Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη
«Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι αυτό το έργο γράφτηκε τώρα, για την πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε. Όπως όλοι αναζητάμε το ελιξίριο της ζωής, έτσι και ο ήρωας μας αναζητά το Αρισμαρί». Αυτό ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης η Κέλλυ Σταμουλάκη μιλώντας για «Το χρυσό Αρισμαρί» το οποίο παρουσιάζεται σε on demand προβολές ( 22- 23- 24- 25 Απριλίου ), από το viva.gr. Μίλησε για το καθήκον των καλλιτεχνών να μιλούν στα παιδιά για τις πιο μεγάλες αλήθειες, αλλά και για το θέατρο που «αναζητά διεξόδους για να παραμείνει ζωντανό». Περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί.
-Τι είναι το Χρυσό Αρισμαρί;
-Το Χρυσό Αρισμαρί είναι ένα σπάνιο θαυματουργό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι ένα σύμβολο, που αναφέρεται στην ουσία του ανθρώπου, στον τρόπο που ζει και σχετίζεται με τους ανθρώπους γύρω του, αλλά και στο σεβασμό που επιδεικνύει προς το περιβάλλον, είναι η πίστη και η δύναμη της ψυχής μας, η προσφορά που δεν περιμένει ανταμοιβή, η ανιδιοτελής αγάπη.
-Πόσο επίκαιρο γίνεται το έργο δεδομένο πως ο νεαρός ήρωας κάνει ένα ταξίδι για να βρει ένα θεραπευτικό βότανο που θα θεραπεύσει τον πατέρα του;
-Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι αυτό το έργο γράφτηκε τώρα, για την πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε. Όπως όλοι αναζητάμε το ελιξίριο της ζωής, έτσι και ο ήρωας μας αναζητά το Αρισμαρί. Παρά τα εμπόδια που συναντάει στο ταξίδι του, χάρη στη φιλία, τη θέληση, το θάρρος και την τόλμη του, καταφέρνει να τα ξεπεράσει και να φτάσει στον στόχο του, να βρει δηλαδή το βοτάνι και να θεραπεύσει τον αγαπημένο του πατέρα. Το «Χρυσό Αρισμαρί» μάς παρηγορεί, τονώνει την πίστη μας και την υπομονή μας, μάς δίνει καινούργιες ελπίδες και μας δείχνει το δρόμο για να αναγεννήσουμε την ψυχή μας, να βγούμε νικητές και να λυτρωθούμε. Να λυτρωθούμε μέσα από την αγάπη, το μοίρασμα, την αγκαλιά, που την αξία τους αναδεικνύει καθημερινά η στέρηση που μας έχουν επιβάλει λόγω της πανδημίας.
-Τι μαθαίνει στο ταξίδι του;
-Στην πορεία του ταξιδιού του, ψάχνοντας το μαγικό βοτάνι, ανακαλύπτει τον εαυτό του, τον κόσμο και την αγάπη. Γνωρίζει ουσιαστικά την μαγική δύναμη του «μαζί», που δεν είναι τόσο εύκολο στην εποχή της να υπάρξει. Απολαμβάνει το δώρο της φιλίας και σε κάθε πράξη του, σε κάθε αγώνα, η θετική του στάση βγαίνει μπροστά του και του ξεπληρώνει κάθε καλό.

-Τι θα μάθουν τα παιδιά βλέποντας την παράσταση;
-Καταρχάς, τα παιδιά επί της ουσίας μετουσιώνουν τα ίδια το μήνυμα του έργου, δηλ. την άδολη αγάπη. Πρώτα, τα ίδια τα παιδιά μάς μαθαίνουν πώς να αγαπάμε. Το θέατρο, ωστόσο, με τον διπλό ρόλο του, τόσο ως μέσο ψυχαγωγίας όσο και αφύπνισης του νου, προσφέρει αισθητικές και ψυχικές συγκινήσεις σε πολλά επίπεδα στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Οι θεατές και ιδιαίτερα τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες της παράστασης. Έτσι, όταν θα ταξιδέψουν μαζί με τον ήρωα του παραμυθιού μας, τον Πετρή, στην αναζήτησή του προς το Χρυσό Αρισμαρί, θα αναγνωρίσουν τα αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς που και τα ίδια αισθάνονται για τους αγαπημένους τους. Ως δημιουργοί έχουμε χρέος να δίνουμε τέτοιες ευκαιρίες στα παιδιά, να φτιάχνουμε κόσμους, όπου μπορούμε να τους μιλήσουμε για τις πιο μεγάλες αλήθειες, ενθαρρύνοντάς τα να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να αποφύγουν λάθη και παγίδες. Γενικά, τέχνη, σαν σημείο αναφοράς της κοινωνίας που εξομαλύνει τις διαφορές των ανθρώπων, σβήνει τα σύνορα της διαφορετικότητας, καταργεί τις κοινωνικές και φυλετικές διαφορές, μιλάει στα παιδιά για τις πανανθρώπινες αξίες και τους μεταφέρει από το «Εγώ» στο «Εμείς».

-Πώς προσαρμόζεται το θέατρο στην εποχή των περιοριστικών μέτρων; Πόσο βοηθά το διαδίκτυο;
-Το θέατρο, τους και όλη η κοινωνία, δοκιμάζεται , τους, τους και στο παρελθόν σε αντίστοιχες αντίξοες συνθήκες, αναζητά διεξόδους για να παραμείνει ζωντανό. Η επιβίωση τους καλλιτεχνικής δημιουργίας και των εργαζομένων σ’ αυτόν τον κλάδο προϋποθέτει οπωσδήποτε τη στήριξη τους πολιτείας, ώστε το θέατρο να μπορέσει να ξεπεράσει τη λαίλαπα τους πανδημίας και να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Σ’ αυτή την εποχή το διαδίκτυο προσφέρει εναλλακτικές μορφές θεατρικής εμπειρίας, αλλά σίγουρα δεν αντικαθιστά τη ζωντανή θέαση και είμαι βέβαιη, ότι το θέατρο θα αποτελέσει και πάλι σημείο συνάντησης για όλους όσους αναζητούν την ομορφιά και την ποίηση στη ζωή τους.
-Τι ονειρεύεστε για το καλοκαίρι; Τι ετοιμάζετε όταν θα ανοίξουν τα θέατρα;
-Είναι δύσκολη εποχή για το θέατρο, αλλά κόντρα στις συνθήκες και τους περιορισμούς της πανδημίας, είμαι σε συζήτηση για καλοκαιρινή περιοδεία. Κάνω σχέδια, ελπίζοντας να πραγματοποιηθούν, με κύριο άξονα να απολαμβάνω τις συνεργασίες μου και τις στιγμές που μοιραζόμαστε. Γιατί, αν κάτι μας έμαθε αυτή η εξωφρενική συνθήκη της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι ότι η ζωή μας αλλά και το δημιουργικό μας έργο αποκτούν νόημα μόνο όταν έχουμε κοντά μας ανθρώπους που αγαπάμε, εκτιμάμε και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά μας.
Χρήσιμα
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κέλλυ Σταμουλάκη, Στίχοι: Κέλλυ Σταμουλάκη - Γιάννης Προεστάκης, Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σκηνικά: Δέσποινα Βολίδη, Κοστούμια: Ρουσσέτος Σιγάλας, Ενορχήστρωση-Μουσική Διδασκαλία: Μαυρίκιος Μαυρικίου, Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Ηχητικός Σχεδιασμός: Δημήτρης Δημητριάδης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Εμμανουηλίδης, 3d Animation: Χρήστος Παπαμέτης, Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Εκπαιδευτικός όμιλος «Νίκος Αμάραντος», Graphic design: Funky Glam – Derek Liontis, Επικοινωνία - Προβολή: Νταίζη Λεμπέση - τηλ. 6908502631, [email protected].
Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Ελευθερία Ρήγου, Ευτυχία Φαναριώτη, Ορέστης Τρίκας, Έλενα Δελακούρα, Παύλος Εμμανουηλίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Έφη Κιούκη, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Έλενα Παπαδημητρίου, Γιώργος Σαμαράς, Ευγενία Μανούσου, Άννα Τσάφα. Στο πιάνο επί σκηνής ο Μαυρίκιος Μαυρικίου
Διάρκεια: 90 λεπτά . Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/streaming/to-hryso-arismari/.