Μετά το γενικευμένο μπλακάουτ που έπληξε χθες την Ιβηρική Χερσόνησο, οι κάτοικοι της Μαδρίτης επέστρεψαν σήμερα στις εργασίες τους αντλώντας διδάγματα από την πρωτοφανή διακοπή ρεύματος και φτιάχνοντας λίστες με βασικά είδη ανάγκης - ραδιόφωνα με μπαταρίες, φακούς, κεριά, ακόμα και γκαζάκια.
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στην Ισπανία, ανέφεραν οι Αρχές, οι τρεις εκ των οποίων ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι δύο άλλοι νεκροί είναι μια γυναίκα στη Μαδρίτη από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι της στη Βαλένθια και μία ακόμα γυναίκα που έπασχε από πνευμονική πάθηση και ήταν συνδεδεμένη με συσκευή παροχής οξυγόνου, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί λόγω του μπλακάουτ.
Όπως και δεκάδες εκατομμύρια συμπατριώτες του, ο περιβαλλοντικός τεχνικός Βαλεντίν Σαντιάγο δεν ξεχνά τη χθεσινή περιπέτεια. Ενώ σήμερα το πρωί πήγε κανονικά στη δουλειά του, χθες χρειάστηκε πενταπλάσιο χρόνο για να επιστρέψει στο σπίτι από το εργοτάξιο στο κέντρο της Μαδρίτης. «Πρέπει πάντα να έχεις μετρητά», λέει, και σκοπεύει σύντομα να αγοράσει ραδιόφωνο με μπαταρίες και φακούς. Όσο για το γκαζάκι του; «Ποτέ μα ποτέ δεν θα το αποχωριστώ», τονίζει.
Ο συνάδελφός του, Μάριο Μποφάνο, 29 ετών, σημειώνει: «Συνειδητοποίησα πόσο πολύ εξαρτόμαστε από το ρεύμα, σε ποιο βαθμό όλα στηρίζονται στο ηλεκτρικό». Από την πλευρά της, η 50χρονη δικηγόρος Μαρία Χεσούς Κόμπος, που συνάντησε δημοσιογράφο του AFP σε λεωφορείο, λέει ότι τη συγκίνησε η πολιτισμένη συμπεριφορά του κόσμου, ακόμα και χωρίς φανάρια. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση», υπογραμμίζει.
Στον σταθμό του προαστιακού Ρεκολέτος, η κυκλοφορία αποκαθίσταται σταδιακά. Η Χένιφερ Μένα, υπάλληλος της Renfe, σχολιάζει την ψυχραιμία του κοινού στις καθυστερήσεις. «Ναι, υπάρχει καθυστέρηση, αλλά πάντα υπάρχει», λέει γελώντας.
Η 76χρονη Χοσέφα Λουθένιο περιγράφει τη χθεσινή μέρα ως «φρικτή» – χρειάστηκε να ανέβει 11 ορόφους με τα πόδια και δεν ξανακατέβηκε. Σήμερα, ωστόσο, πήρε το λεωφορείο για να πάει σε έκθεση, όπως συνηθίζει. Αντίστοιχα, η Ρόθιο Βιθέντε, 44 ετών, κρατά από την «τρίωρη οδύσσειά» της μόνο τη γενναιοδωρία ενός άγνωστου άνδρα που της έδωσε δύο ευρώ για εισιτήριο.
Στις καφετέριες της Μαδρίτης, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το μπλακάουτ. Η Μπιάνκα, που σερβίρει, λέει πως έμαθε ότι πρέπει πάντα να έχεις κεριά στο σπίτι «για κάθε ενδεχόμενο». Στην τηλεόραση στον τοίχο, ειδησεογραφικά κανάλια μεταδίδουν ασταμάτητα εικόνες από το χθεσινό χάος.
«Επιστροφή στην καθημερινότητα... αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», λέει ο 52χρονος χρηματιστής Χουάν, ο οποίος τονίζει την κρίσιμη σημασία του ηλεκτρισμού για τις υποδομές: νοσοκομεία, θαλάμους ψύξης – «όχι τόσο για όσους δουλεύουν σε γραφεία», σχολιάζει. Η 50χρονη συνάδελφός του, Σουσάνα, αναθεώρησε τις ενδυματολογικές της επιλογές: «Να έχω αθλητικά... Θεέ μου, τα τακούνια…». Χθες περπάτησε ενάμιση ώρα με γόβες.
Άλλοι, όπως ο 32χρονος δικηγόρος Μάρκος Γκαρθία, βλέπουν και μια θετική πλευρά: «Ήταν ένα απόγευμα ανάπαυλας, μια παύση από την τεχνολογία. Δεν θα το έβλεπα έτσι αν συνέβαινε μόνο σε μένα, αλλά συνέβη σε όλους. Είμαστε πιο προετοιμασμένοι μετά την πανδημία. Όλα μας φαίνονται πιο απλά».
Σάντσεθ: «Όχι, δεν έφταιγε η έλλειψη πυρηνικής ενέργειας»
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέρριψε τους ισχυρισμούς –κυρίως από το ακροδεξιό Vox– ότι το μπλακάουτ προκλήθηκε από έλλειψη πυρηνικής ενέργειας. Όπως τόνισε, ακόμη και οι πυρηνικοί σταθμοί αποσυνδέθηκαν αυτόματα από το σύστημα, μαζί με άλλες πηγές ενέργειας, και δεν αποτέλεσαν παράγοντα σταθερότητας.
«Όσοι συνδέουν το περιστατικό με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας είτε ψεύδονται είτε αγνοούν τα δεδομένα», δήλωσε. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN), οι αντιδραστήρες των Almaraz II, Asco I και II και Vandellos II έκλεισαν όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, χωρίς καμία επίπτωση για εργαζόμενους, πολίτες ή περιβάλλον.
Η διαδικασία επαναλειτουργίας τους βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως, όπως είπε ο Σάντσεθ, «με μεγαλύτερη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια, η αποκατάσταση δεν θα ήταν τόσο γρήγορη».
Κατά τον ίδιο, οι πυρηνικοί σταθμοί είναι περισσότερο πρόβλημα παρά λύση, καθώς «χρειάστηκε να ανακατευθυνθεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να διατηρηθούν σταθεροί οι αντιδραστήρες τους».
Το χθεσινό περιστατικό άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική της Ισπανίας, με τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας να επαναφέρουν τα επιχειρήματά τους. Ο πρόεδρος του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, δήλωσε πως η κυβέρνηση προκάλεσε το μπλακάουτ με τις ενεργειακές της επιλογές. Παράλληλα, ειδικοί όπως ο Λίον Χέρθ και η Πραθίκσα Ράμντας επεσήμαναν την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει η μεταβλητότητα στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Σήμερα η Ισπανία διαθέτει πέντε πυρηνικούς σταθμούς, με επτά αντιδραστήρες που καλύπτουν περίπου το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, το 40% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές – κυρίως ηλιακή και αιολική. Μέχρι το 2028, το ποσοστό της πυρηνικής θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς προγραμματίζεται το κλείσιμο των αντιδραστήρων Almaraz.
Πηγή: ethnos.gr