Η Νέα Δημοκρατία παρέθεσε βίντεο
Η Νέα Δημοκρατία παραθέτει βίντεο με απόσπασμα από δήλωση του πρωθυπουργού μετά από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει πως «απομένει πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων». Στο ίδιο βίντεο, παραθέτει απόσπασμα από ομιλία του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος σημειώνει πως «δεν υποχωρούμε στον ελληνικό όρο Μακεδονία. Και βεβαίως ο ελληνικός όρος Μακεδονία είναι και το ''New Μακεδονία'', και το ''Upper Μακεδονία'', και το ''Κάτω Μακεδονία'', και στο ''πλάι Μακεδονία''».
Το βίντεο που επιστράτευσε το Μαξίμου
Νωρίτερα χθες, το Μέγαρο Μαξίμου επιστράτευσε βίντεο με δηλώσεις τόσο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1994 όσο και του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Στο βίντεο, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι «είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα με το όνομα Μακεδονία» και προσθέτει ότι εάν η Ελλάς δεν δεχθεί μικτή ονομασία «θα πάμε σε σκέτη Μακεδονία».
Στο δεύτερο βίντεο που κυκλοφόρησε η Κουμουνδούρου, η κυρία Μπακογιάννη αναφέρει ότι «η Νέα Μακεδονία είναι μερικώς γεωγραφικός προσδιορισμός, με την έννοια ότι η παλαιά ήταν η ολόκληρη κι η νέα ένα κομμάτι», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνει σε συνέντευξή του ότι εάν τα Σκόπια δεχθεί να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία «θα συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε», ενώ επαναλαμβάνονται δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ντ. Μπακογιάννη: «Εθνική ήττα η σαλαμοποίηση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ»
Εξάλλου, για «εθνική ήττα» σε περίπτωση «σαλαμοποίησης» λύσης- πακέτο στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, κάνει λόγο η βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη σε άρθρο της στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής». Υπογραμμίζει ότι η όποια λύση πρέπει να περιλαμβάνει «πλήρη και ουσιαστική απαλοιφή των αλυτρωτικών λογικών που εντοπίζονται κυρίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας», «διευθέτηση του ζητήματος της δήθεν μακεδονικής εθνότητας» και «αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος που να λαμβάνει υπόψη τις ελληνικές ευαισθησίες και τα εθνικά συμφέροντα», με την ονομασία να χρησιμοποιείται erga omnes. Προσθέτει ότι «η όποια λύση πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να συνοδεύεται από διμερείς αναγνωρίσεις της γειτονικής χώρας με τη νέα ονομασία από όλους τους εταίρους που συμμετέχουν στους συγκεκριμένους οργανισμούς». Η κ. Μπακογιάννη στο άρθρο της αναφέρεται στη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε και στις επιλογές στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση το 2008, στις πιέσεις που δέχθηκε και στα όσα επετεύχθησαν τότε, σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο, όπου «δημιουργήθηκε αρραγές εθνικό μέτωπο».