Στην έκδοση απόφασης κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με κείμενο που απέστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έλειπε στην Αθήνα για την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, αλλά και την προφορική πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, με αφορμή την ένταξη στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου το οποίο έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Σώματος που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.
Η απόφαση:
• Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και του θεσμού των σχολικών φυλάκων που προοιωνίζει την αφαίρεση και άλλων αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα επιφέρει νέες απολύσεις και σε άλλους τομείς υπηρεσιών που παρέχουν οι Δήμοι στους πολίτες.
• Ζητά την άμεση απόσυρση των διατάξεων των άρθρων 76-81, 90-91 που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους σε αυτήν, ακρωτηριάζοντάς την από υπηρεσίες παροχής κοινωνικού έργου προς τους δημότες, καθώς και του άρθρου 82 του Σχεδίου Νόμου που αφορά την κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
• Καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε σοβαρό διάλογο με τα θεσμοθετημένα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, για τη διατήρηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τη διασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές καταγράφονται στο Σύνταγμα, τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον «Καλλικράτη».
• Αποφασίζει το κλείσιμο των Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης την Δευτέρα και την Τρίτη 15 και 16 Ιουλίου 2013, με εξαίρεση τις κοινωνικοπρονοιακές Υπηρεσίες του και την Υπηρεσία καθαριότητας
• Στηρίζει τις προσφυγές –της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ- που θα ασκηθούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για να μην προχωρήσουν οι αντισυνταγματικές αποφάσεις που καταργούν το Αυτοδιοίκητο και την Αυτοτέλεια των Δήμων.
Συνεδρίαση παρουσία δημοτικών αστυνομικών
Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ήταν κατάμεστη από δημοτικούς αστυνομικούς με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την «ένταξη στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων». Το δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε με την ανάγνωση επιστολής του κ. Μπουτάρη, από τον αναπληρωτή δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ευνουχισμένη. Πρέπει να προχωρήσουμε με ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπομονή, απαλλαγμένοι από λαϊκισμούς και στείρα κομματικοποίηση, να διεκδικήσουμε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή να εκφράζεται και να εφαρμόζεται η βούληση των τοπικών κοινωνιών. Δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια», έγραψε, μεταξύ άλλων ο κ. Μπουτάρης στην επιστολή του.
Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε πως «όλοι συμφωνούμε πως το κράτος χρειάζεται βαθιές τομές, η διάλυση της αυτοδιοίκησης είναι έξω από την πόρτα μας. Ας πράξουμε όλοι το πρέπον. Πρέπει με ψυχραιμία, απαλλαγμένοι από κομματισμούς να διεκδικήσουμε το ρόλο της αυτοδιοίκησης».
Στο ψήφισμα, κατά την έγκριση του οποίου μειοψήφησε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Κωνσταντινίδης γίνεται αναφορά στην ανάγκη απόσυρσης των επίμαχων άρθρων από το πολυνομοσχέδιο, τα οποία αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Τεχνική Εκπαίδευση. Επίσης ζητείται η έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση , προκειμένου οι όποιες λύσεις υπάρξουν στο μέλλον για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, να προκύψουν μετά από συναίνεση.
"Δεν είμαστε ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ζητάμε διάλογο και συναίνεση", τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Επιπλέον αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστός ο Δήμος Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση τις κοινωνικοπρονοιακές δομές, οπότε θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή στις υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται 172 δημοτικοί αστυνομικοί και 117 σχολικοί φύλακες.
Από τη δημοτική αστυνομία της Θεσσαλονίκης ζουν 172 οικογένειες επισήμανε ο εκπρόσωπος των δημοτικών αστυνομικών του Δ. Θεσσαλονίκης Πέτρος Παπαφίλης, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.
«Το 2012 η δημοτική αστυνομία κόστισε 2,8 εκατ. ευρώ και την ίδια χρονιά ο δήμος εισέπραξε 4 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα γίνονται έργα που εσείς ψηφίσατε στο δημοτικό συμβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαφίλης προέτρεψε όσους μιλούν για εισαγωγή στο δημόσιο από το «παράθυρο», να ελέγξουν πρώτα τα χαρτιά του ίδιου. «Η δημοτική αστυνομία είναι το σώμα με τα μεγαλύτερα προσόντα από οποιοδήποτε άλλο στο δημόσιο, ακόμα και από αυτό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Τους προκαλώ λοιπόν: Ας ξεκινήσει η αξιολόγηση από μένα» υπογράμμισε, ο κ. Παπαφίλης ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής και του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Σημείωσε επίσης, ότι όλοι μπήκαν με νόμιμο τρόπο, «με τους όρους πουν όριζε η ελληνική πολιτεία».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων κ. Ευρυδίκη Βαφειάφου περιέγραψε τις συνθήκες κατά από τις οποίες εργάζονται, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλοι μπήκαν με κριτήρια του ΑΣΕΠ και κάνοντας λόγο για συκοφάντηση της συγκεκριμένης ειδικότητας. «Δεν είμαστε αριθμοί σε ένα χαρτί, πρέπει να μας αντιμετωπίσουν ως ανθρώπους, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε» τόνισε η κ. Βαφειάδου.
Ο κ. Χρήστος Ελευθεριάδης δημοτικός σύμβουλος έριξε τα βέλη του στον κ. Κώστα Γκιουλέκα λέγοντας: «Ο υπουργός Γκιουλέκας βρίσκεται Αθήνα και ψηφίζει νομοσχέδια. Ποιον κοροϊδεύουμε»; και κατέληξε πως «πρέπει να σχιστεί όλο το πολυνομοσχέδιο».
Ο εντεταλμένος σύμβουλος κυκλοφορίας Γιώργος Δημαρέλος τόνισε το πρόβλημα της Δημοτικής Αστυνομίας λέγοντας πως είναι πολύ άδικο να καταργηθεί η Δ.Α. ενώ χρειάζονται εξτρά άτομα. «Μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στην Δ.Α. και έχουμε κάνει κινήσεις γι αυτό».
Υπογραμμίστηκε, τέλος, η ανάγκη διασφάλισης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Δήμων για την αυτοτέλειά τους και η συνεργασία με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΔΕ για την προσφυγή στα δικαστήρια της χώρας και του εξωτερικού.
Καταψήφισε ο Μ. Κωνσταντινίδης
Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ο οποίος κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα, στο οποίο αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες των δήμων που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες. Παράλληλα έκανε λόγο για διαχωρισμό υπαλλήλων από όσους προτείνουν απολύσεις εργαζομένων από άλλους κλάδους και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και υπογράμμισε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να επιμείνει στο αίτημα για τη διατήρηση των δομών της δημοτικής αστυνομίας και της φύλαξης των σχολείων. Σε επιστολή του ο Χρήστος Μάτης διερωτάται ποιος αξιολόγησε τους σχολικούς φύλακες για να τους κρίνει μη χρήσιμους και δηλώνει ότι συνυπογράφει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα. «Οι προτεινόμενες στο νομοσχέδιο καταργήσεις θέσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας οριζόντιος αποκεφαλισμός, ο οποίος απειλεί να βάλει φωτιά στους δήμους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Γκιουλέκας: «Κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μόνον για τον δημόσιο τομέα»
Από την πλευρά των παρατάξεων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας, που επίσης απουσίαζε, σε δήλωσή του που αναγνώστηκε στη συνεδρίαση τόνισε ότι επιδίωξη θα πρέπει να είναι να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας ακόμη στον τόπο μας, αναφέρει ότι η εμπειρία των μελών της δημοτικής αστυνομίας δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν και γνωστοποιεί ότι οι εκπαιδευτικοί που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εν μέρει μπορούν να αξιοποιηθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ωστόσο, ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση, όταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης για το ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο. Ο κ. Καρακωστάνογλου δέχτηκε φραστική επίθεση από σχολικούς φύλακες οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων για να διαμαρτυρηθούν για το πολυνομοσχέδιο που τους αφήνει στο δρόμο. Η ένταση κορυφώθηκε ότι όταν ο κ. Καρακωστάνογλου ανέγνωσε το σημείωμα του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστα Γκιουλέκα.
«Οφείλουν όλοι να αντιμετωπίζουν με την ίδια ευαισθησία την οποιαδήποτε απώλεια θέσεως εργασίας είτε αυτή προέρχεται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε στην ανακοίνωση του ο κ. Γκιουλέκας.
«Κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μόνον για τον δημόσιο τομέα, την ίδια ώρα που στην πατρίδα μας εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, έχασαν τις θέσεις εργασίας τους στον ιδιωτικό τομέα. Απαιτείται η ίδια ευαισθησία από όλους για όλους»