Επί χρόνια οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν τους αστικούς θρύλους που κουβαλούν συγκεκριμένα κτήρια της πόλης. Οι γονείς τα αποκαλούσαν «στοιχειωμένα», για να κρατούν τα παιδιά μακριά, ωστόσο, ο μύθος τους έχει και προεκτάσεις ιστορικές.
Η Αρχαιολόγος και δρ. ιστορίας της χαρτογράφησης, Μαρία Παζαρλή, μίλησε στην ΕΡΤ για τους αστικούς μύθους και θρύλους που συνοδεύουν την πόλη, με ματιές στην ιστορία και τη μυθολογία μέσα από την χαρτογραφική κληρονομιά. Ο όρος αυτός περιγράφει διηγήσεις προφορικές που δεν είναι επώνυμες ιστορίες, είναι αυτό που πιστεύουμε ως πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα τα στοιχειωμένα σπίτια.
Το Κόκκινο Σπίτι
Το Κόκκινο Σπίτι ανήκε στην οικογένεια Λόγγου μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας. Το 1939 η οικογένεια καταστράφηκε οικονομικά λίγο αργότερα ο πόλεμος τους αποτελείωσε αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οριστική εγκατάλειψη της κατοικίας. Το σπίτι ρήμαζε χρόνο με το χρόνο και ίσως για αυτό το λόγο να απέκτησε τη φήμη του στοιχειωμένου. Περίοικοι λένε πως στην ΕΡΤ πως ο μύθος έλεγε πως όποιος ιδιοκτήτης το έπαιρνε δεν είχε καλή τύχη, ενώ η φήμη του στοιχειωμένου ενισχύεται με το δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τις εργασίες της αποκατάστασης του και έχασε τη ζωή του ένας εργάτης. Βεβαίως, σημειώνεται πως σήμερα το Κόκκινο Σπίτι είναι ανακαινισμένο (σ.σ. υπό την ιδιοκτησία Ιβάν Σαββίδη) και λειτουργεί κανονικά.
Η έπαυλη Χατζηγώγου στη Νέα Κρήνη
Στη Νέα Κρήνη στο τέλος της Αρετσούς στην οδό Θέτιδος βρίσκεται η έπαυλη του δικηγόρου Χατζηγώγου. Η χρονολογία της κατασκευής του τοποθετείται το 1930. Λένε ότι όποιος το φωτογράφισε πρόσεξε μία αδιόρατη μορφή στις φωτογραφίες.
Το σπίτι στη Βασιλίσσης Όλγας 263
Ο θρύλος του είναι παλιός και ξεκίνα επί τουρκοκρατίας. Το οικόπεδο ανήκε σε κάποιον πλούσιο Μπέη, ο οποίος δολοφόνησε μία από τις γυναίκες του πνίγοντας την με σχοινί όταν αυτή επαναστάτησε εναντίον της συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες του σπιτιού. Ο Μπέης για να αποφύγει την οποία καταδίκη δήλωσε πως η γυναίκα του είχε αυτοκτονήσει. Αργότερα στην Ιστορία και πριν την εισβολή των Γερμανών το αρχοντικό λειτουργούσε ως εβραϊκή χαρτοπαικτική λέσχη ενώ επί κατοχής πέρασε στα χέρια της Γκεστάπο που μετέτρεψε τους υπόγειους χώρους του σε θαλάμους βασανιστηρίων. Παράξενοι θόρυβοι, ψίθυροι, κραυγές, αντικείμενα που πέφτουν, πόρτες που κλείνουν, είναι κάποιες από τις παρατηρήσεις που επισημαίνονται σύμφωνα με τον αστικό μύθο που έχει περιβάλλει το σπίτι στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 263.
Η πιο περίεργη αλλά και συνάμα άγνωστη ιστορία μυστηρίου του συγκεκριμένου αρχοντικού διαδραματίστηκε τη δεκαετία του 80 όταν οι πολυάριθμοι ιδιοκτήτες του κτιρίου αποφάσισαν να δώσουν το αρχοντικό αντιπαροχή. Λέγεται ότι μία μέρα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ο εργολάβος υπέστη ανακοπή καρδιάς, ενώ ο αρχιτέκτονας και μηχανικός σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ταξιδεύοντας από Αθήνα. Υπάρχουν γείτονες που μιλούν για λάμψεις που εμφανίζονται ξαφνικά μέσα από τα παράθυρα, ενώ άλλοι γείτονες μαρτυρούν ότι δεν συμβαίνει τίποτα απολύτως μέσα στο σπίτι.
Ψέματα η αλήθεια, τα συμπεράσματα δικά σας.
Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ από το 02.40 και μετά.