Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα μηνύματα από την τουριστική κίνηση τη φετινή σεζόν στην Πιερία

Ελπίδες για «θετικό ταμείο» στο τέλος της σεζόν εκφράζουν οι ξενοδόχοι

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Ελπίδες για θετικό «ταμείο» στο τέλος της σεζόν εκφράζουν οι ξενοδόχοι της περιοχής της Πιερίας που έχουν αρχίσει να δέχονται κόσμο ήδη από τον Απρίλιο. Την περιοχή της Πιερίας προτιμούν οι Βαλκάνιοι τουρίστες αλλά και οι Έλληνες, ενώ στο τοπ5 των εθνικοτήτων συναντάμε και τους Γερμανούς.

Στο μεταξύ, οι επαγγελματίες του τουρισμού ζητούν μέτρα ώστε να υπάρξει το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα από τα έργα που πραγματοποιούνται τόσο στη Θεσσαλονίκη για το fly over, με δεδομένο ότι το 30% του τουρισμού της περιοχής έρχεται αεροπορικώς από το «Μακεδονία», αλλά και γύρω από την Κατερίνη και στην γέφυρα Αξιού.

Εξαιτίας των έργων δημιουργούνται ουρές στα διόδια των Μαλγάρων.

«Η θερινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε αρκετά ενθαρρυντικά τουλάχιστον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, συνέχισε τον Ιούλιο με κάποιες ιδιαιτερότητες -με διαφορετικές ταχύτητες και στις πληρότητες και στις αφίξεις- και θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο τέλος της χρονιάς, τον Οκτώβριο που θα γίνει το «ταμείο», αυτό θα είναι θετικό όσον αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις με κύριο ζητούμενο και την κερδοφορία των επιχειρήσεων», ανέφερε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Τον νομό Πιερίας προτιμούν κατά κύριο λόγο Βαλκάνιοι τουρίστες αλλά και βορειοευρωπαίοι. Ειδικότερα στην πρώτη πεντάδα των επισκεπτών βρίσκονται Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Έλληνες, Σέρβοι και Γερμανοί.

Σε ότι αφορά τις τιμές δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη. Οι οποίες αυξήσεις αφορούν μονοψήφια ποσοστά της τάξης του 3%-5%.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τα έργα που γίνονται στην περιοχή, όπως οι εργασίες για την αναβάθμιση/ανακατασκευή της υπογειοποιημένης σήραγγας Κατερίνης και οι εργασίες για τη γέφυρα στον Αξιό, οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι χρειάζεται αυξημένη διαχείριση προκειμένου να υπάρχει το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στην επισκεψιμότητα της περιοχής.

Σε ότι αφορά το πρώτο έργο να αναφέρουμε ότι τον Μάιο παραδόθηκε πλήρως αναβαθμισμένος αποκλειστικά για τους οδηγούς Ι.Χ. οχημάτων ο κλάδος προς Θεσσαλονίκη της σήραγγας Κατερίνης. Η κυκλοφορία θα γίνεται ως ακολούθως:

Για τα οχήματα Ι.Χ. θα διεξάγεται μέσω του αναβαθμισμένου – αμφιδρομημένου κλάδου (προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη), με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

Αποκλειστικά για τα οχήματα άνω των 3.5τ (π.χ. φορτηγά, λεωφορεία) θα διεξάγεται μέσω της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, έως την πλήρη παράδοση της σήραγγας στην κυκλοφορία την άνοιξη 2025.

Από την άλλη, οι εργασίες που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στη Γέφυρα Αξιού, αφορούν την ενίσχυση της στατικής της επάρκειας και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του έτους. Καθ’ όλο το διάστημα, η διέλευση από τα διόδια των Μαλγάρων με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη γίνεται ελεύθερα. Ωστόσο, συχνά παρατηρούνται ουρές και ταλαιπωρία οδηγών.

Σε ότι αφορά το έργο του FlyOver που επηρεάζει τους τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» και κατευθύνονται κατόπιν οδικώς προς την Πιερία,  έχουν εγκαίρως διατυπωθεί μια σειρά από μέτρα ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλά και με τις μικρότερες δυνατές καθυστερήσεις η κυκλοφορία.

Αλλά και για τα χερσαίας σύνορα της χώρας ο κ. Τσιτλακίδης αναφέρει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι καλύτερη, καθώς  «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες εκεί», κάποιες μέρες και κάποιες ώρες παρατηρούνται φαινόμενα με καθυστερήσεις στους ελέγχους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανία: Απεργίες διαρκείας στο Γκάτγουικ και τα τρένα: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις
Οι επιβάτες εκφράζουν την απογοήτευσή τους αναφέροντας ουρές και έλλειψη ενημέρωσης από τις αεροπορικές εταιρείες
Βρετανία: Απεργίες διαρκείας στο Γκάτγουικ και τα τρένα: Καθυστερήσεις και ακυρώσεις