Την θέση του για την άνοδο των κομμάτων της άκρας δεξιάς αλλά και για την woke ατζέντα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου «Jacques Delors» και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο κομμάτων της άκρας δεξιάς και τη συζήτηση για την woke ατζέντα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: Ναι, τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία. Κάθε χώρα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις σχετικά με την ηχηρή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Σίγουρα -το έχω σχολιάσει αυτό- οι ακραίες θέσεις του ρεύματος woke (wokism) στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα το εκκρεμές να ταλαντεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτές οι ακραίες θέσεις, οι οποίες είναι, πιστεύω, ευρέως διαδεδομένες στις φιλελεύθερες πανεπιστημιουπόλεις των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, δεν έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη για να δικαιολογήσουμε μια αντίδραση εναντίον αυτής της συγκεκριμένης ατζέντας. Αυτό ήταν πρωτίστως ένα φαινόμενο στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή κεντροδεξιά συμμαχία που ωθεί τα περιθωριακά κόμματα σε αυτό που θα έπρεπε να είναι ο φυσικός τους χώρος, δηλαδή να είναι μικρά κόμματα χωρίς βαθύ αποτύπωμα στον δημόσιο διάλογο.
Αναμφίβολα, λοιπόν, υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προς αυτό που αποκαλούμε «σκληρή» δεξιά ή «εξτρεμιστική» δεξιά. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να την περιορίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που ψηφίζουν κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτά τα κόμματα, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθούν να είναι κόμματα που βρίσκονται στο περιθώριο. Σίγουρα δεν αποτελούν μέρος και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δυνητικής άσκησης οικοδόμησης συνασπισμού στο μέλλον.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός τήρησε στάση αναμονής ως προς το σενάριο ενός «εμπορικού πολέμου» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζοντας ότι και το 2016 ο κ. Τραμπ προεκλογικά είχε χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα για την Ένωση. Από την άλλη, είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης που είναι θιασώτης του ρεαλισμού βλέπει μια ευκαιρία στην προεδρία Τραμπ και στην ευρύτερη συγκυρία: η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, ιδίως στο κομμάτι της κοινής άμυνας, να ξοδέψει περισσότερα χρήματα και να αναλάβει από κοινού περισσότερες ευθύνες. Είναι «η στιγμή COVID» από γεωπολιτικής άποψης, όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ένα σημείο καμπής που θα κρίνει τη μετέπειτα πορεία.
Ευελιξία
Έχοντας ως συνομιλητή τον Ενρίκο Λέττα, ο οποίος μαζί με τον Μάριο Ντράγκι έχουν καταθέσει εξαιρετικά σημαντικά κείμενα για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να καλύψει το χαμένο έδαφος στο τερέν του παγκόσμιου ανταγωνισμού, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στις προτάσεις του για περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία ως προς τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης για την άμυνα, το οποίο θα έχει μια σημαντική χρηματοδοτική «προίκα».
Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε σε σχετική ερώτηση ότι η ευρωπαϊκή συζήτηση για το θέμα έχει «μπει στις ράγες», επισημαίνοντας ότι ακόμα και χώρες που ήταν πάντα φειδωλές στη συγκεκριμένη κουβέντα, όπως η Φινλανδία, συζητούν πλέον για κοινά projects που θα αφορούν την άμυνα.
Κρίσιμο πρώτο βήμα θα είναι η άτυπη Σύνοδος στις Βρυξέλλες στις 3 Φεβρουαρίου, ενόψει και της τακτικής Συνόδου του Μαρτίου. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης έχει πει αρκετές φορές και δημοσίως ότι η Ελλάδα μπαίνει στη συζήτηση για την άμυνα από καλύτερη αφετηρία και έναντι των ΗΠΑ, καθώς ανήκει στις χώρες του ΝΑΤΟ που συνεισφέρουν περισσότερο για τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, εν σχέσει π.χ. με την Ισπανία που ο νέος πλανητάρχης έβαλε «στον τάκο» υπογράφοντας προεδρικά διατάγματα.
Όχι συγκυβέρνηση με δεξιά κόμματα
Η χθεσινή συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Λέττα, πάντως, έβγαλε μια ακόμη είδηση. Παρά το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μια στροφή στα δεξιά, με άνοδο ακόμα και εξτρεμιστικών κομμάτων, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε σενάριο μετεκλογικής συγκυβέρνησης με κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, αν το κόμμα του δεν έχει αυτοδυναμία. «Αυτά τα κόμματα, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθούν να είναι κόμματα που βρίσκονται στο περιθώριο. Σίγουρα δεν αποτελούν μέρος και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δυνητικής άσκησης οικοδόμησης συνασπισμού στο μέλλον», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στη γραμμή των μονοκομματικών, σταθερών κυβερνήσεων σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αστάθειας.
Σε ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει «τριβές» στον «δεξιό» πολιτικό χάρτη, πάντως, τα ελληνοτουρκικά, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα έχουμε σύντομα εξελίξεις από το μέτωπο του διμερούς διαλόγου. Ήδη, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας έχει μετατεθεί τουλάχιστον για τον Μάρτιο και φαίνεται ότι, με τις νέες ισορροπίες στην Ουάσινγκτον, άπαντες τηρούν στάση αναμονής για να δουν πού θα «κάτσει η μπίλια».
Πηγή: protothema.gr