Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πένυ Φυλακτάκη: «Η Λουκρητία Βοργία ήταν ένα αίνιγμα»

Η συγγραφέας του έργου «Λουκρητία η Εταίρα / η Αγία» που θα ανέβει μετά την Οξφόρδη και το Λονδίνο, στη Θεσσαλονίκη, μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Η Λουκρητία Βοργία μόλις έχει πεθάνει και φτάνει στην αίθουσα αναμονής. Σε έναν αδιευκρίνιστο χώρο ανάμεσα στη ζωή και στη μετά θάνατον ύπαρξη. Η Λουκρητία στέκεται πίσω από μια κλειστή πόρτα περιμένοντας, καλώντας τον Θεό να την υποδεχτεί στο Βασίλειό του. Η σιωπή την οδηγεί σε μια σειρά απολογιών, καθώς διηγείται την ιστορία της ζωής της, με τις όμορφες στιγμές αλλά και τα σκοτεινά βιώματά της…. Μιλάει για το πώς τα αθώα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από τους γάμους της, σε νεαρή ηλικία, οι οποίοι εξυπηρετούσαν τα πολιτικά συμφέροντα του πατέρα της, Πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ’, πώς υπέφερε από τις σεξουαλικές εμμονές των συζύγων και εραστών, την εμπλοκή της στα όργια του Βατικανού και στις δολοφονίες, όχι μόνο ως μάρτυρας αλλά και ως πιόνι σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Περισσότερα στις 11 και 12 Νοεμβρίου ώρα 21:00 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ , Πλευρά Τσιμισκή Τηλ: 2310 230013) όπου θα ανεβεί η παράσταση «Λουκρητία η Εταίρα / η Αγία» από το Theater Lab Company σε σκηνοθεσία - ερμνηνεία Αναστασίας Ρεβή και κείμενο Πένυς Φυλακτάκη, έχοντας προηγουμένως παιχθεί στο Oxford Playhouse στην Οξφόρδη και στο Cockpit στο Λονδίνο.

«Για αδιευκρίνιστους λόγους, πάντα με ενδιέφερε η Λουκρητία Βοργία. Για κάποιον παράξενο λόγο ήμουν έτοιμη να υπερασπιστώ τις πράξεις και τη ζωή της, παρότι αντιπροσωπεύουν το αντίθετο απ ό,τι πιστεύω», αναφέρει στο TyposThes η συγγραφέας του έργου Πένυ Φυλακτάκη.

Απαντώντας στις ερωτήσεις μας με αφορμή το ανέβασμα της παράσταση στην πόλη μας είπε πως «Η Λουκρητία ήταν ένα αίνιγμα». Η δική της Λουκρητία θέλει απλά να μάθει πού ανήκει. Παράλληλα μας μίλησε για το Theater Lab Company που έχει καταξιωθεί στην θεατρική σκηνή του Λονδίνου ως μια διεθνής θεατρική ομάδα και προωθεί την ελληνική τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό.

lucrezia.jpg

 

-Ποια ήταν τελικά η Λουκρητία Βοργία; Πόσο την επηρέασαν οι πολιτικές και ιστορικές συνθήκες; Πώς την αποδίδει το έργο;

-Η Λουκρητία ήταν ένα αίνιγμα. Έτσι ονομάζουν νομίζω σε κάθε εποχή τους χαρισματικούς ανθρώπους –όπως κι αν χρησιμοποίησαν το χάρισμα τους. Προσωπικότητες που κάθε τους πράξη δημιουργεί κυματισμούς τεράστιους στη ροή της ανθρώπινης Ιστορίας, κυματισμούς που φυσικά παρασύρουν κάποια στιγμή και τους ίδιους. Αυτή ήταν η Λουκρητία που με επισκέφτηκε –ένα πλάσμα ιδιαίτερο μέσα σε μια εποχή ιδιαίτερη. Και αυτό που θέλει να μάθει είναι ένα: πού ανήκει; Στους λύκους; Στα πρόβατα; Σε κανένα από αυτά;

 

-Τι θελήσατε να δώσετε μέσα από το κείμενο αυτό;

-Δεν έδωσα τίποτα. Μου έδωσε. Την τέταρτη διάσταση μέσα στις υπάρχουσες τρεις.

 

lucretia_1.jpg

-Πόσο μπορεί να ισορροπήσει το καλό με το κακό;

-Η ισορροπία είναι δεδομένο, όλα στη φύση είναι ισορροπημένα. Αλλά επειδή ο άνθρωπος λατρεύει συνεχώς να ανατρέπει κάθε ισορροπία, προστρέχει μετά σε αυτήν για να δημιουργήσει ένα αντιστάθμισμα, ένα ηθικό δίδαγμα, μια απόδοση δικαιοσύνης. Ποιο καλό και ποιο κακό; Ο διαχωρισμός αυτός αλλάζει ετικέτες σαν χαμαιλέοντας ανάλογα με την οπτική γωνία της Ιστορίας, των προσώπων και της στιγμής. Πόσες φορές κάτι που μας φάνηκε εξαιρετικό αρχικά δεν αποδείχτηκε το μεγαλύτερο λάθος, και αντίστροφα;

 

-Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Πώς αντέδρασε εκεί το κοινό; Και ποια η δράση του Theater Lab Company;

-Το βράδυ της πρεμιέρας της Λουκρητίας στο Λονδίνο  μου έστειλαν ένα βίντεο όπου το κοινό χειροκροτούσε όρθιο για επτά λεπτά. Δεν χρειάζεται νομίζω να πως κάτι άλλο. Το Theatre Lab Company μέσα από την αδιάκοπη και υψηλής αισθητικής δουλειά της Αναστασίας Ρεβή και όλων όσων συμμετέχουν τόσα χρόνια σε αυτό έχει καταξιωθεί στην θεατρική σκηνή του Λονδίνου ως μια διεθνής θεατρική ομάδα η οποία απαρτίζεται από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, έχοντας έδρα το Λονδίνο. Μια από τις βασικές αρχές του Theatre Lab Company είναι η προώθηση της ελληνικής τέχνης και του ελληνικού πολιτισμού. Έχει προσκληθεί και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου στην Αβινιόν της Γαλλίας, στο Εδιμβούργο, στο Λονδίνο, στην Ελλάδα, στο Βελιγράδι, στο Δουβλίνο, στην Πράγα, στη Νέα Υόρκη οπότε η πορεία του μιλάει από μόνη της για τη δουλειά αυτού του θιάσου. Είμαι τυχερή που ευτυχεί το έργο μου στα χέρια τους.

synedeuxi_fylaktaki.jpg

-Τι σας εμπνέει για να γράψετε ένα έργο;

-Κάθε φορά είναι κάτι διαφορετικό. Το μόνο που διαπιστώνω μεγαλώνοντας είναι ότι παλιότερα με έλκυε μια εντυπωσιακή εγκεφαλική ιδέα. Τώρα εμπιστεύομαι περισσότερο το σφίξιμο στο στομάχι μου.

 

-Ποια θεατρικά έργα ξεχωρίσατε τελευταία;

-Θα αναφερθώ με μεγάλο ενθουσιασμό στα «170 τετραγωνικά» του Γιωργή Τσούρη και στις «Φυλές» της Νίνας Ρέι.

 

Συντελεστές

Συγγραφή κειμένου: Πένυ Φυλακτάκη, Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή, Εικαστικός σχεδιασμός και κοστούμι: Valentina Sanna, Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαρίνα Κόντα​, Styling: Umberto Fiorilla, Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Βη, Φωτογραφίες: Γιάννης Κατσαρής, Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης, Παραγωγή: MartinaReynolds, TheatreLabCompany. Ερμηνεία: Αναστασία Ρεβή

Διάρκεια παράστασης 90’ λεπτά.

Είσοδος: 15€ κανονικό, 12€ μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων).

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/loukritia

Ώρες ταμείου Θεάτρου Αυλαία: Δευτέρα - 9:30 -13:30, 17:30-21:30, Σαββάτο & Κυριακή - 09:30 - 21:30.

 

Ποια είναι η Πένυ Φυλακτάκη

Η Πένυ Φυλακτάκη είναι θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος.  Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας του ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Μετάφραση από το Πανεπιστήμιο του Surrey, UK και Διδακτορικού Διπλώματος στη Θεατρική Μετάφραση και Διαπολιτισμικές Σπουδές από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Παρακολούθησε μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στο College of Creative Arts, Manchester, UK, το σεμινάριο «Τεχνικές Ανάπτυξης Σχεδίων Παραγωγής: Γραφή Κινηματογραφικού Σεναρίου» στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου στην Αθήνα.  Μιλάει επίσης Γερμανικά και Ιταλικά και Ρωσικά. 
Μέχρι σήμερα έχει γράψει 17 θεατρικά έργα και 3 κινηματογραφικά σενάρια. Έχει τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού («Το Πρωτάθλημα», 2004) και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας «Αφιέρωμα στα Βαλκάνια» του Ελληνικού Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου («Το Κτίριο», 2014) ενώ βραβεύτηκε από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου («Φύκι στο Βυθό», 2017). Από το 2004, 11 από τα θεατρικά έργα της έχουν ανέβει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Στην Αγγλία το έργο της «Το Πρωτάθλημα» ανέβηκε στο Tristan Bates Theatre του Λονδίνου (2009), το «Κτίριο» στο Michael Pilch Studio της Οξφόρδης (2015), ενώ το “Lucrezia: Sinner and Saint” στο Oxfordplayhouse (2019) Το έργο της «Φτυστός ο Μακαρίτης» παίχτηκε στην Νέα Υόρκη το 2019 ενώ το «Φύκι στο Βυθό» παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2018 από το Eclipses Theatre Group στο KJCC of NYU στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Greek Play Project New York για την προώθηση της ελληνικής δραματουργίας στις ΗΠΑ υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Γενικού Προξενείου Ελλάδας, του προγράμματος του ιδρύματος Ωνάση στο Τμήμα Νεο-Ελληνικών Σπουδών του NYU, και του Εθνικού Θεάτρου.  Τα έργα της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά και στα Ισπανικά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ