Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
«Με την καυστική ματιά του Καμπανέλλη» είναι ο τίτλος της θεατρικής βραδιάς που έχουν ετοιμάσει τα μέλη της Ομάδας «Εν Θεάτρω» για την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 21.00 στο Καλλιτεχνικό Καφενείο ΝΕΟΝ (Ι. Δραγούμη 34, Θεσσαλονίκη).
Ουσιαστικά πρόκειται για μια παρουσίαση των θεατρικών μονολόγων του Καμπανέλη, «Επικήδειος» και «Πανηγυρικός», με τους ήρωες των οποίων, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Θεόφιλος Λάλος, «ο θεατής είναι σχεδόν αδύνατον να μην διασκεδάσει».
Στο πρώτο έργο βλέπουμε έναν συγγραφέα που επιστρέφει στο σπίτι του από την κηδεία ενός μετριότατου, κατά τη γνώμη του, συναδέλφου τηλεφωνεί σε έναν φίλο του κορυφαίο συγγραφέα ο οποίος ασθενεί, ξετυλίγοντας το κουβάρι της απίστευτης ματαιοδοξίας του ανθρώπου.
«Θα μπορούσε ο «Επικήδειος» να χαρακτηριστεί ως μακάβρια κωμωδία αλλά είναι τέτοιος ο τρόπος που ο ήρωας του έργου απευθύνεται στον άρρωστο φίλο του που ο θεατής κινδυνεύει να τον συμπαθήσει για τη νοσηρή ή ευρηματική του διαολιά. Η υστεροφημία και ο εγωισμός του τον οδηγούν σε παρανοϊκά μονοπάτια της σκέψης. Είναι τρελός; Είναι η φύση του ανθρώπου που επιζητά με κάθε τρόπο την αναγνώριση; Είναι ο κρυμμένος μας εαυτός σ’ αυτόν που πολλές φορές λέμε τα πιο απίστευτα πράγματα; Ο θεατής θα διαλέξει!», αναφέρει ο σκηνοθέτης.
Στο δεύτερο μονόλογο υπάρχει ένας Δήμαρχος σε κάποια επαρχιακή πόλη, όχι εκλεγμένος, αλλά δοτός κατά τη διάρκεια της χούντας και την ημέρα που αποφασίζει ενώπιον των αρχών να τιμήσει τον ευεργέτη της περιοχής του, για την ίδρυση του κονσερβοποιείου «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΥΡΝΟΣ Ε.Π.Ε.», όλα του έρχονται ανάποδα. «Είναι η πιο σημαντική ίσως στιγμή της ζωής του παρουσία του σεβασμιοτάτου, του εξοχοτάτου, και λοιπών …οτάτων δυνάμεων, αλλά ο ευέξαπτος χαρακτήρας του τον οδηγεί, αφού τα βάζει με νεκρούς και ζώντες, στο δρόμο ενός βατερλό αυτογελοιοποίησης. Δύο θεατρικοί μονόλογοι που προσφέρονται απλόχερα, με τη συγγραφική τους δυναμική, για ένα ρεσιτάλ ερμηνείας!», σημειώνει ο κ. Λάλος.
Ο ίδιος ερμηνεύει τον “Επικήδειο” και ο ηθοποιός Ηλίας Μπερμπέρης παίζει στον Πανηγυρικό”. Τη μουσική επιμέλεια έχει η Ντίνα Ντισλή. Σχεδιασμός- εικονογράφηση, δημόσιες σχέσεις: Σοφία Ιεροδιακόνου.
Για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι θεατρικός συγγραφέας, θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος Έλληνας δραματουργός και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Νάξο τον Δεκέμβριο του 1922. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Στη κατοχή αναμείχθηκε στην αντίσταση αλλά όταν συνελήφθηκε από τους Γερμανούς (1943) οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου 1945 οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Όταν γυρίζει στην Αθήνα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συναρπάζουν... «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου». Αν και δεν ολοκλήρωσε γυμνασιακή μόρφωση έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν "ο Χορός πάνω στα στάχυα" που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από το θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας. Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι "Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Ηλικία της νύχτας", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα". Επίσης ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνέγραψε και το βιβλίο "Μαουτχάουζεν". Έργα του Ι.Κ. έχουν μεταφρασθεί και παιχτεί στην Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σουηδία. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία στις εφημερίδες "Ελευθερία" (1963-65), "Ανένδοτος" (1965-66) και από το 1975 στα "Νέα". Υπήρξε επίσης μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Θεόφιλος Λάλος
Γεννήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας. Το «μικρόβιο» του θεάτρου εμφανίζεται το 1981. Ασχολείται με τη διδασκαλία θεάτρου και τη σκηνοθεσία πάνω από 30 χρόνια. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός, με πολλούς θιάσους της Θεσσαλονίκης: «Αλφαβητάρι», Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, «Παράγκα», Δημοτικό Θέατρο Συκεών, «Θεατρικό εργαστήρι Θεσσαλονίκης», «Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη», Εταιρεία Θεάτρου «Μαίωτρον», «Παράθλαση», «Νέμεση», «Ουτοπία» καθώς και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Ίδρυσε την εταιρεία θεάτρου «Κλαυσίγελως» της οποίας έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση. Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς συμμετέχοντας σε πάνω από 60 θεατρικά έργα πρωταγωνιστώντας στα περισσότερα από αυτά. Τα τελευταία 22 χρόνια έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου στο Δήμο Θέρμης. Έχει σκηνοθετήσει και επιμεληθεί περισσότερες από 150 παραστάσεις και εκδηλώσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια εκδίδει τον Πολιτιστικό Οδηγό Ανατολικής Θεσσαλονίκης «Εντέχνως».
Ηλίας Μπερμπέρης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής σχολής «Βασίλης Διαμαντόπουλος». Είναι μέλος της ομάδας «Θεάτρου Όραμα» από το 2004 μέχρι και σήμερα έχοντας παίξει στα έργα: «Αυλή των θαυμάτων», «Φον Δημητράκης», «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», «Η όπερα της πεντάρας» (σε διασκευή), «Οι βάτραχοι» σε σκηνοθεσία Θεόφιλου Λάλου και «Μπαμπάδες με ρούμι», «Ζητείται ψεύτης», σε σκηνοθεσία Δώρας Σκαρλάτου. Από το 2008 έχει σκηνοθετήσει έξι παραστάσεις, με παιδικούς θιάσους σε σχολεία του δήμου Θέρμης και συνεχίζει μέχρι σήμερα ως συνεργάτης του Π.Κ. Θέρμης. Το 2008 και το 2009 ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο και έπαιξε στη «Σολομώντεια λύση» και στους «Φασουλήδες του Κατσιπόρρα» υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καλαντζόπουλου και τέλος συνεργάστηκε με το Θεσσαλικό Θέατρο το καλοκαίρι του 2013 παίζοντας στη «Φαύστα» που σκηνοθέτησε ο Κώστας Τσιάνος. Το 2014 έπαιξε στην «Τρικυμία» που ανέβηκε από τον Πάνο Γκιουλή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και στον «Ντυμπούκ» του Σάλομ Άνσκυ.
Είσοδος 3 ευρώ. Υπάρχει χρέωση και στην κατανάλωση.Κρατήσεις θέσεων: Καλλιτεχνικό Καφενείο ΝΕΟΝ, Ι. Δραγούμη 34, τη λ. 2310-229767, e-mail: [email protected]