Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μέσα Νοεμβρίου ο διαγωνισμός για το κέντρο logistics στο Γκόνου

Τι είπε για τη λήξη του διαγωνισμού το Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ και Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης

«Στις 15 Νοεμβρίου λήγει ο διαγωνισμός για το logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης και είμαστε σίγουροι πως έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών - βαριά ονόματα από τον χώρο της εφοδιαστικής αγοράς - για τη δημιουργία του, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε καταλήξει και από τη νέα χρονιά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα», είπε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ και Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Southeast Europe Connectivity Forum ΙΙ, στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2024 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.

Ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και γενικότερα η λειτουργία του κέντρου logistics στο Γκόνου, αφού πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα συμβάλλει σε αυτό που λέμε ανάπτυξη υποδομών που είναι πολύ χρήσιμες για την διασυνδεσιμότητα.

f4gkonoy.jpg

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η χώρα για την κατασκευή των δύο κέντρων logistics στο Γκόνου και την Φυλή, και ότι οι υποδομές για το ΤΑΙΠΕΔ είναι συνολικά μια μεγάλη άσκηση για την ανάπτυξη. Μάλιστα, τόνισε πως με συνολικά κονδύλια που φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ για τα logistics και με τη μόχλευση και κεφαλαίων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την ώρα που το κράτος εξασφαλίζει τη γη και το θεσμικό πλαίσιο, δημιουργείται συνολικά μια χρυσή ευκαιρία. Κι όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, την στιγμή που η χώρα έχει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης. Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε πως με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του ΟΛΘ, του ΟΠΛ, αλλά και των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και του Βόλου το επόμενο διάστημα, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποδομών.

Ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε πως όλα αυτά οδηγούν φυσικά και στην διασυνδεσιμότητα και την περιφερειακή συνεργασία και ανακοίνωσε την αναβάθμιση του περάσματος Κήπων στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα στον Έβρο που θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) επεσήμανε τη σημασία που έχει η δημιουργία του κέντρου logistics στο Γκόνου και υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο που είχε ο ΣΕΒΕ στο να βλέπουμε σήμερα πως μετά από χρόνια το έργο τρέχει πλέον για την δημιουργία του. Σημείωσε πως το έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή τροχιά τόσο της περιοχής όσο και γενικότερα. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπογράμμισε την ταχύτατη αντίδραση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σχετικά με το Γκόνου λέγοντας πως αντέδρασε γρήγορα και αγοράστηκαν οικόπεδα στην περιοχή όποτε γενικότερα θα αλλάξει η οικονομία της περιοχής. Ο ίδιος σημείωσε την μεγάλη σημασία που έχουν οι υποδομές για τις εξαγωγές τονίζοντας το γεγονός πως μέσα στην περίοδο 2019 – 2024 έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί συμβάλλοντας με ποσοστό που φτάνει το 50% στο ΑΕΠ της χώρας.

Ο κ. Διαμαντίδης τόνισε, επίσης, πως η ανάπτυξη κι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών τόσο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσο και στα σιδηροδρομικά δίκτυα, αλλά και τους κεντρικούς οδικούς άξονες είναι σημαντικός αρωγός στην ανάπτυξη των εξαγωγών. Αναφορικά πάντως με τη δημιουργία – λειτουργία του κέντρου logistics στο Γκόνου ο κ. Συμεωνίδης έκανε ειδική μνεία στο πράσινο αποτύπωμα που θα πρέπει να έχει, καθώς θα ήταν καλό να λειτουργεί αυτόνομα με ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγει το ίδιο με φωτοβολταϊκά στη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα με μπαταρίες, που θα χρησιμοποιούν την αποθηκευμένη ενέργεια.

Σε άλλο πάνελ του ίδιου φόρουμ, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Logistics και του ΔΣ της Hellenic Train, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, τόνισε πως παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και χρειάζεται πολιτική βούληση και κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για να προχωρήσει η Ελλάδα στο επίπεδο της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics. «Μεγάλο πρόβλημα είναι ο σιδηρόδρομος, όπου καταγράφεται σημαντική αποεπένδυση» πρόσθεσε ο κ. Ζηλιασκόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως «το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας απαιτεί τη συνδεσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε οργανωμένους υποδοχείς logistics που η Ελλάδα δεν έχει και αυτή τη στιγμή δημιουργούνται έξι στη χώρα. Οι οργανωμένοι υποδοχείς logistics θα είναι καταλύτες για το νέο παραγωγικό μοντέλο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ