Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άλλαξε όψη το Ακροατήριο Ανηλίκων στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Με τα έργα 13 φοιτητών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Νέα όψη απέκτησε το τελευταίο διάστημα η αίθουσα ποινικού Ακροατηρίου Ανηλίκων που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Από ένα τυπικό γραφείο υπηρεσίας, με τεράστιες βιβλιοθήκες και γραφεία, μπήκε ειδική έδρα, καρέκλες, και το πιο σημαντικό, οι τοίχοι φιλοξενούν τα έργα από 13 φοιτητές / τριες της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ.

Η ιδέα ήταν του εφέτη, προέδρου του τριμελούς συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης  κ. Πέτρου Αλικάκου. «Το Ακροατήριο Ανηλίκων είναι μια αίθουσα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης όπου δικάζονται ανήλικοι κατηγορούμενοι. Αυτή επί χρόνια ήταν παράλληλα και το γραφείο τριών επιμελητών ανηλίκων. Οπότε υπήρχαν πολλά παράπονα γιατί αφενός οι τρεις επιμελητές έφευγαν από τα γραφεία τους για να λειτουργήσει ως αίθουσα ακροατήριου, και αφετέρου μαζεύονταν υπολογιστές, τετράδια κλπ, γιατί δεν υπήρχε χώρος. Και ενώ δικάζονταν υποθέσεις, χτυπούσε το τηλέφωνο της υπηρεσίας… Σκεφτείτε πως εξετάζονται ανά μήνα 18 κακουργήματα και 150-200 πλημμελήματα, οπότε είναι μια αίθουσα με αρκετή κίνηση. Μετά το νέο δικαστικό χάρτη μπορέσαμε να βρούμε νέες αίθουσες και μια από αυτές ήταν ικανοποιητική για να φιλοξενήσει τους τρεις επιμελητές ανηλίκων. Με δική μου πρωτοβουλία λοιπόν εγκαταστάθηκαν σε αυτήν. Στην συνέχεια έπρεπε να διαμορφώσουμε την άδεια πλέον αίθουσα και φέραμε έδρα δικαστηρίου που πρέπει να είναι χαμηλή για τα ανήλικα και τοποθετήσατε έδρανα δικηγόρων, μπήκαν καθίσματα για τους ανήλικους κατηγορούμενους και ενδεχομένως για γονείς που μπορεί να βρεθούν στην αίθουσα. Η τελευταία βάφτηκε και μπήκε η ιδέα να ζητήσουμε από κ. Ψυρράκη την καλλιτεχνική συνδρομή του.

prin2.jpg

Η όψη πριν τις αλλαγές

Ήρθα σε επικοινωνία μαζί του πριν τα Χριστούγεννα και δέχτηκε με χαρά! Οι φοιτητές του ζωγράφισαν τα έργα και έκαναν πιο ανθρώπινη την αίθουσα για τους κατηγορούμενους που είναι ανήλικοι», εξήγησε στον  «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Αλικάκος.

prin.jpg

Η αίθουσα πριν τις αλλαγές

Οι πίνακες που φιλοτέχνησαν 13 φοιτητές του ΑΠΘ ήδη έδωσαν νέα πνοή στο χώρο. Και θα παραμείνουν στην αίθουσα. «Μπήκαν στα μέσα Ιανουαρίου. Στα εγκαίνια της αίθουσας στις 7/3 χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, ενώ τιμήσαμε και τον κ Ψυρράκη με πλακέτα. Το Δικαστικό μέγαρο κάποια στιγμή θα ανακαινιστεί. Υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι για αυτό. Και όταν φτιαχτεί η αίθουσα θα τοποθετηθούν εκ νέου», πρόσθεσε ο κ. Αλικάκος, ενώ αναφερόμενος στο πρότζεκτ έκανε λόγο για «ένα μικρό success story». «Ήδη», συμπλήρωσε, «και οι συνάδερφοι και οι γραμματείς είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Μέσα από αυτή την ενέργεια εκπέμπουμε διπλό μήνυμα: συνεργασίας μεταξύ δικαστικών υπαλλήλων που βοήθησαν μεταφέροντας έπιπλα κλπ και βοηθώντας στην διαδικασία και του κ. Ψυρράκη και των φοιτητών που πρόσφεραν αφιλοκερδώς τα έργα. Εξάλλου σκεφτείτε πως οι κατηγορούμενοι είναι σε μια δύσκολη στιγμή ζωής τους εκείνη την ώρα που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα. Όμως βλέποντας τα έργα τέχνης ίσως δουν κάτι άλλο ή ρωτώντας τους επιμελητές ανηλίκων για αυτή την μικρή ιστορία να επηρεαστούν».

dikastiria_meta2.jpg

Η νέα όψη της αίθουσας

 

Ψυρράκης: «Διάλογος καλλιτεχνών με ένα ευαίσθητο κοινό»

dikastiria_meta.jpg

Ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, καθηγητή Λάμπρος Ψυρράκης μάς ανέφερε πως όταν έγινε η πρόταση από τον κ. Αλικάκο, ανταποκρίθηκε αμέσως λόγω και της ευαισθησίας του θέματος: «Ανέθεσα στο χειμερινό εξάμηνο στο 5ο εργαστήριο ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του τμήματος Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ στο 3ο έτος και 4ο έτος. Τα παιδία δέχτηκαν με χαρά, και αφιλοκερδώς έφτιαξαν τα έργα κατά την διάρκεια ενός τριμήνου, ειδικά για αυτό τον σκοπό. Μέτρησα το χώρο που μας διέθεταν και είδαμε δυνατότητές του. Κάναμε ένα πρότζεκτ που ικανοποιούσε το αίτημα και θεματικά και τεχνοτροπικά. Και το εργαστήριο μου που έχει διαφορετικές τάσεις έκφρασης, ολοκληρώθηκε, αλλά και το ζήτημα να αλλάξει η όψη σε έναν ευαίσθητο χώρο. Η οδηγία που δόθηκε ήταν να υπάρχει διάθεση αισιόδοξη, κυρίως με χρώματα και σχήματα, ώστε να έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο στους θεατές κατά διαδικασία δίκης. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για βεβαρυμμένες περιπτώσεις».

Εξάλλου ο καθηγητής σχολίασε πως «ο καλλιτέχνης θέλει να έχει ένα διάλογο με το κοινό, πόσο μάλλον με ένα ευαίσθητο κοινό και να μοιραστεί σκέψη και συναισθήματα».

ergo.jpg

Στο πρότζεκτ συμμετείχαν οι φοιτητές/ τριες:

1 Αμαρυλλίς Φωτιάδου

2 Ιορδάνης Αρβανίτης

3 Βασιλική Κασανδρινού

4 Ιωάννα Τζάτσου

5 Σαρκίς Αμπαριάν

6 Δάφνη Καριωτίδη

7 Ιωάννα Σαββίδου

8 Ειρήνη Κιρκούδη

9  Όλγα Νικολουδάκη

10 Ευρυδίκη Μάινα

11 Ρένα Νικολαΐδου

12 Νικόλ Κτίστου

13 Ανδριάνα Ρίζου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλα για όλα ο ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη - Για να σηκώσει το Ευρωπαϊκό στο Παλατάκι
Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ηττήθηκε με 72 - 65 με τραγικό ποσοστό στα τρίποντα και θα παλέψει στον δεύτερο τελικό στο PAOK Sports Arena για να σηκώσει...
Όλα για όλα ο ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη - Για να σηκώσει το Ευρωπαϊκό στο Παλατάκι