Όσα αποκαλύφθηκαν στην τελευταία δίκη για την κατάσχεση 168 κιλών κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη.
Στις αρχές καλοκαιριού του 2012, το κακό είχε παραγίνει στη Θεσσαλονίκη. Σε διάστημα λίγων μηνών, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, είχαν κατασχεθεί στο λιμάνι 414 κιλά καθαρής λατινοαμερικάνικης κοκαΐνης. Η πληροφορία για το τρίτο συνεχόμενο μεγάλο φορτίο έφθασε στις ελληνικές Αρχές μέσω του γραφείου της Αμερικάνικης Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στην Αθήνα, με την ένδειξη «ιδιαίτερα αξιόπιστη». Το σήμα ανέφερε ότι τα ναρκωτικά είχαν πιθανότατα εισαχθεί μέσω Ισπανίας και ότι άνθρωποι του καρτέλ ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για να διαχειριστούν προσωπικά το φορτίο.
Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την υπόθεση, εντόπισαν στις αρχές Ιουλίου του 2012 δύο Βούλγαρους, έναν Ισπανό κι έναν Πορτογάλο. Με διαφορετική σύνθεση, φέρονται να συναντιούνταν σε καφέ και εστιατόρια της Θεσσαλονίκης δύο και τρεις φορές την ημέρα, αλλάζοντας επίσης συχνά ξενοδοχεία. Το πρωινό της σύλληψης, το αυτοκίνητο των Βουλγάρων ξεκίνησε από ξενοδοχείο στην περιοχή του αεροδρομίου. Στα διόδια των Μαλγάρων, στην άλλη πλευρά της πόλης, δίνεται εντολή για επέμβαση. Στο πορτ μπαγκάζ εντοπίζονται δύο βαλίτσες με 36,393 κιλά κοκαΐνης. Οι ασύρματοι των συμβατικών της Ασφάλειας τσιρίζουν. Περίπου 70 λεπτά αργότερα, μια δεύτερη ομάδα αστυνομικών κάνει έφοδο στο ξενοδοχείο όπου μένουν ο Ισπανός και ο Πορτογάλος, στην περιοχή των Παλιών Σφαγείων. Φυλάσσουν το κλειδί ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου. Στο ΙΧ εντοπίζονται τα υπόλοιπα 131,584 κιλά κολομβιανής κοκαΐνης. Αν προστεθούν οι δύο προηγούμενες υποθέσεις, μιλάμε για συνολικά 582 κιλά κόκας μέσα σε λίγους μήνες στον Βορρά. Η δίκη για το τελευταίο κατά σειρά φορτίο ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και όσα ακούστηκαν είναι αποκαλυπτικά.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η κοκαΐνη τιμολογήθηκε από το λατινοαμερικάνικο καρτέλ προς 35.000 ευρώ το κιλό για αγοραστές που ενδιαφέρονταν για ποσότητες άνω των 20 κιλών. Από τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου προέκυψε ο βαθμός καθαρότητας του φορτίου σε ποσοστό 82,9%. Η κόκα ήταν πεντακάθαρη και όπως κατέθεσε αστυνομικός της Δίωξης, αν νοθευτεί ένα κιλό, μπορεί να δώσει πέντε κιλά στην αγορά. Η αξία του φορτίου των 168 κιλών υπολογίστηκε στα 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ στη λιανική θα ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ. Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης στους δημοσιογράφους, οι αστυνομικοί φορούσαν πλαστικά γάντια, καθώς τα τούβλα της κόκας ήταν αλειμμένα με λάδι, για να ξεγελιούνται τα σκυλιά της Δίωξης – μάλιστα, ειπώθηκε ότι μέρος του συγκεκριμένου φορτίου χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση των σκύλων της Αστυνομίας. «Δεν γνωρίζω την πηγή των ναρκωτικών, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να ήρθαν ακτοπλοϊκώς. Μόνο με εμπορική πτήση θα μπορούσαν να έρθουν αεροπορικώς, αλλά δεν ξέρω άλλη τέτοια μεγάλη ποσότητα να ήρθε έτσι», κατέθεσε αστυνομικός. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι σε τέτοιες υποθέσεις δεν ζητούνται πληροφορίες από τη βουλγάρικη Αστυνομία, υπό τον φόβο διαρροής. «Συνεργαστήκαμε με την Ιντερπόλ σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Οι πληροφορίες έλεγαν για 300 και 120 κιλά στη Βόρεια Ελλάδα, πολύ μεγάλες ποσότητες και ότι ήρθαν οι αρχηγοί να τα διαχειριστούν», κατέθεσε ο ίδιος.
Ο κεντρικός κατηγορούμενος στη δίκη των 168 κιλών που ολοκληρώθηκε την Τρίτη ήταν Βούλγαρος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στο Σαντάνσκι και πρώην μέτοχος εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών στη Σόφια. Όπως και στην προδικασία, υποστήριξε ότι είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον ισπανό κατηγορούμενο, ο οποίος του χρωστούσε 70.000 ευρώ από παλιότερη αγορά αναψυκτικών.
«Ο Ισπανός μού είπε ότι τα χρήματα θα τα έδινε για λογαριασμό του μία γυναίκα, η οποία μας συστήθηκε ως Μάτσα Β. και ισχυρίστηκε ότι ενδιαφερόταν να επενδύσει στο ξενοδοχείο μου. Η γυναίκα μου έδωσε τις βαλίτσες, λέγοντας ότι περιέχουν τα χρήματα. Δεν τις άνοιξα, επειδή την πίστεψα» είπε ο Βούλγαρος. Για τη μυστηριώδη γυναίκα, που πάντως δεν εντοπίστηκε, μίλησε και ο Ισπανός, υποστηρίζοντας ότι του ζήτησε να μεταφέρει, «κάτι με το αυτοκίνητο». Συνήγοροι των κατηγορούμενων κατήγγειλαν μεθόδευση από την Αστυνομία, καθώς, όπως είπαν, «η συγκεκριμένη γυναίκα περιγράφεται από όλους, ωστόσο στη συνέχεια εξαφανίζεται και η Αστυνομία δεν την αναζητά». Αθώος δήλωσε στο δικαστήριο και ο δεύτερος Βούλγαρος -«ήμουν οδηγός του εργοδότη μου, δεν ξέρω τι συζητούσε στα ραντεβού του», είπε- ενώ τις κατηγορίες αρνήθηκε και ο Πορτογάλος, που υποστήριξε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να αγοράσει μία μοτοσικλέτα Harley Davidson.
Σε πρώτο βαθμό οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, εκτός από τον «οδηγό» που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό στις αρχές της εβδομάδας, το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε μεν τους κατηγορούμενους ενόχους, ωστόσο στον πρώτο Βούλγαρο και τον Ισπανό αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του «πρότερου έντιμου βίου». Έτσι, τα ισόβια έσπασαν σε κάθειρξη 18 ετών και χρηματική ποινή 180.000 ευρώ. Αντίθετα, ο Πορτογάλος που δεν είχε ασκήσει έφεση, δεν κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό και τα ισόβια παρέμειναν, όπως και τα δέκα χρόνια στον δεύτερο Βούλγαρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου δέκα μήνες μετά τις συλλήψεις των τεσσάρων και ενώ ο Ισπανός ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, είχε καταγγελθεί απόπειρα απόδρασής του με «επιστημονικό» τρόπο: Άγνωστος φέρεται να έστειλε με φαξ στη Γραμματεία της φυλακής έγγραφο δήθεν υπογεγραμμένο από εισαγγελέα, με το οποίο διατασσόταν η αποφυλάκισή του. Η προσπάθεια απέτυχε, χάρη στην παρατηρητικότητα του υπαλλήλου που είχε παραλάβει τότε το έγγραφο.
Σε ετήσιες εκθέσεις ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών η Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται στη λίστα των ευρωπαϊκών λιμανιών μέσω των οποίων διακινούνται στην Ευρώπη φορτία ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική - στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται λιμάνια της Ισπανίας, το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, η Κωστάντζα στη Ρουμανία και ορισμένα στην Ιταλία.
Πριν από την υπόθεση που δικάστηκε την Τρίτη, είχαν εντοπιστεί δύο ακόμη μεγάλα φορτία στη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη περίπτωση κατασχέθηκαν 291 κιλά κοκαΐνης και συνελήφθησαν εννέα άτομα. Τα ναρκωτικά, συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ, ήταν κρυμμένα σε κοντέινερ που υποτίθεται ότι μετέφερε ξυλεία δαπέδου. Το φορτίο ξεκίνησε από την Παραγουάη και είχε τελικό προορισμό τη Βουλγαρία, όπου θα «έσπαγε» σε μικρότερα πακέτα. Λίγο καιρό αργότερα, πιθανόν από τον ίδιο πληροφοριοδότη, συντάχθηκε απόρρητο δελτίο της αμερικάνικης DEA, που χαρακτήριζε «κόκκινο» το κοντέινερ με κωδικό MEDU 859854-5 στο λιμάνι. Το φορτίο είχε φτάσει με το πλοίο «Scotland» από τη Βολιβία στη Θεσσαλονίκη και στα συνοδευτικά έγγραφα αναφερόταν ότι περιέχει μηχανήματα για την επεξεργασία σόγιας. Συνολικά 123 κιλά κόκας βρέθηκαν κρυμμένα στους δύο στρόφαλους των μηχανημάτων. Τα ναρκωτικά είχαν τελικό προορισμό τα Σκόπια.
Πηγή: vice.com