Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η πόλη στις 6 Απριλίου – Απεργία 24 ωρών

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη, 6 Απριλίου

Τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία στις 6 Απριλίου ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, με τη Θεσσαλονίκη να μένει χωρίς λεωφορεία αυτή την Τετάρτη για 24 ώρες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ: «Οι εργαζόμενοι στην Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης συμμετέχουμε με 24ωρη Απεργία στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Τετάρτη 06 Απριλίου 2022.

Την ίδια μέρα καλούμε τους εργαζόμενους στην πόλη μας σε συμμετοχή και βροντερό παρόν στην συγκέντρωση που διοργανώνει το Ε.Κ.Θ. να ενώσουμε τις φωνές διαμαρτυρόμενοι για την Ακρίβεια, την Φτώχεια και τις Ανισότητες.

Απαιτούμε:

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο Μισθός ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ

Ο Λογαριασμός ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ».

Σημειώνεται πως το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει ότι συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 και πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ, διαδηλώνοντας με βασικό σύνθημα:

  • Όχι στην Ακρίβεια, τη Φτώχεια και την Ανισότητα
  • Αυξήστε τους μισθούς
  • Ο Μισθός ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ
  • Ο Λογαριασμός ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ

Όπως αναφέρει το ΕΚΘ: Οι πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας από το σοκ διαδοχικών κρίσεων, αντεργατικών πολιτικών και πληθωριστικών πιέσεων, ραγδαίας όξυνσης των ανισοτήτων και φτωχοποίησης κοινωνικών ομάδων δεν αφήνει άλλα περιθώρια, την  ώρα που η κρίση διαρκώς βαθαίνει.

Τα χρόνια περνούν και τα βάρη μένουν  ίδια, ενώ τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Ο μισθός ΔΕΝ φτάνει και ο οικογενειακός λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια, ΔΕΝ βγαίνει. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν νοείται ανάπτυξη που δεν προϋποθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον, που δεν περνάει από την ανθρώπινη προοπτική.

Απαιτούμε: Αξιοπρεπή Διαβίωση για όλους

Με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας,

σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας

Όλες και Όλοι στην Απεργία

Όλες και Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ

Κατεβάζουν ρολά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας 

Υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη απεργία προχωράει την Τετάρτη 6 Απριλίου η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αντιταχθεί στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) να ανακοινώνει επίσης τη συμμετοχή της. Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια ημερομηνία απεργία έχει προκηρύξει και η ΓΣΕΕ με τη χώρα να κατεβάζει ρολά συνολικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

1.    Οικονομικά:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού

  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

2.    Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

3.    Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

4.    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

5.    Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το “παρών” τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Τα αιτήματα της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους δήμους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «αντί ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες για την φτώχεια και την απομείωση των μισθών των εργαζομένων και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Κι όλα αυτά, ενώ 12 χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 

και γενικά στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα υφίστανται λόγω μνημονίων δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους, κατακρεούργηση των δικαιωμάτων τους και βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης».

Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η χορήγηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και η αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Θεσσαλονίκη: Πικρή γεύση πλειστηριασμού για τα Ζαχαροπλαστεία Χατζής

Επιδότηση καυσίμων: 15 λεπτά φθηνότερο το diesel - Τι θα γίνει με βενζίνη

Ουκρανία: Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή κοντά στο Κίεβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ