Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το σχέδιο συνολικής παραχώρησης του ΟΛΘ προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ

Τη συνολική παραχώρηση της χρήσης των δραστηριοτήτων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ, ως προτιμότερη για την ταχύτερη προσέλκυση επενδυτή.

Στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας αξιοποίησης της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στην ΟΛΘ ΑΕ., οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ήρθαν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις βουλευτών.

Όπως προέκυψε από την παρουσίαση, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι δύο σχέδια: είτε παραχώρηση συνολική είτε παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων με διατήρηση της δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο και οι δύο παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ τόνισαν ότι η συνολική παραχώρηση είναι προτιμότερη διότι είναι και ταχύτερη και θα αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος αλλά και θα διασφαλίσει το εργασιακό σκέλος.

Ο κ. Μανιατόπουλος διευκρίνισε ότι η τοποθέτηση του Ταμείου δεν είναι δογματική, αλλά υπενθύμισε ότι το θέμα του ΟΛΘ έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα.

Το προφίλ του υποψηφίου

Όσον αφορά το προφίλ του υποψηφίου, ο κ. Εμίρης ανέφερε ότι τα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι να προσέλθει ένα σοβαρός υποψήφιος με ίδια κεφάλαια, άνω των 110 εκατ. ευρώ, να έχει σωστή νομική υπόσταση και δραστηριότητα στα εμπορευματοκιβώτια ή εναλλακτικά να έχει λειτουργία σε χύδην φορτία. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι.

Έγινε ακόμη γνωστό ότι θα υπάρξει σοβαρή αναθεώρηση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, ανάμεσα στο υπουργείο και τον ΟΛΘ, προκειμένου και ο χαρακτήρας του λιμανιού να διασφαλιστεί.

Ταυτόχρονα στη σύμβαση που θα υπογραφεί στη συνέχεια με τον παραχωρησιούχο, θα προβλεφθούν δεσμεύσεις για επενδύσεις σε διάφορα επίπεδα, βελτιωμένος αναπροσδιορισμός της σχέσης της πόλης με το λιμάνι, ενώ θα καθοριστούν και κανόνες για την ακτοπλοΐα.

Ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας, αφού υπενθύμισε το τι έγινε το 2008, τόνισε ότι τυχόν πώληση του πλειοψηφικού πακέτου θα συνοδεύεται και από ένα δεσμευτικό πλαίσιο επενδύσεων. Ο ίδιος εμφανίστηκε σύμφωνος με τις εκτιμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ ότι σε περίπτωση παραχωρήσεων διαφορετικών δραστηριοτήτων, η διαδικασία θα είναι πολύπλοκη και μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις.

Οι διαφωνίες των βουλευτών

Ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ) προειδοποίησε ότι «η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για τη συνολική πώληση είναι ίσως βιαστική και πρέπει να την δούμε από την αρχή». Ο Γιώργος Ορφανός (ΝΔ) ζήτησε να αξιολογηθεί η ιδιαίτερη θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Προσέθεσε ότι θα μπορούσαν να παραχωρηθούν χρήσεις. Το να πουλήσουμε όλο το λιμάνι δεν μας βρίσκει σύμφωνους, είπε και ζήτησε η λύση να έχει κοινωνική αποδοχή ακόμη και αν από τη λύση αυτή δεν πάρει λεφτά το κράτος για την αποπληρωμή του χρέους.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι και στις παραχωρήσεις. Πιστεύουμε ότι τα λιμάνια της χώρας πρέπει να τα εκμεταλλεύεται το Δημόσιο. Πολύ περισσότερο είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο ξεπούλημα σε ιδιώτες», δήλωσε Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ).

Αλλά και ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στην απευθείας πώληση μετοχών και πρέπει να εξεταστεί το μοντέλο πώλησης του 24% και της σύμβασης παραχώρησης για το υπόλοιπο. Είπε ακόμη ότι δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί και στη Θεσσαλονίκη το μοντέλο παραχώρησης που εφαρμόστηκε στον Πειραιά.

«Πρέπει να υπάρξει ιδιωτικοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων αλλά σε καμία περίπτωση το λιμάνι δεν πρέπει να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του», δήλωσε η Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη (ΔΗΜΑΡ) και προσέθεσε ότι το κόμμα της θα συμφωνούσε με κάποιες παραχωρήσεις, ενταγμένες όμως σε ένα γενικότερο προγραμματισμό για τα λιμάνια της χώρας.

Πραγματικός ένοχος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) καταγγέλλοντας ξεπούλημα των λιμανιών.

“Όχι” στην πώληση του λιμανιού λένε οι εργαζόμενοι

Στη χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι απεργούσαν για δεύτερη συνεχή ημέρα, εκφράζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μαζί με συναδέλφους τους από όλα τα λιμάνια της χώρας, βρέθηκαν στην Αθήνα, όπου και διαδήλωσαν κατά της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ και ΟΛΘ, μια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Εν τω μεταξύ, να μη προχωρήσει σε περαιτέρω κινητοποιήσεις ενόψει και των εορτών του Πάσχα, αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Κατά συνέπεια, τα δρομολόγια των πλοίων, από σήμερα στις 6 τα ξημερώματα, θα εκτελούνται κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση εκεχειρίας»
«Σε ορισμένα μέρη δεν εγκαταλείπει μεμονωμένες προσπάθειες να προωθηθεί και να επιφέρει απώλειες στην Ουκρανία» ανέφερε
Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση εκεχειρίας»