Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρομπότ έτρεξαν απέναντι σε ανθρώπους - Ημιμαραθώνιος στο Πεκίνο (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Συνολικά 21 ανθρωποειδή δίποδα ρομπότ made συμμετείχαν στην κούρσα μαζί με 10.000 ανθρώπους

Tην ήττα γνώρισαν τα ρομπότ στην αναμέτρησή τους με ανθρώπους στον πρώτο ανά την υφήλιο αγώνα ημιμαραθωνίου, που διοργανώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Κίνας. Το ρομπότ Tien Kung Ultra διέτρεξε την απόσταση των 21 χιλιομέτρων στο Πεκίνο σε δύο ώρες και 40, πολύ αργότερα από τον ταχύτερο άνθρωπο που μετείχε στην κούρσα και έκοψα το νήμα σε μία ώρα, 11 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα.

 

21 ρομπότ vs 10.000 δρομέων

Συνολικά 21 ανθρωποειδή δίποδα ρομπότ made in China από εταιρείες όπως οι DroidVP και Noetix Robotics μετείχαν στην κούρσα μαζί με 10.000 ανθρώπους. Τα ρομπότ ήταν διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, ορισμένα μικρότερα από 120 εκατοστά και κάποια, που έφθαναν σε ύψος το 1,8 μ.

Μία εταιρεία καυχήθηκε ότι το ρομπότ της μοιάζει σχεδόν σαν άνθρωπος με γυναικεία χαρακτηριστικά και ικανότητα να μορφάζει και να χαμογελά, αλλά δεν σχολίασε πώς όλα αυτά θα το βοηθούσαν να τρέξει ταχύτερα στον ημιμαραθώνιο. Μηχανικοί, που χειρίζονταν τα ρομπότ, μπορούσαν να κάνουν προσαρμογές σε ειδικά σημεία της διαδρομής και να αναπληρώσουν τις μπαταρίες τους, την ώρα που οι άνθρωποι δρομείς δροσίζονταν με νερό και έτρωγαν κάποια σνακ για να πάρουν δυνάμεις.

Οι διοργανωτές είπαν ότι ο αγώνας ήταν μια επίδειξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων κινεζικών εταιρειών και παραδέχθηκαν ότι κανένα από τα ρομπότ δεν συγκέντρωνε πιθανότητες νίκης.

robots_marathon_1.jpg

 

H Κίνα επιχειρεί να δώσει ώθηση στις τεχνολογίες αιχμής

Ο αγώνας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αυξήσει την τεχνολογική του ισχύ έναντι των ΗΠΑ.

Η Κίνα προσπαθεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξή της αυξάνοντας τις επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία. «Οι κινεζικές εταιρείες έχουν επικεντρωθεί πραγματικά στην επίδειξη ικανοτήτων των ρομπότ στη βάδιση, το τρέξιμο, το χορό και άλλα επιτεύγματα ευκινησίας. Γενικά, αυτές είναι ενδιαφέρουσες επιδείξεις, αλλά δεν αποδεικνύουν και πολλά σχετικά με τη χρησιμότητά τους ή οποιοδήποτε είδος βασικής νοημοσύνης», δήλωσε στο Reuters ο Άλαν Φερν, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Η Κίνα ελπίζει ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η ρομποτική, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων κινητήριων παραγόντων οικονομικής ανάπτυξης. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, αμφισβητούν εάν η συμμετοχή ρομπότ σε μαραθώνιους αποτελεί αξιόπιστο δείκτη του βιομηχανικού δυναμικού τους.

robots_marathon_2.jpg

 

Τρέξιμο υπό τους ήχους ποπ μουσικής

Στο άκουσμα του πιστολιού στη γραμμή εκκίνησης του αγώνα των 21 χιλιομέτρων, υπό τον ήχο της ποπ μουσικής που έπαιζε από τα μεγάφωνα, τα ρομπότ ξεκίνησαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Στην άλλη άκρη του δρόμου, οι άνθρωποι που συμμετείχαν,  έτρεξαν σε ξεχωριστή πίστα, έβγαζαν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν τα ρομπότ.

Ένα μικρό πεσμένο στο έδαφος, τελικά σηκώηκε μόνο του μετά από λίγα λεπτά - υπό τις επευφημίες του πλήθους. Ένα άλλο, σχεδιασμένο να μοιάζει με Transformer, ξέφυγε  από την πορεία του, πέφτοντας σε ένα κιγκλίδωμα.

«Το τρέξιμο σε μια πίστα μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο. Αλλά για ένα ανθρωποειδές ρομπότ, είναι πραγματικά ένα τεράστιο άλμα», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ο  Λιανγκ Λιανγκ, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής διαχείρισης E-Town. «Αυτός ο Μαραθώνιος είναι ένα περαιτέρω βήμα προς την εκβιομηχάνιση των ανθρωποειδών ρομπότ», προσθέτει.

Συμμετείχαν περίπου είκοσι ομάδες από όλη την Κίνα, με ρομπότ με μέγεθος από 75 έως 180 εκατοστά και βάρος έως 88 κιλά. Μερικά ρομπότ λειτουργούν αυτόνομα, ενώ άλλα χειρίζονται εξ αποστάσεως. Οι μηχανικοί είπαν  ότι ο στόχος είναι να δοκιμάσουν την απόδοση και την αξιοπιστία τους. Το να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής, να μην κερδίσουμε τον αγώνα, είναι η προτεραιότητα, λένε.

Ως προπόνηση, ένα από τα ρομπότ της κινεζική εταιρεία Noetix Robotics είχε τρέξει κάθε μέρα το ισοδύναμο ενός ημιμαραθωνίου, με ρυθμό άνω των 8 χλμ/ω.

Τον Ιανουάριο, η start-up DeepSeek έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως με ένα ρομπότ συνομιλίας που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε αναπτύξει με ένα κλάσμα του κόστους των Αμερικανών ανταγωνιστών της, όπως το ChatGPT.

robots_marathon_3.jpg
robots_marathon_6.jpg
robots_marathon_5.jpg

Πηγές: iefimerida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ