Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ντράγκι: Χρειάζεται μια συμφωνία που δημιουργεί ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ...

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο πρόσθεσε απαιτείται η επίτευξη μίας ισχυρής συμφωνίας. Τα χαρακτηριστικά μίας τέτοιας συμφωνίας, σύμφωνα με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, θα πρέπει να προάγει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, την κοινωνική δικαιοσύνη και να διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα. Επίσης, η συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες ανισορροπίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι η όποια συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα οφείλει να λάβει υπ' όψιν τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω τη συμφωνία, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή την ώρα και δεν έχει νόημα να σχολιάσω τις διάφορες πτυχές του» ανέφερε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πακέτο που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα από τους δανειστές.

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά αυτό χρειάζεται μια ισχυρή συμφωνία. Μια συμφωνία που δημιουργεί ανάπτυξη, που είναι δημοσιονομικά βιώσιμη και αντιμετωπίζει τις υπόλοιπες πηγές της χρηματοπιστωτικής αστάθειας» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αύξησης των ορίων των έντοκων γραμματίων, ο κ. Ντράγκι απάντησε: «Θα πρέπει να δούμε την απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας για να εξετάσουμε την αλλαγή των ορίων των έντοκων γραμματίων».

Όσον αφορά την πιθανότητα να μην πληρωθεί η προγραμματισμένη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει μόνο μια φορά από τη δεκαετία του 'Α70.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση εκεχειρίας»
«Σε ορισμένα μέρη δεν εγκαταλείπει μεμονωμένες προσπάθειες να προωθηθεί και να επιφέρει απώλειες στην Ουκρανία» ανέφερε
Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση εκεχειρίας»