*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Από την 1η Μαρτίου ξεκινάει η εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας στην εστίαση με τους εκπρόσωπους του κλάδου να ζητούν παράταση και παράλληλα να μην είναι αυστηροί οι έλεγχοι τουλάχιστον το πρώτο διάστημα.
«Δεν λέμε όχι σε κάτι καινούριο, όμως να υπάρχει μια ελαστικότητα μέχρι να καταλάβουμε πώς λειτουργεί αυτό το νέο μέτρο. Ζητήσαμε από τα αρμόδια υπουργεία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είναι γρήγορη η μετάβαση και είναι πολλά που δεν γνωρίζουμε για την εφαρμογή αυτή. Σκεφτείτε έχω πάει σε έξι σεμινάρια για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και στο τελευταίο που είχε και 1000 λογιστές, όταν έφτασε η ώρα για τις απορίες/ ερωτήσεις είδα 1000 χέρια σηκωμένα. Φανταστείτε πόσες απορίες έχουμε εμείς που δεν είμαστε επιστήμονες οικονομικών. Οπότε με βάση τα παραπάνω θέλουμε να είναι συμβουλευτικοί οι έλεγχοι μέχρι το τέλος του 2025», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης καφενείου κ. Παναγιώτης Καρασαββίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα και μπορεί να επιβληθεί μέχρι και λουκέτο της επιχείρησης. Αν ένας υπάλληλος δεν χτυπήσει τρεις φορές την κάρτα του, η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 3000-4000 ευρώ. Άρα πρέπει να υπάρχει ένα άτομο για να ελέγχει αν θα χτυπήσουν οι εργαζόμενοι τις κάρτες τους».
Πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις επιφορτίζονται το κόστος για την εφαρμογή (αγορά τάμπλετ, ίντερνετ) και ανέφερε πως μπορεί να «αποτελεί όλο αυτό ένα μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως δεν είμαστε όλοι φοροφυγάδες».
Κάποιοι θα κλείσουν, άλλοι θα κάνουν απολύσεις και άλλοι θα μειώσουν ωράριο
Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που επικρατεί στην Αγορά είπε πως το οικονομικό κομμάτι απασχολεί όλους και αυτό έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις: «Αντιλαμβανόμαστε πως οι περισσότεροι μισθοί φτάνουν για 15-20 μέρες. Και αυτό με αυστηρή οικονομία. Πολλά προϊόντα έχουν αυξηθεί όπως και το ενεργειακό κόστος. Και είναι λογικό πως όταν δεν έχει κάποιος χρήματα, δεν θα έχει δουλειά και ο επαγγελματίας. Επιπλέον σε εμάς κάθε νέο μέτρο όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, 3ετίες κλπ είναι εξτρά κόστος. Με αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο πως κάποιες επιχειρήσεις δύσκολα θα μείνουν ανοιχτές, άλλες θα προχωρήσουν σε απολύσεις και ορισμένες θα μειώσουν το ωράριο εργασίας, θα βγάζουν την δουλειά με μια βάρδια δηλαδή. Ενώ ο επαγγελματίας είναι το ισχυρότερο πορτοφόλι κράτους και στηρίζει ό,τι κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση, το κράτος δεν μας βλέπει ως συνεργάτες. Εξυπηρετεί τους λίγους και μεγάλους, ενώ η οικονομία στηρίζεται μικρομεσαία και μικρή επιχείρηση».
Η Ομοσπονδία τους, που πρόσφατα έκοψε και την βασιλόπιτά της, παρουσία εκπροσώπων της πόλης, έχει 22 σωματεία που αριθμούν 45.000-50.000 μέλη, εκ των οποίων τα 5.000-7.000 είναι ενεργά.
Σχετικά με το αν το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει επηρεάσει την κίνηση σημείωσε πως «σίγουρα κάτι νέο είναι καλό για την πόλη και το στηρίζουμε. Είναι πρακτικό και εξυπηρετεί μεγάλο μέρος πόλης ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο από το μποτιλιάρισμα, που μαζί με την καθαριότητα αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα. Θα δούμε τι θα γίνει και με το ζήτημα των χώρων στάθμευσης, ώστε να μπορούν να παρκάρουν το όχημά τους όσοι θέλουν να πάρουν το μετρό. Οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν ορατές σε βάθος χρόνου γιατί βλέπουμε πως δυστυχώς η κίνηση παραμένει».
Κάλεσμα στην αυριανή κινητοποίηση για τα Τέμπη
Τέλος ο κ. Καρασαββίδης απηύθυνε έκκληση στους επαγγελματίες εμπόρους και βιοτέχνες να βγουν αύριο στους δρόμους και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση για τα Τέμπη.
Το ΕΕΘ ζητάει παράταση για την Ψηφιακή Κάρτα σε Εστίαση και Τουρισμό
Ακόμη μια άκρως επίκαιρη ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Ψηφιακή κάρτα εργασίας στην Εστίαση και στον Τουρισμό». Εισηγητής ο Λογιστής Φοροτεχνικός, μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Νίκος Φραγκιαδάκης.
Στον χαιρετισμό του ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Θ. κ. Κωνσταντίνος Λάσκος μεταξύ άλλων τόνισε «Η Ψηφιακή κάρτα εργασίας, αποτελεί μια μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμού και δικαιότερης κατανομής του εργασιακού χρόνου, αλλά και των αμοιβών των εργαζομένων. Ωστόσο, μια μεταρρύθμιση για να λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα για την εφαρμογή της. Ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την συνολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε εστίαση και τουρισμό, η οποία ξεκινά από 1η Μαρτίου, όλα δείχνουν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει στην πράξη. Ως επιμελητήριο θεωρούμε πως πρέπει ακόμη και στο παρά πέντε, να ληφθεί η πολιτική πρωτοβουλία και η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας εργασίας σε εστίαση και τουρισμό, να μετατεθεί χρονικά, ώστε το επίπεδο ετοιμότητας να είναι πολύ μεγαλύτερο».
Ο κ. Φραγκιαδάκης με δεδομένη την καθολική έναρξη εφαρμογής της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους Εστίασης και Τουρισμού από 1 η Μαρτίου, ανέλυσε τις παραμέτρους της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις ώστε να λύση κάθε απορία.
Ο Οικονομικός Επόπτης και πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης κ. Ελευθέριος Ωραιόπουλος, κατέθεσε την πρόταση στην οποία κατέληξε με απόφαση της η Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Θ., για την υποχρεωτική εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και τουρισμό από την 1 η Μαρτίου 2025, αλλά μετάθεση της επιβολής προστίμων από 1 η Ιουνίου 2025.
Μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 11 Σεπτεμβρίου έως 1 η Απριλίου ήταν κλειστές, καθώς λειτουργούν κατά την θερινή περίοδο.
Σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση της ενημερωτικής αυτής εκδήλωσης, αλλά και στη αποσαφήνιση όλων των «θολών» σημείων για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, είχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Θ. και λογιστής στο επάγγελμα κ. Σταύρος Μπάσιας, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια που προσέφερε ο κ. Αλέξιος Βλάχος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επίσης λογιστής.
Η Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης έχει ως πρωταρχικό της στόχο την ανάδειξη των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, την εκπαίδευση και ενημέρωση τους για όλες τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.