ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Ίσως είναι νωρίς, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πανδημία στην Ελλάδα και ακόμη πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, αρχίζει και ελέγχεται. Τα κρούσματα έπεσαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και όπως όλα δείχνουν, αν δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» και η συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας συνεχίσει σε υψηλό επίπεδο, ότι περνάμε σε μια νέα φάση της πανδημίας.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για χαλάρωση από τους πολίτες, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων είναι αρκετή στην παρούσα φάση για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Φυσικά κανείς δεν εγγυάται ότι μόλις ανοίξουν τα σχολεία ή όταν ο χαλάσει ο καιρός και μπούμε στους εσωτερικούς χώρους, δεν θα υπάρξει μεταβολή της υπάρχουσας κατάστασης. Άλλωστε το μόνο σίγουρο είναι ότι η πανδημία θα είναι κοντά μας για αρκετό καιρό ακόμη.
«Η εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης είναι σταθερή, κάτι που είναι καλό, καθώς δεν παρατηρούμε κάποια αύξηση προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος ακολουθεί τα μέτρα και έρχεται μια σταθερότητα», τονίζει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Παναγιώτης Τουχτίδης. «Προς το παρόν είμαστε καλά, οι κλίνες δεν έχουν γεμίσει και διαχειριζόμαστε τα περιστατικά με σχετική άνεση», συμπληρώνει.
«Ας είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί κάθε φορά που χαλαρώνουμε βλέπουμε ότι η πανδημία επανέρχεται, ενώ ακόμη υποδεχόμαστε τους τελευταίους εκδρομείς. Όμως, μπορούμε να πούμε ότι αχνά αχνά φαίνεται ότι αν τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να νικήσουμε τον κορονοϊό», εξήγησε ο κ. Τουχτίδης.
Όσο πρόωρο και να είναι, η Θεσσαλονίκη που πέρασε από μια δύσκολη περίοδο με πολλά κρούσματα, έχει μια χρυσή ευκαιρία να «καθαρίσει» από κρούσματα και να περιμένει με ετοιμότητα την επόμενη έξαρση του Covid.
Κορωνοϊός: «Όσφρηση και γεύση» ίσως επανέλθουν μετά από χρόνια
Στην εκτίμηση ότι κάποιοι που ασθένησαν από τον κορωνοϊό και παρουσίασαν νευρολογικές παρενέργειες, όπως απώλεια όσφρησης και γεύσης, ίσως χρειαστούν χρόνια για να επανέλθουν τα νεύρα στην αρχική κατάσταση, προχώρησε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον Alpha 989.
«Οι νευρολογικές επιπτώσεις θέλουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να περάσουν. Τα νεύρα έχουν μικρότερη δυνατότητα επανόρθωσης. Κάποιοι θα κάνουν χρόνια για να επανέλθει (πχ όσφρηση και γεύση). Θα είναι όμως λίγα τα περιστατικά», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «η επιδημία ήρθε για να μείνει αρκετό χρονικό διάστημα. Περιμένουμε το εμβόλιο για να χαλαρώσουμε λίγο. Προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να βοηθάμε την οικονομική δραστηριότητα».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε ακόμη για την τηλεργασία και σημείωσε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα πολλές εργασίες δεν μπορούν να συνεχιστούν μέσω της τηλεργασίας, όπως τα επαγγέλματα του τουρισμού.
Ταυτόχρονια, υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7 φαίνεται πως είναι ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ τη Δευτέρα.
«Το σημείο – κλειδί για το άνοιγμα των σχολείων είναι η επιδημιολογική εικόνα γενικά» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει όλο το τελευταίο δεκαπενθήμερο αυξημένη επιδημιολογική εικόνα… Εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις».
Πληροφορίες αναφέρουν πως προς άνοιγμα την 14 Σεπτεμβρίου φαίνεται πως προσανατολίζεται και η κυβέρνηση, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, 1η Σεπτεμβρίου.
Πάντως ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος είχε δηλώσει ότι «είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου». «Αν θα εντοπίζεται κρούσμα θα κλείνει το τμήμα όχι το σχολείο» πρόσθεσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής τόνισε ότι παρουσιάζεται μεγάλη διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα λόγω χαλαρότητας, ενώ πρότεινε όσοι επιστρέφουν από διακοπές να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και γενικά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας ο κ. Γώγος τόνισε: «Χωρίς μάσκα τη βάψαμε».
Και εκτίμησε ότι αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Μείωση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, τρίτη μέρα κάτω από 200
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 183 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.317, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
Από τα 173 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με συρροές, 12 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 10 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας Αναλυτικότερα:
- 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 44 συνδέονται με γνωστές συρροές και 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 9 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 8 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
2089 (20.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4570 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 266 θανάτους συνολικά στη χώρα. 96 (36.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ έγινε γνωστό ότι ένας 93χρονος στα Χανιά έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στη χώρα από κορωνοϊό στους 267.