*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Δεκατέσσερις ήρωες, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, υπό την επήρεια του αλκοόλ αναζητούν την προσωπική τους αλήθεια, τον δικό τους Θεό, φανερώνοντας όλα τα βαθιά ερωτήματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Τί είναι ο έρωτας; Πού βρίσκεται η ευτυχία; Πώς μοιάζει ο ψίθυρος του Θεού;
Οι χαρακτήρες αυτοί είναι πρωταγωνιστές στο έργο του Ivan Vyrypaev «Οι μεθυσμένοι» που έκανε πρεμιέρα χθες στο Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Πλατεία ΧΑΝΘ)
«Μας εντυπωσίασε ο τρόπος του συγγραφέα να μιλήσει για ζητήματα που αφορούν το “σήμερα” με χαρακτήρες αρκετά οικείους στα ματιά μας», ανέφερε ο σκηνοθέτης της παράστασης Ανδρέας Παράσχος.
Όσο για τους στόχους τους στην ομάδα θεάτρου BLOOM σχολίασε πως θέλουν να ενισχύσουν το θεατρικό τοπίο της πόλης.

-Όταν κάποιος μεθά, γίνεται πιο ελεύθερος, πιο ειλικρινής, πιο αληθινός. Πώς συμπεριφέρονται οι ήρωές του έργου όντας μεθυσμένοι;
-Οι χαρακτήρες του έργου «Οι μεθυσμένοι» είναι όλοι μεθυσμένοι για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικό τρόπο. Όλοι τους βρίσκονται στις πιο παράλογες καταστάσεις, κατά τη διάρκεια μιας μόνο νύχτας. Σε κάθε χαρακτήρα η επίδραση του αλκοόλ είναι διαφορετική. Κάποιος είναι πιο επιθετικός, κάποιος άλλος πιο ευαίσθητος και κάποιος άλλος υπερβολικά χαρούμενος! Εκ πρώτης όψεως, καταλαβαίνει κανείς ότι μπορεί να μιλάνε για ασήμαντα πράγματα, καταλήγουν ωστόσο να γίνονται σημαντικά και επικίνδυνα.
-Τι τους ενώνει;
-Το στοιχείο που τους ενώνει και αυτό που μας συγκίνησε από την πρώτη ανάγνωση είναι ότι πέρα από την επίδραση του αλκοόλ, αυτοί οι χαρακτήρες είναι «μεθυσμένοι» στο δικό τους προσωπικό αδιέξοδο, στα δικά τους προβλήματα, στην δυσκολία του να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Είναι άνθρωποι που «έχουν χάσει την επαφή» και το αλκοόλ τους βοηθάει (ίσως) να την ξαναβρούν.
-Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο;
-Αρχικά, είναι ένα σύγχρονο έργο που δεν έχει ανεβεί ξανά στην Ελλάδα και μας εντυπωσίασε ο τρόπος του συγγραφέα να μιλήσει για ζητήματα που αφορούν το «σήμερα» με χαρακτήρες αρκετά οικείους στα ματιά μας. Τί είναι ο έρωτας; Πού βρίσκεται η ευτυχία; Πώς μοιάζει ο ψίθυρος του Θεού; Είναι όλα σε αυτόν τον κόσμο προαποφασισμένα; Όλοι οι χαρακτήρες ισορροπούν στο ίδιο σχοινί, έτοιμοι να πέσουν. Είναι ένα κείμενο με έντονα υπαρξιακά στοιχεία και ισορροπεί μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας, όπως άλλωστε και η ζωή.
-Πώς μεταδώσατε αυτή την αίσθηση της ανεμελιάς επί σκηνής;
-Προσπαθήσαμε να βρούμε τον πυρήνα και τον άξονα του κάθε χαρακτήρα, να καταλάβουμε πιο είναι το αδιέξοδό του και μετέπειτα να το σωματοποιήσουμε. Υπάρχουν πέντε ηθοποιοί επί σκηνής που κάνουν από 2-3 ρόλους και αυτό καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την δυσκολία αλλά, όπως αναφέρω και παραπάνω, στον κάθε χαρακτήρα το αλκοόλ δρα διαφορετικά και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στην υποκριτική προσέγγιση του εκάστοτε ρόλου.
-Πρόκειται για μια παραγωγή της ομάδας Bloom. Μιλήστε μας για την ομάδα, τους στόχους, τα όνειρά της...
-Η Bloom Theatre Group δημιουργήθηκε το 2019 από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ανδρέα Παράσχο, την σκηνογράφο Μαρίνα Κωνσταντινίδου και την ηθοποιό Άννα-Μαρία Γάτου, απόφοιτους του τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. Έχει συνεργαστεί με διάφορους κρατικούς φορείς (Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, Θεσσαλικό Θέατρο, Δημοτικό Θέατρο Άνετον, Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη), ιδιωτικά θέατρα (Θέατρο Αυλαία) και συμμετοχές σε φεστιβάλ του εξωτερικού (Τουρκία, Αίγυπτο). Στόχος της ομάδας είναι να ενισχύσει το θεατρικό τοπίο της πόλης- και ειδικά το «ελεύθερο θέατρο» που πασχίζει να διατηρηθεί- και να δώσουμε μια πνοή ως νέοι καλλιτέχνες αξιοποιώντας κείμενα που θέτουν επίκαιρα ζητήματα, όπως το αδιέξοδο του ατόμου στον 21ο αιώνα.
-Τι αγαπάτε περισσότερο στο θέατρο;
-Τολμώ να πω ότι αυτό που αγαπώ περισσότερο στο θέατρο είναι η διαδικασία των προβών. Τότε που εξερευνάς το εκάστοτε έργο, έρχεσαι σε επαφή με την υπόλοιπη ομάδα και ξεκινάει η διαδρομή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του «θεατρικού ταξιδιού» που δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Εντάξει, βέβαια, μου αρέσει πολύ και όταν το μοιραζόμαστε με τον κόσμο, δεν θα το κρύψω...
*Επί σκηνής: Άννα-Μαρία Γάτου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Βασίλης Μπόγδανος, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Υρώ Τσάμογλου

Χρήσιμα
Παραστάσεις: 10-11-12-13/2 & 17-18-19-20/2 στις 21.15. Διάρκεια: 100 λεπτά
Είσοδος: 15€ κανονικό,12€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, & πολυτέκνων) | 10€ σπουδαστών θεάτρου & ηθοποιών
Προπώληση: more.com και από το ταμείο του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ.
Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.