί η συμβολή τους στη δυναμική της αγοράς. Μπαίνουν στα καταστήματα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε πόσο και αν ψωνίζουν, αναφέρει.
Τι γίνεται με τα ενοίκια των καταστημάτων
Σε ότι αφορά τα εμπορικά ακίνητα και τις ζητούμενες τιμές ενοικίων, αυτό που παρατηρείται διαχρονικά είναι μια «διαμάχη» μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών . «Τώρα το θέμα έχει ξεχειλώσει λίγο, καθώς η κάθε πλευρά έχει τις ανάγκες της. Και ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος έχει τις ανάγκες τους και προσπαθεί να πάρει κάτι παραπάνω για να λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η αισχροκέρδεια και η αύξηση των τιμών. Από την άλλη όμως οι καταστηματάρχες δυσκολεύονται να τα δώσουν γιατί ο τζίρος είναι πάρα πολύ χαμηλά», εξηγεί ο κ. Φιλιππίδης. Από την άλλη αναφέρει πάντως ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει κατανόηση και αλλού μένουν σταθερά τα μισθώματα ή οι αυξήσεις κινούνται στο ποσοστό που προβλέπει ο νόμος. «Υπάρχουν όμως και παράλογες απαιτήσεις της τάξης του 25-30%. Ευτυχώς δεν είναι πολλές ούτως ώστε δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην αγορά», όπως λέει.
Το πιο συνηθισμένο θέμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν διαφορετική προσέγγιση και διαφορετικές προσδοκίες σε σχέση με τους επιχειρηματίες που θα τα νοικιάσουν, λέει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τζάρος.
Τα κενά καταστήματα
«Στους πολύ εμπορικούς δρόμους τα κενά καταστήματα δεν είναι όπως όταν ήμασταν μέσα στην κρίση, αλλά δεν είναι και όπως θα έπρεπε να είναι σε μια πόλη που έχει ζωή», τονίζει ο κ. Τζάρος, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που επικρατεί αυτήν την στιγμή στα εμπορικά ακίνητα στη Θεσσαλονίκη.
Αναφέρει ότι τα μηνύματα είναι διφορούμενα γι αυτό και παρατηρούνται ανακατατάξεις.
Συγκεκριμένα, αυτό που παρατηρούν οι γνώστες της αγοράς ακινήτων είναι ότι από τη μία η αγορά δείχνει στοιχεία «ανάπτυξης» γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία, όπως για παράδειγμα η δέσμευση για έναρξη λειτουργίας του μετρό από τα τέλη Νοέμβρη αλλά και άλλα έργα υποδομών που πραγματοποιούνται στην πόλη, από την άλλη, όμως, φαίνεται ότι υπάρχει και συγκρατημένο κλίμα γιατί έχουν αυξηθεί όλα τα κόστη γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το αν θα συνεχίσει να καταναλώνει ο κόσμος.
«Σε κάποιες σημεία κάποιοι επιχειρηματίες θέλουν να νοικιάσουν πιστεύοντας ότι το αύριο θα είναι καλύτερο και θα έχουν καλύτερη πρόσοδο για την επιχείρησή τους και κάποιοι άλλοι αντίστοιχα είναι πάρα πολύ σφιγμένοι φοβούμενοι τα αυξημένα κόστη και μια πιθανή μείωση του τζίρου τους», αναφέρει ο κ. Τζάρος.
Παράλληλα, σημειώνει ότι όσο περνάνε τα χρόνια έχουμε όλο και περισσότερο την είσοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, με αποτέλεσμα να μιλάμε για εμπορευσιμότητες μόνο για ακίνητα που είναι σε πολύ κεντρικούς δρόμους, ενώ οι κάθετοι δρόμοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.
Βλέπουμε πλέον άδεια καταστήματα στο κέντρο σε καθέτους κύριων εμπορικών δρόμων που παλιά ήταν γεμάτες μαγαζιά, επισημαίνει.
Σε ότι αφορά καταστήματα κοντά σε στάσεις μετρό εκεί το ζητούμενο ενοίκιο αυξάνεται υπό την προσδοκία της αύξησης της κίνησης λόγω μετρό.
Λουκέτα σε Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά – Χάνει η οικονομία
Ο πρόεδρος του ΕΣΘ από την πλευρά του τονίζει ότι λουκέτα υπάρχουν και σε πολύ εμπορικούς δρόμους, όπως η Μητροπόλεως «που έχει πάνω από 12 κλειστά μαγαζιά αυτήν την στιγμή που μιλάμε», αλλά και η Προξένου Κορομηλά όπου παραδοσιακά υπάρχουν κλειστά. «Γενικά σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης θα βρούμε πολλά κλειστά. Αν πάμε δε στην ευρύτερη ζώνη του ΕΣΘ, δηλαδή από τα δυτικά τείχη μέχρι την Τούμπα, θα δείτε ένα τεράστιο νούμερο από κλειστά καταστήματα. Δεν λέω ότι έκλεισαν τώρα, αλλά από την περίοδο της κρίσης και μετά», τονίζει.
Κατά τον κ. Φιλιππίδη, πρέπει να δούμε τι σημαίνει το γεγονός ότι έχουν κλείσει τόσα μαγαζιά σε δρόμους που κάποτε είχαν αυξημένη εμπορική δραστηριότητα, η οποία σήμερα δεν υπάρχει και γι αυτό είναι κλειστά τα μαγαζιά. Αναφέρει περιοχές όπως στα στενά πάνω από την Όλγας για παράδειγμα, όπου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα κλειστά μαγαζιά αλλάζουν χρήση και γίνονται Airbnb ή παρκινγκ αυτοκινήτων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξηγεί, και η οικονομία χάνει γιατί όλες οι επιχειρήσεις κάτι απέδιδαν στο κράτος δεν έχει σημασία αν ήταν πολύ ή λίγο ενώ και ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που το έχει κλειστό εδώ και δέκα χρόνια έχει χάσει ένα τεράστιο εισόδημα το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει και έπαψε να κυκλοφορεί στην οικονομία είτε σαν απόθεμα είτε σαν κατανάλωση.
«Είναι πολλά τα ζητήματα και τα λάθη. Τα προβλήματα αυτά μέρα με τη μέρα γιγαντώνονται και γίνονται περισσότερα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συνέχεια προχωράει προς το ντουβάρι[… ]αυτή είναι η αλήθεια, τα άλλα όλα είναι για λαϊκή κατανάλωση».
Ποια Κυριακή μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των εκπτώσεων, ήτοι στις 14 Ιουλίου 2024. Το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00. Το προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας για την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 είναι από τις 11π.μ έως τις 6μ.μ.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ενημερώνει εμπόρους και καταναλωτές ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2024, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο, 31 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το άρθρο 9ι ν. 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5111/2024, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Άρα οι δύο τιμές, εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023) που ορίζει περί αναγραφής νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».
Παράλληλα, βάσει του ιδίου Κώδικα (κεφ. 2 παρ. 8) μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό π.χ. «20% έκπτωση».
Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.
Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.