Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Δέκα χρόνια μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που έλαβε χώρα το Μάιο του 2014 -όπου περίπου 220.000 πολίτες σε ποσοστό 98% δήλωσαν ότι επιθυμούν το νερό να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο- η διεκδίκηση για ποιοτικό και δημόσιο νερό συνεχίζεται και είναι ενεργή, σε μια περίοδο, μάλιστα, που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος «επίθεσης».
Στο πλαίσιο της επετείου του δημοψηφίσματος αλλά με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες για να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και η Κίνηση SOSτε το Νερό διοργανώνουν εκδήλωση, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στις 18:30 στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ κ. Γιάννης Μήτζιας, μιλώντας σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ιστορική στιγμή, καθώς έβαλε «φρένο» στη διαφαινόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ «που τότε είχε φτάσει να είναι προ των πυλών», «είμαστε ακόμη εδώ, οι αγώνες και οι μάχες που δίνουμε για να παραμείνει το νερό ένα δημόσιο αγαθό συνεχίζονται».

Κατά τον ίδιο η δεύτερη σημαντική νίκη που πέτυχε τότε το δημοψήφισμα ήταν ότι η ίδια η κοινωνία, μέσω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών, εξέφρασε τη γνώμη της για το τι θέλει να γίνει για ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Αυτό που καταφέραμε να κάνουμε το 2014 ήταν να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα που είχε ως προμετωπίδα το νερό και τη δημοκρατία», όπως είπε, λέγοντας ότι «το να μιλάμε για το νερό είναι βαθιά θέμα δημοκρατίας, καθώς το ποιος έχει τον έλεγχο του νερού είναι στην πράξη ζήτημα ύψιστης πράξης δημοκρατίας».
Νέος κύκλος επίθεσης απέναντι στο νερό
Οι ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι «μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένας νέος κύκλος επίθεσης απέναντι στο νερό» και αναφέρθηκαν ειδικότερα στη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ, στη συγχώνευση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης αλλά και στην ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που εξυπηρετούν τον μισό πληθυσμό της χώρας, όπως είπε ο κ. Μήτζιας τα πρώτα σενάρια έκαναν λόγο για συγχώνευση σε περιφερειακό επίπεδο με αποτέλεσμα να μείνουν 12-13 μεγάλες δημοτικές επιχειρήσεις σε επίπεδο περιφέρειας, που θα επιτελούν το ρόλο παρόχου νερού από εκεί που σήμερα έχουμε μερικές εκατοντάδες. Έκανε λόγο για «μεγάλη επίθεση» καθώς στερεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες από τον έλεγχο που έχουν πάνω στην ύδρευση και την αποχέτευση και θέλει να δημιουργήσει στη θέση αυτών μεγάλους φορείς οι οποίοι στη συνέχεια μέσω ΣΔΙΤ θα μπορέσουν να μετακυλίσουν σταδιακά όλο το αντικείμενο που έχει να κάνει με τον κύκλο του νερού, σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Παράλληλα, η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αποτελεί κατά τον ίδιο ξεκάθαρο βήμα που έχει να κάνει με την πρόθεση ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του φυσικού πόρου.
Η τρίτη εξέλιξη αφορά σύμφωνα με τους φορείς την πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που προβλέπει την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. Όπως αναφέρουν στον νεοσύστατο αυτό φορέα, που θα λειτουργεί µε τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, εκχωρείται η διαχείριση του συνόλου των υδάτων της Θεσσαλίας.
Τι δείχνει η διεθνής εμπειρία - Πάνω από 200 πόλεις ανέκτησαν τον δημόσιο έλεγχο
Η δικηγόρος και μέλος της πρωτοβουλίας «SOSτε το νερό», κ. Κατερίνα Γεωργιάδου, τόνισε από την πλευρά της ότι όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό στον πλανήτη, κοινός παρονομαστής ήταν η υποβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας του νερού, η έλλειψη επενδύσεων, η αλματώδης αύξηση της τιμής του νερού, η αύξηση απωλειών του νερού, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η μείωση θέσεων εργασίας και των μισθών των εργαζομένων, η αδιαφάνεια, τα οικονομικά σκάνδαλα κλπ., ενώ υπενθύμισε ότι πάνω από 200 πόλεις ανέκτησαν τον δημόσιο έλεγχο στο νερό όπου πριν είχε ιδιωτικοποιηθεί, με διάφορους τρόπους, είτε άμεσα με απευθείας πώληση είτε έμμεσα. Αναφέρθηκε στο κίνημα του νερού στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια "για να γλυτώσει το νερό από την ιδιωτικοποίηση", κάνοντας λόγο για 3 σταθμούς - ορόσημο: Στο ιστορικό δημοψήφισμα, στη μεγάλη συναυλία "Υπερασπίσου το Νερό" στην Αριστοτέλους που "ανάγκασε την κυβέρνηση να εφαρμόσει αποφάσεις του ΣτΕ που μέχρι τότε δεν της έδινε καμιά σημασία", και να επιστρέψουν το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε Δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα με τις μάχες σε κινηματικό επίπεδο, είπε ότι δόθηκαν μάχες και σε δικαστικό επίπεδο στο ΣτΕ, το οποίο με μια σειρά αποφάσεών του διαφύλαξε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
"Οι αποφάσεις αυτές ανέδειξαν ένα καίριο ζήτημα ότι το νερό δεν είναι και δεν μπορεί να το μεταχειριζόμαστε ως ένα εμπορικό προϊόν. Δεν μπορεί να τιμολογείται ως εμπορικό προϊόν", τόνισε η κ. Γεωργιάδου, η οποία πρόσθεσε ότι παρά τις δράσεις και τις επιτυχίες σε κινηματικό αλλά και δικαστικό επίπεδο, σήμερα η δημιουργία της ΡΑΑΕΥ «δεν επιχειρεί να βάλει τάξη στο θεσμικό πλαίσιο των υδάτων όπως ευαγγελίζεται στην αιτιολογική έκθεση η κυβέρνηση, αντίθετα έρχεται να απορρυθμίσει και να αφήσει αυτόν τον φυσικό πόρο έξω από τον έλεγχο του κράτους, όπως είδαμε ότι συνέβη και με το ρεύμα και όλοι και όλες έχουμε υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της διαχείρισης».
Σε ότι αφορά την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. σημείωσε ότι τώρα μπορεί να εφαρμοστεί στην Θεσσαλία όμως στο master plan εκφράζεται έντονα η επιθυμία παρόμοιοι οργανισμοί με τον ίδιο σκοπό να δημιουργηθούν και σε άλλα διαμερίσματα της χώρας. Επίσης έκανε λόγο για «παραθυράκι» που αφήνεται. Ελλοχεύει, σύμφωνα με τους φορείς ο κίνδυνος να αποξενωθεί το δημόσιο από το φορέα αυτό και να αλλάξει το καταστατικό. Η ίδια υπογράμμισε ότι γίνεται απεμπόληση της νομοθετικής εξουσίας σε μια ανώνυμη εταιρία, «για πρώτη φορά μεταφέρονται αρμοδιότητες σε μια ανώνυμη εταιρεία, να εισηγείται νόμους, κανονιστικές πράξεις και διατάγματα προς το υπουργείο σε σχέση με τη διαχείριση του νερού. Η νομοθετική εξουσία όμως ασκείται αποκλειστικά από τη βουλή… Εδώ τίθεται τεράστιο ζήτημα δημοκρατίας», όπως τόνισε.
"Η υπόθεση του νερού είναι ζωτικής σημασίας, γιατί πρόκειται για ζωογόνο αγαθό, και γι αυτό περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του γιατί θα οδηγήσει σε κακή περιβαλλοντική διαχείριση" τόνισε εξάλλου ο Διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Στέλιος Ψαρούδας, μεταφέροντας τη "φωνή" των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο θέμα της διαχείρισης του νερού.
Και ομιλητές από το διεθνές κίνημα στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και δυο ομιλητές από το διεθνές κίνημα και συγκεκριμένα από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ειδικότερα, ομιλητές/τριες της εκδήλωσης θα είναι:
- Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ
- Κώστας Βουδούρης, Κέντρο Ολοκληρωμένης & Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΚΕΟΔΔΥΠ Α.Π.Θ) της UNESCO
- Claus Kittsteiner, μέλος δικτύου Berliner Wassertisch (Γερμανία)
- Isabelle Plichon, εκλεγμένο μέλος Δημοτικού Συμβουλίου της Λυών για το Νερό (Γαλλία)
Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης..

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Παρασκευή 17 Μαΐου, 18:30
Κήπος των Εποχών (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 31), στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
*Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Μ. Αλεξάνδρου 31 Α - 1ος όροφος, πίσω από το Γερμανικό Προξενείο)
- Κλειστοί δρόμοι αυτή την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη – Ποιες ώρες, ποιες οδοί
- Θεσσαλονίκη: Σκούπα για το παρεμπόριο – Κατασχέθηκαν 1.337 προϊόντα (ΦΩΤΟ)
- Επιμένει στο «πρόεδρος της Μακεδονίας» η Σιλιάνοφσκα – «Άκυρη» η ορκωμοσία της
- Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε 40χρονο – Για να βρεθεί η κλεμμένη μηχανή του