Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τη "σκυτάλη" παίρνει σήμερα το Eurogroup

Οι επικεφαλής των θεσμών εξέτασαν την νέα ελληνική πρόταση και καταθέτουν τη θέση τους η οποία θα αποσταλεί στην ευρωομάδα – Το απόγευμα η συνεδρίαση ...

Τις νέες ελληνικές προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν εγκαίρως το βράδυ της Πέμπτης, εξέτασαν χθες οι θεσμοί, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ενόψει και του σημερινού κρίσιμου Eurogroup.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ, έβαλαν την πρόταση στο «τραπέζι», με στόχο να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση. Κατόπιν συνέταξαν την έκθεσή τους, η οποία αναμενόταν να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας, προκειμένου να αποσταλεί στους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Euro Working Group, που προετοιμάζει τη συνεδρίαση της ευρωομάδας.

Οπως έγινε γνωστό μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολόγησαν θετικά τις προτάσεις της Ελλάδας, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή, η οποία έχει γνώση των εξελίξεων. Οι τρεις θεσμοί διενεργούν παράλληλα έρευνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα αποσταλεί στα κράτη μέλη. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της εντολής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χρειάζεται να λάβουν μια "σημαντική απόφαση", όταν συναντηθούν σήμερα.

Μιλώντας πριν από μια συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ωστόσο ότι το έγγραφο είναι ένα "λεπτομερές κείμενο".

"Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα", είπε σε δημοσιογράφους. "Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο (σ.σ. σήμερα), οπότε θα το κάνουμε επιμελώς", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να υπάρξει στο Eurogroup, αντί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Κυριακή, δήλωνε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Ελπίζουμε να μην ξαναειδωθούμε την Κυριακή, αυτό πάει να πει πως η συμφωνία μπορεί να γίνει το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι. Την ίδια ελπίδα εξέφρασε και ο Κένι.

Οι νέες προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν τη βούλησή της να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα σοβαρό και αξιόπιστο.

Ο κ. Ολάντ απηύθυνε έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη βούληση να ολοκληρωθούν. «Οι Έλληνες έδειξαν αποφασιστικότητα ότι θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ καθώς το πρόγραμμα που παρουσίασαν είναι σοβαρό και αξιόπιστο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως είναι λογικά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μία συμφωνία για βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στη Μαδρίτη, ο Μακρόν είπε ακόμη πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και πως χρειάζεται μία συζήτηση για το βάρος του χρέους της Ελλάδας.

Ψηφοφορίες στα κοινοβούλια

Εάν υπάρξει απόψε συμφωνία στο Eurogroup επί του αιτήματος της Ελλάδας για χορήγηση δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τότε το αίτημα θα πρέπει να λάβει τις σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις έως και την προσεχή Τρίτη. Σημειώνεται ότι τα κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίσουν είναι της Γερμανίας, της Αυστρίας της Ολλανδίας, της Εσθονίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πάντως χθες από το Βερολίνο πως μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση δείξει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσει να πάει η γερμανική κυβέρνηση στην Bundestag για να ζητήσει εντολή διαπραγμάτευσης.

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την τελευταία πρόταση από την Ελλάδα για την επίλυση της κρίσης, λέγοντας ωστόσο πως θα την αξιολογήσουν οι πιστωτές.

«Μας προκαλεί ικανοποίηση που η Ελλάδα έκανε το βήμα να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά είναι κάτι που θα το αξιολογήσουν οι πιστωτές της», ανέφερε σύμφωνα με το Reutes ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. Ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, δήλωνε εξάλλου ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της «μοιάζουν σήμερα να βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία». Παράλληλα, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε την εκτίμηση ότι υπάρχει ανάγκη για "κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους". «Ο στόχος για την Ελλάδα είναι να βρεθεί σε μια θέση από την οποία θα κάνει βιώσιμο το χρέος της και θα επανέλθει στην ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Τζακ Λιού.

Οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη πρέπει να καταλάβουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος «με την παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο. Πιστεύω πράγματι ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η ουσία είναι ότι το βάρος για τις ταμειακές ροές θα πρέπει να αλλάξει», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ο Λιού διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία δεν αναμένεται να υποστεί "μεγάλες αναταράξεις" εάν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν πάνε καλά.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ελλάδα και δανειστές ευελπιστώ ότι σύντομα θα καταλήξουν σε συμφωνία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Είμαι βέβαιος ότι σύντομα η ελληνική κρίση θα επιλυθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος. Επίσης, ο κ. Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα ουδέποτε αιτήθηκε βοήθειας από την Ρωσία προκειμένου να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ μίας επιτυχούς συμφωνίας και κατά μία πλήρης κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

«Προσπαθούμε να επιλύσουμε το ουκρανικό ζήτημα, η λύση του οποίου παρεμποδίζεται από την άρνηση του Κιέβου να διαπραγματευτεί απευθείας με τους αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας» κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ