Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Μουσείο που μας ξεναγεί στον Μακεδονικό Αγώνα με σύγχρονο τρόπο

Ο Χρίστος Ι. Γέσιος μίλησε μαζί μας για το Μουσείο Γέσιου «Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Έδεσσα» που δημιουργήθηκε και ιδρύθηκε με δωρεά του

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ένα ξεχωριστό μουσείο που «ζωντανεύει» πτυχές της Ιστορίας μας με αναλογικά, αλλά και ψηφιακά μέσα είναι το Μουσείου Γέσιου «Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Έδεσσα», το οποίο δημιουργήθηκε από τον δωρητή και ιδρυτή Χρίστο Ι. Γέσιο.

Ο ίδιος, με σπουδές στην τεχνολογία, έφτιαξε ένα χώρο όπου «μέσω της τεχνητής νοημοσύνης διαδραστικά εκθέματα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει τον Μακεδονικό Αγώνα με τον πλέον σύγχρονο τρόπο».

Είναι ενδεικτικό πως ο επισκέπτης μπορεί να δει αναπαράσταση της μάχης του βάλτου των Γιαννιτσών, αλλά και φωτογραφίες της εποχής να  «ζωντανεύουν», έχοντας αποτυπωθεί με κινηματογραφική κίνηση.

«Τα μουσεία είναι και πρέπει να αποτελούν φάρους ιστορίας και μεταλαμπάδευσης της γνώσης, γιατί λαός χωρίς μνήμη και γνώση είναι λαός χωρίς μέλλον», δήλωσε ο κ. Γέσιος στο «ΤyposThes».

Τέλος αναφέρθηκε στους «Αόρατους Αγωνιστές» στην έκβαση του αγώνα και στο πώς αυτοί θα αναδειχθούν μέσα από το Μουσείο, ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να δημιουργούνται νησίδες γνώσης που θα θυμίζουν, αλλά και θα μας διδάσκουν την πρόσφατη ιστορία μας».

gesios.jpg

-Πόσο σημαντική είναι η γνώση της ιστορίας και πόσο βοηθούν σε αυτό τα μουσεία;

-Η γνώση της ιστορίας ενός λαού είναι θεμελιώδης και αναγκαία. Ειδικότερα, είναι απαραίτητη η γνώση της τοπικής ιστορίας, που μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην καθημερινότητα μας, δίνοντας συνεχώς απαντήσεις σε καίρια ζητήματα. Τα μουσεία δε είναι και πρέπει να αποτελούν φάρους ιστορίας και μεταλαμπάδευσης της γνώσης, γιατί λαός χωρίς μνήμη και γνώση είναι λαός χωρίς μέλλον. Με γνώμονα αυτές τις αξίες και τα ιδανικά δημιουργήθηκε το Μουσείο Γέσιου «Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Έδεσσα», το οποίο φιλοδοξεί να υπηρετήσει όλα τα παραπάνω.

-Ποιο το όραμα για το Μουσείο; Πώς θα βοηθήσετε στο να αναδειχθούν πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα;

-Το Μουσείο Γέσιου φιλοδοξεί να αποτελέσει ντοκουμέντο της πρόσφατης ιστορίας της Μακεδονίας και της Έδεσσας, συμβάλλοντας στην πνευματική και κοινωνική ζωή της πόλης. Στόχος του είναι η διατήρηση και διάδοση της εθνικής και τοπικής ιστορικής μνήμης, καθώς και η ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Μέσα από μια τεκμηριωμένη ιστορική αφήγηση και τη χρήση σύγχρονων μουσειολογικών μεθόδων, το Μουσείο επιδιώκει να φωτίσει τη δράση εκείνων που, με θάρρος και αυταπάρνηση, συνέβαλαν στην υπεράσπιση της ελληνικής ταυτότητας στη Μακεδονία. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αποστολής, το Μουσείο προσφέρει σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τη διεξαγωγή εκθέσεων, ομιλιών, προβολών και συνεδρίων. Παράλληλα, το Μουσείο προσδοκά να συνεχίσει να μεταδίδει την αξία και τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα μέσα από επιμορφωτικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

-Πώς συνδυάστηκε η τεχνολογία με τα εκθέματα;

-Οι σπουδές και το επαγγελματικό μου υπόβαθρο είναι στην τεχνολογία. Μετά την αποφοίτηση μου από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, συνέχισα τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου και συνέχισα τη μετεκπαίδευση μου στις ΗΠΑ, όπου τελικά οι σπουδές μου στράφηκαν προς τους υπολογιστές και ειδικότερα η διδακτορική διατριβή μου είχε ως αντικείμενο τη δημιουργία τρισδιάστατου σχεδιασμού (CAD). Έκτοτε όμως, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί πολύ και αντίστοιχα όλα τα σύγχρονα μουσεία χαρακτηρίζονται από διαδραστικότητα. Ως εκ τούτου, συνεργαστήκαμε με κορυφαίο επιστήμονα – προγραμματιστή, ο οποίος χρησιμοποίησε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα για να δημιουργήσουμε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης διαδραστικά εκθέματα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει τον Μακεδονικό Αγώνα με τον πλέον σύγχρονο τρόπο. Για παράδειγμα δημιουργήθηκε αναπαράσταση της μάχης του βάλτου των Γιαννιτσών, ενώ «ζωντανεύουν» φωτογραφίες της εποχής, οι οποίες αποτυπώνονται με κινηματογραφική κίνηση.

mouseio_gesiou.jpg

-Πώς ξεκινήσατε την συλλογή σας;

-Η ανεύρεση της συλλογής αποδείχθηκε ίσως το δυσκολότερο κομμάτι του έργου. Είναι μια νέα συλλογή που συγκεντρώθηκε για το μουσείο και δεν ήταν προσωπική. Προήλθε από διάφορες πηγές, όπως συλλέκτες, άλλα μουσεία, καθώς και άτομα που διέσωσαν οικογενειακά τους κειμήλια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στην αρχή, οι κατέχοντες τα κειμήλια είναι διστακτικοί στο να δωρίσουν και να εμπιστευθούν την προσωπική ή οικογενειακή συλλογή τους. Στην πορεία όμως συνειδητοποιούν και διαπιστώνουν ότι η δωρεά και η έκθεση των αντικειμένων στο μουσείο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο τιμής και μνήμης για την ιστορία τους. Ο στόχος της διεύθυνσης του μουσείου είναι η συλλογή να εμπλουτίζεται διαρκώς και να επεκτείνεται συνεχώς στο μέλλον, έτσι ώστε να αναδεικνύεται με νέες μουσειολογικές μελέτες, αλλά και με περιοδικές εκθέσεις, που θα φέρνουν στο φως και τα νέα αποκτήματα.

mouseio_gesiou2.jpg

-Μιλήστε μας και για το κομμάτι των "αόρατων αγωνιστών" της πόλης...

-Ένα από τα όνειρα μου ήταν να αφιερώσω στην γενέτειρα πόλη μου ένα ενθύμιο για τις επόμενες γενεές. Έτσι, αποφάσισα την δωρεά του ακινήτου ιδιοκτησίας μου στο κεντρικότερο σημείο της Έδεσσας, προκειμένου να στεγάσει μουσείο με θέμα το Μακεδονικό Αγώνα. Αυτός ο αγώνας θεωρώ ότι είναι από τους πολυτιμότερους της νεότερης ιστορίας μας, αλλά επιθυμία μου ήταν να συνδυαστεί με έναν νεωτερισμό, έτσι ώστε να διαφοροποιείται από όλα τα αντίστοιχου είδους μουσεία. Με αυτή τη σκέψη γεννήθηκαν οι «Αόρατοι Αγωνιστές». Αυτοί μετουσιώνονται στον κάθε απλό πολίτη εκείνης της εποχής που συνέβαλε, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, ώστε να φτάσουμε στην κορύφωση του αγώνα που σήμανε την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την προσάρτηση της στο συρρικνωμένο έως τότε Ελληνικό κράτος. Αυτό το «αόρατο» κομμάτι λοιπόν, ενσαρκώνει τη συμβολή της κάθε κοινωνικής τάξης στην έμπνευση αρχικά και στην υλοποίηση στο τέλος του Μακεδονικού Αγώνα, ο οποίος, κατά την άποψή μου, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Για αυτό το λόγο πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δημιουργούνται νησίδες γνώσης που θα θυμίζουν, αλλά και θα μας διδάσκουν την πρόσφατη ιστορία μας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ