Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εισφέρονται στη νέα εταιρία σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης).
- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, 'Αγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW
Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακος» της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας. Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ).
Αντιδράσεις υπάρχουν και απο την αντιπολίτευση, ενώ το θέμα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στη σκιά των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλου πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα. Όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη, το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τελικά στις 2 Ιουλίου και όχι μεθαύριο όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά. Η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση των 2 δισ ευρώ.
Αντιδράσεις κομμάτων
“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκχώρηση ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ”, αναφέρει ο Θανάσης Πετράκος, υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση “να αποσύρουν τώρα το καταστροφικό αυτό Νομοσχέδιο και να το πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων”.
Υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας τάσσεται η ΔΗΜΑΡ, είναι ωστόσο αντίθετη στην πώληση των δικτύων-ΑΔΜΗΕ και την κατάτμηση της ΔΕΗ.
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε ότι κάθε συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων για «επανεξέταση» προειλημμένων αποφάσεων, θα μπορούσε να είναι θετική εφόσον αποφασισθούν και προωθηθούν αλλαγές επί της ουσίας.
“Το κυβερνητικό σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» οδηγεί σε πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας”, επισημαίνουν από το ΚΚΕ.
«Μαζί με τον καύσωνα που έρχεται από αύριο, έχουμε και την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ που «καίγεται» να εκτελέσει όλες τις εντολές της τρόικας πριν έλθουν ξανά στην Αθήνα ο Τόμσεν και η παρέα του. Με αλλά λόγια οι Έλληνες θα μπουν για μια ακόμη φορά στο καυτό καζάνι των νέων μέτρων μαζί με το ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι της ΔΕΗ» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουικ.
Το κατεπείγον “ανάβει τα αίματα” στη Βουλή
Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση ότι το νομοσχέδιο «χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση» κατατίθεται ως κατεπείγον, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων.
«Υπάρχει πρόβλημα με προθεσμίες και με δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους συνομιλητές μας» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής, Γ.Βλάχος, δικαιολογώντας τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Αυτά που κάνετε είναι αίσχη και αθλιότητες, είναι η κατάλυση κάθε ίχνους Δημοκρατίας, είναι η κατάργηση της Βουλής» ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο θα γίνει σήμερα το πρωί και αύριο θα πάει στο πρώτο θερινό τμήμα για ψήφιση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε απευθυνόμενος στους υπουργούς: «Κλείσατε τη Βουλή λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια, και τώρα φέρνετε νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών και ταυτόχρονα ακούμε με μεγάλη έκπληξη ότι τώρα φέρνετε και άλλο κατεπείγον νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν το έχετε καταθέσει και θέλετε να το συζητήσετε αύριο το πρωί στην Επιτροπή».
«Ποια καθεστώτα το κάνουν αυτό; Πείτε το όνομά τους εσείς κ. Πρόεδρε. Δημοκρατία δεν λέγονται. Διαλέξτε το όνομα εσείς, αλλά πάντως Δημοκρατία δεν είναι», πρόσθεσε. Έντονα αντέδρασε και η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου. Για «απαράδεκτη, άθλια μεθόδευση» έκανε λόγο και ο Εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Έντονη ήταν όμως και η αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη, που ακούγοντας τους χρόνους για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου ρώτησε χαρακτηριστικά «και θα το διαβάσουμε πότε;».
Πάντως, το ΥΠΕΚΑ διευκρίνισε ότι από το νομοσχέδιο έχουν αποσυρθεί οι διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση, όπως και κάθε άλλη διάταξη που δεν επείγει.