Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη
Πώς ο καθένας μας αντιλαμβάνεται σκέφτεται και βιώνει τον έρωτα; Αυτό το ερώτημα αποτέλεσε την αφετηρία για την παράσταση «Άτρεπτο- Φωνές ερωτικού λόγου» που θα παιχθεί από το Μονόκυκλο στις 8 & 9 Ιανουαρίου ώρα 20.30 & 22.30 (διπλές παραστάσεις) στο Μπενσουσάν Χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα).
Τι θα δείτε; Με αφορμή τα "Αποσπάσματα ερωτικού λόγου" του Ρολάντ Μπάρτ και μια δημιουργική διαδικασία γεμάτη αυτοσχεδιασμούς, βιωματικές ασκήσεις, αυτόματη γραφή, τραγούδια, κείμενα και πάσης μορφής κινητικά και υποκριτικά πειράματα, προκύπτει ένα πρότζεκτ που έχει ως επίκεντρό του τον έρωτα, και ειδικότερα την ταυτότητα του ερωτευμένου. «Οι σύγχρονοι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν ξεχάσει να είναι ερωτευμένοι. Ο έρωτας τείνει να θεωρείται μια κατάσταση, ρομαντική και...εφηβική! Ευτυχώς βέβαια που μέσα στους ανθρώπους υπάρχουν και οι καλλιτέχνες (…). Οι καλλιτέχνες της ζωής, που μπορούν και τολμούν ακόμα να ερωτεύονται...καταστάσεις...μέρη...και άλλους ανθρώπους χωρίς ηλικιακά, κοινωνικά και άλλα στεγανά!» σχολίασε η Μαριάνθη Μάτα που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. Παράλληλα μίλησε για το «Μονόκυκλο», που «είναι μια κολεκτίβα καλλιτεχνών από το χώρο το χορού και του σύγχρονου τσίρκο», ενώ σχολιάζοντας το Θέατρο στην πόλη μας είπε πως υπάρχει μια τιμιότητα σκληρής δουλειάς και πρόθεσης για επικοινωνία με το κοινό. Ασκώντας κριτική σε όσους προβάλλουν δικαιολογίες για την κατάσταση στον θεατρικό χώρο στη Θεσσαλονίκη είπε πως «Τις ευκαιρίες καλό είναι αν δεν τις βρίσκουμε...να τις δημιουργούμε!».
-Πιστεύετε στον Έρωτα;
-Ο έρωτας δεν είναι κάτι για να το πιστέψεις. Δεν είναι τα ζώδια ή κάποια θρησκεία. Ο έρωτας είναι συνδεδεμένος με την ίδια τη ζωή. Αν λες ότι δεν “πιστεύεις” στον έρωτα είναι σαν να μην έχεις πίστη στην ίδια τη ζωή.
-Τι θέση έχει ο Έρωτας σήμερα;
-Οι σύγχρονοι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν ξεχάσει να είναι ερωτευμένοι. Ερωτευμένοι με τη δουλειά τους, το σπίτι τους, τα παιδιά τους, ερωτευμένοι με τη μουσική, τη φύση και εν τέλει τον άλλο. Ο έρωτας τείνει να θεωρείται μια κατάσταση, ρομαντική και...εφηβική!
Ευτυχώς βέβαια που μέσα στους ανθρώπους υπάρχουν και οι καλλιτέχνες. Και όχι βέβαια με τον επαγγελματικό ορισμό. Οι καλλιτέχνες της ζωής, που μπορούν και τολμούν ακόμα να ερωτεύονται...καταστάσεις...μέρη...και άλλους ανθρώπους χωρίς ηλικιακά, κοινωνικά και άλλα στεγανά!

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την παράσταση;
-Η παράσταση ξεκίνησε ως μια έρευνα περισσότερο προσωπική, για το πώς ο καθένας μας αντιλαμβάνεται σκέφτεται και βιώνει τον έρωτα.
Ήταν μια βιωματική διαδικασία που ξεκίνησε με κάποια ερωτήματα. Ερωτήματα σχετικά με τη φύση του έρωτα, τις προεκτάσεις του στη ζωή των ανθρώπων, ακόμα και τη πορεία του μέσα στους αιώνες από τον πρώτο άνθρωπο ως και τώρα. Μα πιο πολύ οι ερωτήσεις κατέληξαν να γίνουν προσωπικές.
Τα αποσπάσματα ερωτικού λόγου του Ρ. Μπάρτ ήταν μάλλον τα κείμενα που κλείσανε μέσα τους αυτή την πολύ δικιά μας πρόθεση. "Το Θέλω να καταλάβω", να καταλάβω γιατί νιώθω έτσι, πώς νιώθει ο άλλος και τέλος
πάντων ποια είναι η ταυτότητα του ερωτευμένου υποκειμένου και πώς αυτή βιώνεται από τον καθένα μας ξεχωριστά.
-Τι είναι το «Άτρεπτο»; Πώς επιλέξατε το όνομα και πού παραπέμπει;
-Άτρεπτο είναι το αμετάβλητο. Αυτό που δεν αλλάζει. Που δεν μεταβάλλεται.
Για τον Ρόλαντ Μπάρτ, άτρεπτη είναι η φωνή του ερωτικού λόγου. Ένας λόγος που τον μιλούν χιλιάδες υποκείμενα αλλά δεν το στηρίζει κανείς. Ο λόγος αυτός κατά τον Μπαρτ παρότι αποκομμένος από την εξουσία, τις γνώσεις, τις τέχνες παραμένει αναλλοίωτος και σταθερός. Έτσι προέκυψε και το όνομα του πρότζεκτ. Από το απόσπασμα του βιβλίου για τη φωνή του ερωτικού Άτρεπτου.

-Πόσο αδίστακτος είναι εν τέλει ο έρωτας;
-Ο έρωτας είναι αδίστακτος και καθηλωτικός σε όλες του τις εκφάνσεις. Σε όλα μα όλα τα συναισθήματα που προκαλεί, και τα αγγίζει σχεδόν όλα, δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.
-Τι είναι το Μονόκυκλο; Πώς δημιουργήθηκε και ποιοι οι στόχοι του;
-Το Μονόκυκλο είναι μια κολεκτίβα καλλιτεχνών από το χώρο το χορού και του σύγχρονου τσίρκο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα συστάθηκε ως Μονόκυκλο το 2017 δημιουργώντας τη βάση της στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ένα στούντιο με σκοπό τη διάδοση σε παιδιά και ενήλικες των τεχνών του τσίρκο, του χορού και του θεάτρου ως μέσων καλλιτεχνικής έκφρασης, παιδαγωγικής προσέγγισης, σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης. Οι δράσεις των μελών αφορούν συνεργασίες και συμπράξεις τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον κοινωνικό χώρο.
Η νέα πρωτοβουλία της ομάδας ονομάζεται Monokyklo Performacne Projects.
Η πρωτοβουλία αυτή αφορά καλέσματα των μελών της ομάδας προς άλλους καλλιτέχνες, από όλους τους χώρους των τεχνών, με στόχο τη δημιουργία πολυπαραγοντικών παραστάσεων, με βάση την ενεργό συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών στη δημιουργική διαδικασία. Οι παραστάσεις απευθύνονται σε κοινό διαφορετικών ηλικιών.

-Τι σας αρέσει στο Θέατρο στην πόλη μας και τι σας ενοχλεί;
-Μας αρέσει η τιμιότητά του. Οι περισσότερες παραγωγές στην πόλη έχουν την εντιμότητα της σκληρής δουλειάς και της ειλικρινούς πρόθεσης για επικοινωνία με το κοινό.
Αν υπάρχει κάτι που ενοχλεί αυτό θα ήταν...η παραίτηση, κρυμμένη πίσω από δικαιολογίες πως δεν υπάρχουν αρκετά θέατρα στην πόλη, αρκετές ομάδες και αρκετές ευκαιρίες. Τις ευκαιρίες καλό είναι αν δεν τις βρίσκουμε...να τις δημιουργούμε!

Ταυτότητα Παράστασης:
Δημήτρης Γούλιος (Ηθοποιός, Χορευτής), Λίνα Τσέρνου (Μουσικός, Τραγουδίστρια), Ρούλα Τσέρνου (Μουσικός, Τραγουδίστρια), Μότα Μαριάνθη (Χορεύτρια).
Σκηνοθεσία -Χορογραφία: Μότα Μαριάνθη, Μουσική Σύνθεση - Επιμέλεια: Τσέρνου Λίνα, Διδασκαλία - επιλογή τραγουδιών: Τσέρνου Ρούλα
Σύνθεση - Δραματουργία: Δημήτρης Γούλιος, Λίνα Τσέρνου, Ρούλα Τσέρνου, Μότα Μαριάνθη, Περικλής Σιούντας, Στέλλα Γκρίγκοβιτς, Δημήτρης Δάγκαλης
Τεχνικό στήσιμο - Φώτα: Δημήτρης Κόσσυβας, Φωτογραφία: Κανέλλα Κληματσίδα, Επιμέλεια Ρούχων: Νίκη Μολυβδά - Ειρήνη Κασάπη. Γενική είσοδος 8 ευρώ. Κρατήσεις: 6972-342353 και 6983-759398.