Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιστολή ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση για Δημοτική Αστυνομία: «Tεράστια τα προβλήματα στους δήμους»

Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Κυρίζογλου στον «Τ.Θ.»: «Δεν διορίζουν και δημάρχους τελικά για να τελειώνουμε; Δεν σέβονται τίποτα»

Της Γεωργίας Σκονδράνη

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Ασκούνης ζητά την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει την ανάθεση στην Ελληνική Αστυνομία των αρμοδιοτήτων που ασκούσε η Δημοτική Αστυνομία.

Με την επιστολή του ο κ. Ασκούνης ενημερώνει το υπουργείο ότι για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας απαιτείται, σύμφωνα με το νόμο, να εκδώσουν ΚΥΑ η οποία θα προβλέπει την παράλληλη άσκηση της αρμοδιότητας μέχρι την οριστική μεταφορά της στην Ελληνική Αστυνομία στις 22 Σεπτεμβρίου 2013.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δέκτης σχετικών αιτημάτων από ένα μεγάλο μέρος των 81 δήμων που είχαν Δημοτική Αστυνομία.

«Η βίαιη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους δήμους που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα αστυνόμευσης. Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο έλεγχος τους παραεμπορίου και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποτελούν ορισμένα μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αρμοδιοτήτων που δεν μπορούν να ασκηθούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Ο «Τ.Θ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια της κυβέρνησης να καταργήσει τον θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων. «Πρόκειται για δυο αρμοδιότητες των δήμων που τις άσκησαν με μεγάλη επιτυχία οι δήμοι και οι δημότες τις αγκάλιασαν. Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι αντίθετη με το σύνταγμα. Καταργεί τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καταργεί αδικαιολόγητα δυο σημαντικούς θεσμούς».

Ακόμη ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως η κατάσταση στα σχολεία με τους σχολικούς φύλακες έχει βελτιωθεί αρκετά καθώς «στα σχολεία γινότανε χαμός. Έμποροι ναρκωτικών βρίσκονταν έξω και μέσα σε αυτά, σύριγγες βρίσκαμε παντού, στις τουαλέτες στα προαύλια των σχολείων, είχαμε κλοπές και μην ξεχνάμε ακόμη και πως τα σχολεία σήμερα δεν είναι όπως ήταν στα παλαιότερα χρόνια. Δηλαδή έχουν μέσα αντικείμενα αξίας. Υπολογιστές κ.α. Ποιος θα φυλάει τώρα τα σχολεία μας; Δεν έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει αυτήν την παράμετρο»;

Επίσης ο κ. Δήμαρχος συνέχισε λέγοντας πως το ίδιο ισχύει και για την Δημοτική Αστυνομία. Ο κ. Κυρίζογλου υποστήριξε πως λόγω της αναποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά το κομμάτι των δήμων οδήγησε στην απόφαση δημιουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Η Δημοτική Αστυνομία ασχολιόταν με την ευταξία της πόλης. Ήδη ο καθένας παρκάρει όπου θέλει, το παρεμπόριο έχει αποθρασυνθεί πια και στις λαϊκές αγορές γίνεται χαμός, με τους παράνομους πωλητές. Ποιος θα τους ελέγξει όλους αυτούς; Κατά συνέπεια αντί να πάμε μπροστά πάμε προς τα πίσω».

Ακόμη ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως το κομμάτι της Δημοτικής Αστυνομίας δεν αφορά όλους τους δήμους της χώρας αλλά «δυστυχώς τα μεγάλα αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν τρομερό πρόβλημα. Ο κ. Μανιτάκης έχει μεγάλη ευθύνη γι αυτό καθώς δεν ρώτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Στουρνάρας τα κάνανε σαν τα μούτρα τους. Ένας ξαφνικός θάνατος ήρθε με την Δημοτική Αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες. Δεν διορίζουν και δημάρχους τελικά για να τελειώνουμε; Δεν σέβονται ούτε το Σύνταγμα μα ούτε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» κατέληξε ο κ. Κυρίζογλου.

Συμμάζεμα των οικονομικών στους δήμους ζητά η κυβέρνηση

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης έδωσαν με κοινή υπουργική απόφαση προς τους δήμους, οδηγίες για εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής δαπανών το 2014 ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών τους.

Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών στις οποίες συνίσταται προ τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε εξοικονομήσεις σε σχέση με φέτος. Μεταξύ αυτών είναι:

- Οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας.

- Οι δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ.

- Οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες που αφορούν μεταξύ άλλων επιχορηγήσεις προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους.

Όπως αναφέρεται, οι δαπάνες αυτές πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ
H Σίλικον Βάλεϊ έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων
«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ