Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βουλή: Σφοδρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση

"Πυρά" για εργασιακά και άνοιγμα σχολείων

Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί  σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», τονίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη  μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια». 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ' αυτούς που βρέθηκαν "κλεισμένοι" για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια  για το αύριο». «Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί "ήρωες", μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».
Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος «έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα» γιατί «ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους "εμπιστεύτηκε", όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό» κατά το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.
Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε "χρόνο" στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει «τις αστοχίες και τα λάθη» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ», τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον αξιοποίησε. 

Και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει  40.00 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές μόνιμους – εσείς τις παγώσατε. Όχι μόνο παγώσατε τη διαδικασία δε προσλαμβάνετε αλλά αφήνετε να φύγουν τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό» τόνισε.

Για την επαναλειτουργία των σχολείων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφερε στη συνέχεια την αίσθηση που κυριαρχεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ελληνική κοινωνία. «Και είναι μία αίσθηση ανασφάλειας. Μια αίσθηση, που οι ανακοινώσεις σας για την άρση των περιοριστικών μέτρων προχθές, επέτειναν αντί να κατευνάσουν. Ιδίως η σχεδόν ανοιχτά απειλητική προειδοποίησή σας, πως μέχρι τώρα πετύχαμε ό, τι πετύχαμε, χάρη στη μεγαλοψυχία σας να εμπιστευτείτε τους πολίτες αλλά από δω και στο εξής η ευθύνη γίνεται ατομική. Ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες. Το ακριβώς αντίθετο θα έπρεπε να εκπέμψετε» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ότι οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω, εξάντλησαν τη δική τους ευθύνη, και εξαντλήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα. Και τώρα είναι η σειρά της πολιτείας και της κυβέρνησης να πράξουν το δικό τους καθήκον και να πορευτούν με σχέδιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια».

Διερωτήθηκε δε ποια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου. «Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή αποσύρατε χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης; 

Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε μία απόφαση που ενέχει ρίσκο και κινδύνους».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση της αντίστοιχης Ιταλικής Επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή. 

«Δε σας προβλημάτισε; Επίσης δεν σας προβληματίζουν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα του ανοίγματος των σχολείων στη Γερμανία, μια χώρα που είναι μάλιστα δεύτερη στον κόσμο σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;  Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης; Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός; Δε τολμώ να το πιστέψω».

Το πιθανότερο είναι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία, και στη βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε στην κανονικότητα ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι κανονικότητα δε θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα».

«Ο κόσμος που μας ακούει όμως, θέλει να έχει πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Όχι μόνο ωραία λόγια, υποκριτικές κολακείες, και χειροκροτήματα. Προχτές μιλούσατε για δεκαπέντε λεπτά, αλλά αντί για εξηγήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα αρκεστήκατε απλώς στην ταυτολογία ότι ο Μάρτιος δεν είναι Μάιος.

Δεν μας είπατε όμως γιατί τα σχολεία το Μάρτιο ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά το Μάιο είναι ασφαλή για τα παιδιά μας. Δε μας είπατε γιατί οι χρήση μασκών από τον πληθυσμό, ήταν το Μάρτιο ανώφελη έως και επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δε φορά.

Το μόνο που μας είπατε είναι ότι η ευθύνη είναι των πολιτών. Και νομίζω ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση ηγεσίας. Εύχομαι και ελπίζω οι ανησυχίες και οι φόβοι μου να είναι υπερβολικοί. Αλλά υπεύθυνη στάση αυτή δε τη λες. Το λιγότερο αλλοπρόσαλλη, με μεγάλη δόση κοινωνικής, κομματικής, και προσωπικής μεροληψίας τη λες».

«Η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα: Τη στρατηγική να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο. Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσει ή να εμπεδώσει, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών. «Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία «πρώτα-πρώτα να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, σε κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη».  

Για λεφτόδεντρα και τηλεκατάρτιση 

Απαντώντας στο σχόλιο του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, σημείωσε: «Όταν στις Συνόδους Κορυφής οι χώρες του Νότου ζητούν να δοθεί ρευστότητα, εσείς τους λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;».

Για μεγάλο σκάνδαλο έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα προγράμματα τηλεκατάρτισης στα ΚΕΚ. «Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες σε μία εξευτελιστική διαδικασία να παίρνουν 600 ευρώ μέσω ψευτοκατάρτισης, ενώ ξέρατε ότι μπορούσατε να δώσετε τα χρήματα απευθείας» είπε και απηύθυνε στον πρωθυπουργό την ερώτηση: «Γιατί κρατάτε τον κ. Βρούτση στη θέση του; Τι μήνυμα στέλνετε στους άλλους υπουργούς;».

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Μετατρέψατε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ανέργους, εντείνατε την ανασφάλεια, καθιερώσατε την εκ περιτροπής εργασίας», τονίζοντας ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν επιδοτείται η αναστολή των συμβάσεων αντί της εργασίας. Εμείς συνέχισε, «επιμένουμε σε μία εμπροσθοβαρή παρέμβαση». 

Δείτε την ομιλία του κ. Τσίπρα 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, avgi.gr, naftermporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ
H Σίλικον Βάλεϊ έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων
«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ