Μετά από 33 χρόνια η κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία και να τη στείλει... στην ΕΛ.ΑΣ., απόφαση η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις! Το υπουργείο Δημοσίας Τάξης εμφανίζεται θετικό στην πρόταση αυτή, καθώς πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό, που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή «χαμηλής έντασης» εργασίες.
Αναβρασμός, ωστόσο, επικρατεί από χθες το πρωί στα κεντρικά της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στη Δημοτική αστυνομία του Δήμου απασχολούνται 180 άντρες και γυναίκες. Οι άνθρωποι της Δημοτικής Αστυνομίας δηλώνουν πως ουδεμία ενημέρωση έχουν από τα αρμόδια υπουργεία για την συγκεκριμένη πρόταση.
Πηγές του «Τ.Θ.» αναφέρουν πως τη Δευτέρα, αρκετοί υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα μεταβούν στην Αθήνα για να καταθέσουν υπόμνημα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίπτωση που τον βρουν... Παράλληλα, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί του δήμου Θεσσαλονίκης, θα απέχουν από τα καθήκοντά τους ως την ερχόμενη Δευτέρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Σωματείου τους, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.
Παράλληλα, παναττική στάση εργασίας για τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο δημόσιο. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Ήδη δρομολογήθηκε η μετακίνηση 4.000 εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας και ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τα Υπουργεία και σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.
» Αμέσως 12.500 υπάλληλοι τίθενται σε κινητικότητα, ο χρόνος διαθεσιμότητας μειώνεται και μετά οι υπάλληλοι μπορεί να απολυθούν. Οι 15.000 απολύσεις προωθούνται να πραγματοποιηθούν ως το 2014. Με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται καταργείται ακόμη και η προστασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι απολύσεις. Σε μια χώρα, όπου η ανεργία έχει φθάσει στο 30% και των νέων στο 60%, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά σταδιακά καταργούνται, προωθούνται νέα μέτρα για μεγαλύτερη ανεργία και μεγαλύτερη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας».
Ο Λευτέρης Κιοσέογλου, συντονιστής και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για της δράσεις της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Δεν είναι αναδιοργάνωση, αλλά διάλυση φορέων. Στη πόλη μας η χαμηλή παραβατικότητα (παραεμπόριο Κ.Ο.Κ κτλ.), καθώς και άλλα καθημερινά προβλήματα, αντιμετωπίζονται από την δημοτική αστυνομία. Φοβάμαι ότι με την ενσωμάτωσή της στην ΕΛ.ΑΣ θα χαθούν δυνάμεις και δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα της πόλης μας. Ελπίζω να διαψευστώ».
Ο κ. Κιοσέογλου χαρακτήρισε τις «κινητικότητες» ως λειτουργίες που γίνονται εν πανικό και πως δεν είναι προμελετημένες και οργανωμένες, ενώ τόνισε πως αυτές οι κινήσεις είναι αποσπασματικές και πως κάθε άλλο παρά θα ωφελήσουν την πόλη.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα θέματα της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και την τελευταία πρότασή του στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα. «Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχα προτείνει- και περάσει ομόφωνα- την ύπαρξη συνδρομής της ΕΛ.ΑΣ. που θα τα αντιμετώπιζε την υψηλή παραβατικότητα. Έτσι η δημοτική αστυνομία θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα πολλά μικρά και σοβαρά προβλήματα για τους πολίτες, αφού οι τελευταίοι υποφέρουν από αυτά».
«Από την απόφαση προκύπτουν σίγουρα κάποια ερωτήματα. Πρώτον ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος, αφού θέλουν να μας μετατάξουν. Δεύτερον τι αλλάζει, αφού μιλάμε για ίδιες αρμοδιότητες σε άλλο φορέα» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του σωματείου των Δημοτικών Αστυνομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Παπαφίλης. «Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πως θα γίνει αυτή η μετακίνηση του προσωπικού με ποιο τρόπο θα γίνει ή αν θα γίνει με διαθεσιμότητα. Θα γίνει με απευθείας μετάταξη; Ποιος θα καλύψει το κόστος της μετάταξης; Με ποια διαδικασία; Με ποια κριτήρια;» συμπλήρωσε ο κ. Παπαφίλης.
Αντίθετη και η ΚΕΔΕ
Την αντίθεσή της στην ενδεχόμενη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και στη μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, «ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο θέμα, πολλώ δε μάλλον συζητηθεί με την κυβέρνηση».
Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει με επείγον έγγραφο συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον υπουργό Εσωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, για την οποία «η ΚΕΔΕ έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να αντιμετωπισθούν οι λειτουργικές ανάγκες των δήμων με ορθολογικό τρόπο». H ΚΕΔΕ μέχρι χθες αργά το απόγευμα προσπάθησε να ορίσει συνάντηση με τους δυο αρμόδιους υπουργούς, Κυρ. Μητσοτάκη και Ιω. Μιχελάκη.
Ο κ. Ασκούνης χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας» και σημείωσε ότι «δεν μπορεί τις αστοχίες της κυβέρνησης να τις καλύψει η Δημοτική Αστυνομία». Με παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντέδρασε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
«Ξαφνική απόφαση, ούτε καν ρωτηθήκαμε» δηλώνουν στον «Τ.Θ.» οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης
Ο «Τ.Θ.» επικοινώνησε με τρεις εκ των δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίδραση τους στην συγκεκριμένη απόφαση.
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε πως «αν θέλουν να αυξήσουν την δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. ας κάνουν νέες προσλήψεις αστυνομικών. Η Δ.Α. επί πόσα χρόνια έχει θεσμοθετηθεί και προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πολίτες καθημερινά. Είμαστε αντίθετοι στην μετάταξη αυτή. Τα καθήκοντα των Δημοτικών Αστυνόμων δεν γίνεται να αντικατασταθούν από άλλο προσωπικό του δήμου». Ο κ. Κυρίζογλου πρόσθεσε ότι «τα καθήκοντα των Δημοτικών Αστυνομικών είναι σημαντικά για το δήμο μας και είναι η επίβλεψη αστυνόμευση των κοινόχρηστων χώρων, η παράνομη στάθμευση, τα κυκλοφοριακά ζητήματα κ.α μεταξύ άλλων».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, δήλωσε: «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δεν περιμέναμε. Ο δήμος μας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος του νομού Θεσσαλονίκης και έχουμε 35 άτομα δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι δεν μας έφταναν κιόλας για τις ανάγκες του δήμου. Ούτε καν ρωτηθήκαμε. Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα από εδώ και πέρα; Τα άτομα αυτά χρειάζονται στον δήμο. Από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε πως θα καλύψουμε τις ανάγκες μας αυτές. Εντελώς ξαφνικά μας ήρθε αυτή η απόφαση».
Τέλος, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος είπε πως «η κίνηση αυτή είναι μια επιστροφή προς τα πίσω. Το κράτος αποκτά τα παλιά του χαρακτηριστικά. Το θεωρώ πισωγύρισμα. Εμείς σαν δήμος Παύλου Μελά έχουμε 15 άτομα μόνο. Είναι χρήσιμοι και ωφέλιμοι για τον δήμο μας. Δυστυχώς πριν καν προλάβει να ωριμάσει ο θεσμός αυτός τον καταργούν. Μας γυρίζουν πίσω. Δεν το θεωρώ σωστό».