Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιαπωνία και Ελλάδα «Τόσο μακριά, τόσο κοντά»

Μια ξεχωριστή έκθεση με έργα σύγχρονης Ιαπωνικής και Ελληνικής Χαρακτικής από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η Ιαπωνία μπορεί να απέχει χιλιόμετρα, όμως συχνά η τέχνη γεφυρώνει τις αποστάσεις.

Αυτό το αποδεικνύει και η έκθεση «So far, so close – Τόσο μακριά, τόσο κοντά» που θα λειτουργήσει από 6 Αυγούστου έως και 21 Σεπτεμβρίιυ 2024 στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- Casa Bianca (Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη).

«Η ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι το 2024 έχει ανακηρυχθεί “Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας”. Οι Ιάπωνες έχουν μεγάλη παράδοση στην χαρακτική. Σκεφτήκαμε πως έχουμε 15 χαρακτικά σύγχρονων Ιαπώνων χαρακτών από το 1991 από τον Σύνδεσμο Διεθνών Ανταλλαγών με το Τόκιο. Και αποφασίσαμε να τα βάλουμε απέναντι σε ελληνικά χαρακτικά για να δούμε τις ομοιότητές τους. Η συλλογή των Ελληνικών χαρακτικών που έχουμε στην Πινακοθήκη μας είναι πολύ ικανοποιητική, Κάναμε λοιπόν μια επιλογή από αυτά και διαπιστώσαμε πως αρκετά πλησιάζουν στα ιαπωνικά. Υπάρχει μια μείξη παραδοσιακών στοιχείων της κάθε χώρας και των σύγχρονων ρευμάτων», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Ιστορικός τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης κυρία Χαρά Θεοχάρους. Και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν κοινές αναφορές και στις θεματικές πχ τοπία, ενδεχομένως με τα ιαπωνικά να έχουν λίγο πιο σύγχρονη αντίληψη, πρόσωπα, και αλληγορικά σχέδια. Κοινός τόπος και για τις δύο περιπτώσεις είναι η έμφαση στην ακρίβεια του σχεδιασμού και της εκτέλεσης, η διαμόρφωση προσωπικού ύφους και μιας νέας οπτικής που απηχεί διεθνή αντίληψη και αισθητική. Συνολικά εκτίθενται 57 έργα που θα μπορέσει να δει το κοινό».

Παράλληλα πρόσθεσε πως και ο τίτλος αποτελεί ένα λογοπαίγνιο, με την έννοια ότι αν και οι δύο χώρες βρίσκονται μακριά η μία από την άλλη, η τέχνη τους έχει κοινά σημεία, σε τεχνοτροπίες, χρώματα, γραμμές κλπ.

«Πάντα βέβαια ο καθένας μπορεί να κάνει τους δικούς του συσχετισμούς. Για παράδειγμα εμείς έχουμε τοποθετήσει με μια συγκεκριμένη διαδοχή τα έργα. Ένας επισκέπτης μπορεί να βρει αναφορές σε έργα που είναι μακριά τοποθετημένα το ένα με το άλλο».

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 28 Αυγούστου.

H έκθεση διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και του Επίτιμου Προξενείου της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη.

Εκτίθενται έργα από τους καλλιτέχνες: Michiko Hoshino, Arai Yoshimori, Masako Hasegawa, Tadashi Mohtoh, Shizuo Nishizawa, Matsuo Kato, Kohichi Yokoyama, Yukio Katsuda, Junichi Yoshimora, Emiko Horimoto, Isao Shiratori, Tadayoshi Imaizumi, Shohichi Shibata, Akira Tokuda, Kumamoto Kunimi, Μιχάλης Αρφαράς, Γιώργος Βαρλάμος, Νικόλαος Βεντούρας, Κώστας Γραμματόπουλος, Χρήστος Δαγκλής, Μαρία Ζιάκα, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Χρίστος Καράς, Τάκης Κατσουλίδης, Γιάννης Καψιδάκης, Γιάννης Κεφαλληνός, Άρια Κομιανού, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Ράλλης Κοψίδης, Γιώργος Λαζόγκας, Κώστας Λαχάς, Παύλος Μοσχίδης, Γιώργος Μόσχος, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μαρία Πασαλή, Πολύκλειτος Ρέγκος, Ξενής Σαχίνης, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Γιώργος Σικελιώτης, Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος), Παναγιώτης Τέτσης, Κάρολος Τσίζεκ, Αλέκος Φασιανός, Βασίλης Χάρος, Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας.

Επιμέλεια έκθεσης: Χαρά Θεοχάρους, Ιστορικός τέχνης Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

skitsa.jpg

Χρήσιμα

Διάρκεια:  6 Αυγούστου έως 21 Σεπτεμβρίου 2024                          

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας : Τρίτη - Σάββατο: 9.00-15.00

Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail [email protected].

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ