Με την απότιση φόρου τιμής στην αναθηματική πλάκα της Λεωφόρου 30ης Οκτωβρίου 1944, μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, συνεχίστηκαν σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τον επίσημο εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην ομιλία του τόνισε ότι το σημείο που τοποθετήθηκε η αναθηματική πλάκα θα πρέπει να καθιερωθεί ως τόπος κατάθεσης των στεφάνων, όπως και η 30η Οκτωβρίου ως ημέρα επετείου, με τη συμμετοχή και των σχολείων της πόλης. «Για δεύτερη χρονιά η πόλη γιορτάζει την απελευθέρωσή της ενωμένη κι αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα των εκδηλώσεων. Οι φετινοί εορτασμοί έχουν διοργανωθεί από την Οργανωτική Επιτροπή την οποία ομόφωνα συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιου Θεσσαλονίκης και αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης.
»Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη των νεκρών έμπρακτα, με αίσθημα ευθύνης. Γιορτάζουμε τη λήξη ενός πολέμου σκληρού που προξένησε δεινά στην πόλη. Θάνατο, δυστυχία και εξαθλίωση. Τον αφανισμό μιας ολόκληρης κοινότητας.
»Θυμόμαστε τα Ολοκαυτώματα, τους εκτελεσμένους στα σκοπευτήρια, τα γυναικόπαιδα που πέθαναν από πείνα, τους 50.000 Εβραίους συμπολίτες μας, που δεν γύρισαν ποτέ από τα ναζιστικά στρατόπεδα της εξόντωσης. Θυμόμαστε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Αποτίουμε φόρο τιμής σε εκείνους οι οποίοι θεωρούσαν ότι η έκβαση του πολέμου έχει κριθεί», κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η έναρξη κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για το οποίο εκκρεμεί η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, έκανε λόγο για τρεις ημέρες – ορόσημα, την 26η, την 28η και την 30η Οκτωβρίου, που έχουν σημαδέψει την ιστορία της πόλης, δίνοντας έμφαση στη σημερινή επέτειο και την ανάγκη να γίνει γνωστή στα σχολεία. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την οργανωτική επιτροπή για όλη την προετοιμασία και τη συμμετοχή στην εκπόνηση αυτών των εκδηλώσεων, που κορυφώνονται σήμερα, όπως και τους υπαλλήλους του Δήμου και την Φιλαρμονική Ορχήστρα και όλους τους ανθρώπους που φροντίζουν να γίνονται πράγματα, που ενώ τα θεωρούμε αυτονόητα, τελικά δεν είναι. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν λέμε ποτέ ξανά και σε αυτήν περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καλυψώ Γούλα.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποδεικνύει, όπως τόνισε, ότι η πόλη ξέρει να τιμά τους προγόνους, τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα. «Πλέον η χώρα μπροστά της έχει πολύ συγκεκριμένες προκλήσεις κι εμείς έχουμε χρέος απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, απέναντι στο μέλλον όλων των Ελλήνων, να ενωθούμε, να συνεργαστούμε, να συνεννοηθούμε στα αυτονόητα, για να μπορέσουμε και πάλι να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ας είναι αυτή η μέρα ένα ανάχωμα στο ναζισμό και στους νοσταλγούς του, που δυστυχώς προσβάλλουν και αυτήν την πόλη και αυτήν τη χώρα με την παρουσία τους στη Βουλή και τα εγκλήματά τους. Τιμή και δόξα στους μαχητές του ΕΛΑΣ».
Χαιρετισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Σήμερα, 73 χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει επίσημα για δεύτερη φορά την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και η Κυβέρνηση χαιρετίζει και στηρίζει αυτή την επιλογή του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι καθήκον της πόλης μας και της ελληνικής Πολιτείας να ανασυστήσουμε την ιστορική μνήμη με όρους αλήθειας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Ζουράρις, η Προϊσταμένη Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Ακόμη, από την Διοίκηση του Δήμου, παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Ακριτίδου, Αλέξανδρος Άγιος, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, η Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «ΕΝΤΑΞΕΙ», Στέλλα Αβραμίδου και η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Γλυκερία Καλφακάκου.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει της επετείου απελευθέρωσης της πόλης συνεχίζονται με τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών τεκμηρίων αρχειακών φορέων «Θεσσαλονίκη, ημέρες κατοχής και απελευθέρωσης», απόψε, στις 19.30, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13), η οποία θα διαρκέσει έως τις έως 8 Νοεμβρίου 2017.
Εκδήλωση στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών
«Οι νεκροί μας δεν πεθαίνουν ποτέ όσο τους θυμόμαστε και τους μνημονεύουμε. Πεθαίνουν οριστικά όταν τους ξεχνάμε, και εμείς δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ…».
Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για να τιμήσει τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές, έστειλε το μήνυμα διαχρονικής απόδοσης τιμών «στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της χώρας μας», κάνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη αναφορά στην «ανάγκη διατήρησης της ενότητας του λαού».
Στο ετήσιο ραντεβού απόδοσης τιμής και μνήμης, που έγινε σήμερα στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Δ.Ε. Συκεών, εκδήλωση που έχει καθιερώσει εδώ και 20 και πλέον χρόνια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Γερμανό κατακτητή, ήταν όλοι παρόντες με έντονη τη παρουσία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, εκπροσώπων κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων, όσο και πλήθους πολιτών, ενώ το «παρών» έδωσαν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.
«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι στο δήμος μας γιατί πρώτοι εμείς ως δημοτική αρχή το 1995 είχαμε καθιερώσει αυτή την εκδήλωση και είμαστε πιστοί στο ραντεβού τιμής και μνήμης κάθε χρόνο και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όλους αυτούς που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη. Η αντίσταση του ελληνικού λαού 1941-1944 είναι η χρυσή σελίδα της ελληνικής ιστορίας του τελευταίου αιώνα, είναι αυτή που δείχνει στα νιάτα και στους μεγαλύτερους ότι ενωμένοι μπορούμε να διαφυλάξουμε την εθνική ανεξαρτησία, να αγωνιστούμε για την πατρίδα, να είμαστε πατριώτες για να πετύχουμε το καλύτερο», τόνισε εμφατικά μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης.
Κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την πρόεδρο της Δ.Κ. Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη αναδείχθηκε το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης για τη θυσία των αγωνιστών πατριωτών της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι στις 30 Οκτωβρίου του 1944, ξεκινώντας από την περιοχή των Κάστρων, απελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη από τη ναζιστική κατοχή.
«Δείχνουν το δρόμο…»
Κατά την ομιλία της η κα. Καγιαμπίνη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο μας κάνουν υπερήφανους ως έθνος και θα οδηγούν για πάντα τα βήματα μας, δείχνοντας το δρόμο της προκοπής και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Να θυμόμαστε, όμως, πάντα ότι οι φασίστες καπηλεύονται τον πατριωτισμό, και ότι ο πατριωτισμός πάει χέρι-χέρι με τη δημοκρατία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πετάξουμε στα σκουπίδια τη θυσία τέτοιων ηρώων, γιατί τότε θα εισπράξουμε την αιώνια περιφρόνηση της ιστορίας».
Τόσο ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης όσο και η Ε.Καγιαμπίνη έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Δαλάτση, «ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια ως υπεύθυνος τελετάρχης αναβάθμισε την εορταστική εκδήλωση στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν όλο και περισσότεροι μαθητές και σχολεία, αλλά και πολίτες», όπως είπαν.
Εκπροσωπώντας τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ενώ συμβολικά στον τόπο όπου εκτελούνταν οι αγωνιστές της Αντίστασης, στη Δ.Ε. Συκεών (Κανάρη και Ομήρου), αποδόθηκαν τραγούδια υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Δ.Ε. Νεάπολης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση.
Στο τέλος της εκδήλωσης στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, για τα Δημοτικά Σχολεία οι μαθήτριες Μαρία Στυλιανοπούλου (2ο Δ.Σ. Αγ. Παύλου) και η Αννα-Χριστίνα Στάμογλου (2ο Δ.Σ. Συκεών), για τα Γυμνάσια η μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Νεάπολης Γεωργία Καπαγιαννίδου, για τα Λύκεια η μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Συκεών Στυλιανή Κίζυλη, για το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Νεάπολης-Συκεών η εκπρόσωπος μελλών του Γ΄ ΚΑΠΗ Αγ Παύλου Ε. Παπαδοπούλου, για τις δημοτικές παρατάξεις ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μ. Βουλγαρίδης («ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΣΙΜΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ»), η Κ. Τσουκαλά («ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»), ο Γ. Πανόπουλος («ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»), για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο Β. Ανανιάδης, για τις Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αγ. Παύλου-Νεάπολης-Πεύκων-Συκεών ο Δ. Απατσίδης, για τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών ο πρόεδρος Γ. Τελίδης, για το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών η Ν. Κατσαούνη, για το Πολιτιστικό Οδοιπορικό ο Ν. Σακαλής, για το Χορευτικό Συγκρότημα Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου η «Αγία Φωτεινή η Νεαπολίτις» η Ν. Μπεκιάρη και η Μ. Νταρή, για το Δημιουργικό Σύλλογο Γυναικών Νεάπολης-Συκεών ΕΣΤΙΑ η Κ. Τοπαλίδου, ο Βυζαντινός Αθλητικός Όμιλος, η Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση ΑΚΡΙΤΕΣ ΣΥΚΕΩΝ και ο Αθλητικός Σύλλογος ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΥΚΕΩΝ.