Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΕΒΕ: Οι εξαγωγές μπορούν να φτάσουν στο 20% του ΑΕΠ

Η εικόνα των εξαγωγών μας δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να είναι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας με θέμα «Χρηματοδοτώντας τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».

Όπως είπε, “οι εξαγωγές μπορούν να φτάσουν στο 20% του ΑΕΠ από 15% που είναι σήμερα, εάν πέσουν χρήματα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2,5 δισ. ευρώ μπορούν φέρουν εξαγωγές 4 δισ. ευρώ”.

Ρευστότητα από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αποστερούν και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και πως συνέχισε ο ίδιος, παρά τις βελτιώσεις, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που ο ΦΠΑ επιστρέφεται στους εξαγωγείς μετά από δύο χρόνια. «Είναι σαν να βάζουν τους εξαγωγείς να πληρώνουν πρόστιμο επειδή εξάγουν», είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσίαση μελέτης

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα μελέτης του συνδέσμου για τους βέλτιστους μηχανισμούς χρηματοδότησης των εξαγωγών, παρουσιάζοντας παραδείγματα που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία, ενώ έκανε αναφορά και στην πρόταση που έχει επεξεργασθεί ο ΣΕΒΕ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα για προχρηματοδότηση των εξαγωγών με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Οριακή βελτίωση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων διαπίστωσε στην ομιλία του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται μήνα με το μήνα. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη σαρωτικής αναδιάρθρωσης του δανεισμού των επιχειρήσεων και πρότεινε η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων να γίνεται και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ υποστήριξε ότι οι πόροι του θα πρέπει να κατευθύνονται κυρίως σε προγράμματα αναβάθμισης των δεξιοτήτων προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποκτούν κουλτούρα εξωστρέφειας.

Το σήμα “Ελλάδα”

Το ισχυρό και σύγχρονο μάρκετινγκ στο σήμα «Ελλάδα» και οι χαμηλοί -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- φορολογικοί συντελεστές βρίσκονται πίσω από την επιτυχία του τουρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της Marketing Greece και της Enterprise Greece προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και στις συζητήσεις του ΣΕΤΕ με τον τραπεζικό κλάδο, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που αγοράζουν ελληνικά προϊόντα να τυγχάνουν χαμηλότερων επιτοκίων.

«Από το 2009 η Ελλάδα έχει κερδίσει 30% ως προς την ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας, όμως οι εξαγωγές της αυξήθηκαν μόλις κατά 5% σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ξένοι επενδυτές

Στην αναδιάρθρωση του δανεισμού των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, εστιάζει ο Τζιοβάνι Βιάνι, επικεφαλής της Oliver Wyman στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης (αμερικανικός συμβουλευτικός οίκος τον οποίο προσέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την προετοιμασία και υλοποίηση της πρόσφατης αξιολόγησης των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης). Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν και πολλοί ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην Ελλάδα, τελικώς πήγαν στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιμετωπίζονται πιο επιθετικά. «Είναι δύσκολο να μιλήσεις για το κόστος του νέου δανεισμού, όταν έχεις ακόμη τα παλιά δάνεια», δήλωσε και επεσήμανε την ανάγκη συγκεντρώσεων έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν κρίσιμο μέγεθος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση εκεχειρίας»
«Σε ορισμένα μέρη δεν εγκαταλείπει μεμονωμένες προσπάθειες να προωθηθεί και να επιφέρει απώλειες στην Ουκρανία» ανέφερε
Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση εκεχειρίας»