Ο χώρος φυλάσεται από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα από οκτώ αστυνομικούς, ενώ στο έργο της φύλαξης αναμένεται να συμβάλουν και δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων. Η είσοδος και η έξοδος των προσφύγων είναι μεν ελεύθερη, ωστόσο υπάρχουν ειδικοί κατάλογοι με τα πλήρη στοιχεία τους.
Η σίτιση γίνεται τρεις φορές την ημέρα, με τα γεύματα να είναι διαμορφωμένα με βάση τις συνθήκες διαβίωσης, τα ήθη και τη θρησκεία των μεταναστών. Στη σίτιση, πέρα από το ελληνικό κράτος συμβάλουν ο Ερυθρός Σταυρός και η Ύπατη Αρμοστία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελόπουλος, ο δήμος της Αθήνας παραχώρησε το χώρο «προκειμένου καταρχήν να αποφύγουμε την υγειονομική βόμβα στο Πεδίον του Άρεως και κατά δεύτερον για να δείξουμε οτι δεν είμαστε πόλη με απάνθρωπο πρόσωπο». «Η παραχώρηση έγινε γι' αυτούς τους δυο λόγους και με την υπόσχεση της κεντρικής κυβέρνησης, ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί μια βασική δομή φιλοξενίας γι' αυτούς τους ανθρώπους κάπου αλλού, πιο οργανωμένα και με καλύτερες εγκαταστάσεις», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το Πεδίον του Άρεως, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι «είχαν μείνει λίγα άτομα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τους πρόσφυγες και σήμερα, με τη βοήθεια των συνεργείων καθαριότητας του δήμου, ο χώρος καθαρίστηκε».