Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Αυξάνεται η πίεση στη Θεσσαλονίκη – Υγειονομικοί ζητούν 3η δόση

Ανησυχούν οι επιστήμονες για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μετά την επιστροφή των εκδρομέων

Του Γιώργου Καλλίνη

Η πανδημία περνάει σε νέα φάση με όλους τους εκδρομείς να ξαναγυρνούν στις πόλεις και τα χωριά τους και τους επιστήμονες να ανησυχούν για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το πολυαναμενόμενο τοίχος ανοσίας δεν υλοποιήθηκε στο ποσοστό που ανέμεναν οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου όχι μόνο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά για τους επόμενους μήνες στους οποίους όπως και πέρσι, θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Η πίεση του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι προς το παρόν μικρή, αλλά με σαφείς αυξητικές τάσεις. «Οι νέες μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης αρχίζουν και αυξάνονται ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες και σε συνάρτηση με την αύξηση των κρουσμάτων, μας δημιουργούν πίεση. Οι μετρήσεις των επόμενων 2 εβδομάδων, που θα γυρίσουν οι εκδρομείς από τις διακοπές τους και θα καταφθάσουν και οι φοιτητές στην πόλη, θα είναι πάρα πολύ κρίσιμες», τονίζει στο TyposThes ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊώαννου.

Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται ασθενείς με covid, αν και λόγω του μικρού μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων, η νοσηλεία δεν είναι μακροχρόνια τις περισσότερες περιπτώσεις. «Υπάρχει όντως αύξηση στις νοσηλείες covid τις τελευταίες ημέρες, σε βαθμό όμως που μπορούμε να τις διαχειριστούμε προς το παρόν. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 2 κλινικές αποκλειστικά για περιστατικό με κορωνοϊό και ίσως χρειαστεί και μία τρίτη κλινική», σχολιάζει στο TyposThes ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παναγιώτης Τουχτίδης. Οι νοσηλείες στο Παπαγεωργίου είναι περίπου 60 την παρούσα στιγμή και οι διασωληνομένοι στις ΔΕΘ είναι 7.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου είναι εξίσου πιεστική, καθώς ήδη έχει μετατραπεί μια ολόκληρη μονάδα σε αποκλειστική κλινική για covid. «Είχαμε 12 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid και αναγκαστήκαμε να δανειστούμε άλλες 8, γιατί γέμισαν όλες με περιστατικά», εξήγησε στο TyposThes ο διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. «Είναι πολύ νωρίς για να αλλάζουμε τους όρους λειτουργίας του νοσοκομείου μας για τις ανάγκες των ασθενών με covid. Τον Οκτώβριο, δηλαδή, που το κύμα θα είναι σφοδρότερο, τι θα κάνουμε;», δηλώνει ο κ. Καπραβέλος.

Το μήνυμα που υπερτονίζουν όλοι οι επιστήμονες είναι ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να ενταθούν και ο αριθμός των ανεμβολίαστων θα πρέπει να μειωθεί άμεσα. Σε αυτό το κλίμα, ήρθαν και οι χθεσινές ανακοινώσεις για την έναρξη της τρίτης δόσης εμβολίων κορωνοϊού για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες σύμφωνα με υγειονομικούς, θα πρέπει να απευθυνθούν για στον δικό τους τομέα.

«Η τρίτη δόση για τις ευπαθείς ομάδες ήταν επιβεβλημένη και θα πρέπει και οι υγειονομικοί να έχουν την δυνατότητα να κάνουν νέα δόση εμβολίου. Οι περισσότεροι από εμάς, κάναμε και τις δύο δόσεις εδώ και 8-9 μήνες και μπορεί να είμαστε απροστάτευτοι πλέον, σε ένα περιβάλλον πολύ επικίνδυνο στα νοσοκομεία», σχολιάζει στον TyposThes ο Δημήτρης Οικονόμου, ειδικός πνευμονολόγος. 

 

Ξεκινάει η τρίτη δόση εμβολίων για τις ευπαθείς ομάδες

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεψε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%.

Με τη παραλλαγή Δέλτα οι εμβολισμένοι είναι λογικότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια νόσο. Εντούτοις τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό από τους ανεμβολίαστους. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Η χορήγηση της 3ης δόσης στοχεύει στη θωράκιση όσων δεν είχαν ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση της ανοσοαπόκρισης, ώστε να έχουμε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων λόγω μείωσης με την πάροδο του χρόνου.

Στις 17 Αυγούστου συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιτροπές και αποφάσισαν ότι η τρίτη δόση θα είναι mRNA για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις, τόσο από εμβόλια mRNA όσο και AstraZeneca. H τρίτη δόση θα χορηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες:

- Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

- Καρκίνος υπό αγωγή, καρκίνος συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία 5ετία

- Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος με φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, μεταξύ αυτών η κορτιζόνη άνω των 20 μιλιγκράμ ημερησίως για διάστημα άνω των 30 ημερών. Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

 

Θεμιστοκλέους: Να προσέχουν οι νέοι που γυρνούν από διακοπές

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους αριθμούς των εμβολιασμών που γίνονται καθημερινά, αλλά και στο σύνολο των εμβολιασμένων πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, η σημερινή μέρα θα κλείσει με σχεδόν 32.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί 11.160.000 δόσεις. Οι 5.900.000 αφορούν μία δόση, ενώ 5.615.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο ή με μία δόση αν πρόκειται για το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 90.000 νέα ραντεβού.

Επίσης, συνεχίζεται ο κατ' οίκον εμβολιασμός για όσους το έχουν ανάγκη. Έχουν κλείσει ραντεβού 6.138 πολίτες, ενώ έχουν ήδη εμβολιαστεί 5.050 πολίτες. Επιπροσθέτως, έχουν γίνει πάνω από 12.000 εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τον τελευταίο μήνα, τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών, έχει μειωθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν και να κλείσουν ραντεβού ακόμη και την ίδια μέρα, ενώ ζήτησε από τους νέους κυρίως, να λάβουν μέτρα μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές και να αποφύγουν την επαφή με συγγενείς ή γνωστούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

 

Ακόμη 255 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.628, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 561.812 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 157 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.702 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.422 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 319 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.916 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +16.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 261 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Αττική καταγράφηκαν 642 κρούσματα από τα συνολικά 2628, ενώ η Κρήτη μετρά 227 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 255.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ
H Σίλικον Βάλεϊ έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων
«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ