Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: «Τρέχουν» οι δημοπρασίες για τις παραλίες - Έντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων στη Χαλκιδική μετά την ενίσχυση της Κτηματικής υπηρεσίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα διαδικασία για τις παραχωρήσεις χρήσης παραλιών και αιγιαλού που πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά και μόνο μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr) και σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή από επιχειρήσεις.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η διαδικασίας, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες.

Σε ότι αφορά τις απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων και ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις στη Χαλκιδική

Σε ότι αφορά τη Χαλκιδική ειδικότερα, έχουν ξεκινήσει και πλέον προχωρούν με «γοργό» ρυθμό οι διεκπεραιώσεις για πάνω από 1.000 εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν απευθείας παραχώρηση σε περιπτώσεις ομορότητας επιχειρήσεων, μετά την ενίσχυση της Κτηματικής υπηρεσίας της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, είχε αναδείξει το πρόβλημα της μη αδειοδότησης αιγιαλού, μέσω απευθείας παραχώρησης, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού στην κτηματική υπηρεσία και έκανε παρέμβαση εγγράφως στο υπουργείο Οικονομικών και την Γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας, για ενίσχυση της διαδικασίας υπηρεσιακά μέσω της περιφερειακής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ενημέρωσε, έπειτα από  επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη και την ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας  κ. Κόλλια, η Κτηματική υπηρεσία Χαλκιδικής ενισχύθηκε από την περασμένη Δευτέρα, με στελέχη-υπαλλήλους της περιφερειακής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ο ίδιος, μιλώντας στο «ΤyposThes» ανέφερε ότι προστέθηκαν έξι υπάλληλοι, οι οποία θα έχουν χωρική αρμοδιότητα τη Χαλκιδική, η οποία κανονικά έχει μια υπάλληλο στην κτηματική υπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι παραχωρήσεις. Παράλληλα, προχωρούν και οι δημοπρασίες.

Σημειώνεται ότι η απευθείας ανάθεση αφορά επιχειρήσεις που είναι όμορες στον αιγιαλό (ξενοδοχεία, καταστήματα επισιτισμού και οπουδήποτε υπάρχει ομορότητα, δηλαδή η παραλία είναι μπροστά). Και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια θα πρέπει να έχει προηγηθεί ηλεκτρονική αίτηση.  

Η δημοπρασία αφορά σημεία τα οποία κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου τα έχει χαρτογραφήσει ο δήμος και δημοπρατούνται διαδικτυακά.

Στην δεύτερη περίπτωση παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις γιατί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης, πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία της ανάρτησης του ποιος πήρε το χώρο.

Δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς ο χρόνος ολοκλήρωσης των δημοπρασιών, ωστόσο ένα ερώτημα που πλανάται για τους επαγγελματίες αφορά το χρόνο που έγινε η αίτηση.

Ειδικότερα, αν η αίτηση είχε γίνει από τον ενδιαφερόμενο για παράδειγμα τον Απρίλιο (σ.σ. οι αιτήσεις έπρεπε να γίνουν μέχρι 15/5). Όταν ολοκληρωθεί η παραχώρηση θα μετράει από την ημέρα που έκανε την αίτηση. Όμως τον Μάιο δεν δούλεψε, οπότε οι επαγγελματίες διερωτώνται πόσα χρήματα θα πληρώσουν τελικά, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι για όσες περιοχές βρίσκεται σε ισχύ δημοπρασία από προηγούμενα έτη, μπορούν να λειτουργούν κανονικά.

Οι δημοπρασίες γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν με όρους διαφάνειας και δίκαιου ανταγωνισμού. Οι δημοπρασίες συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.200 για φέτος.

Σε περίπτωση που κάποιες κρίθηκαν άγονες προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτηση τους το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος. Όμως σημειώνεται πως σε όλες τις παραλίες, με νέες ή υφιστάμενες παραχωρήσεις, θα ισχύουν από φέτος οι ίδιοι κανονισμοί και το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για πιθανές παραβάσεις. Η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων σε αιγιαλό και παραλίες.

Εξάλλου, με τον νέο νόμο θεσμοθετήθηκαν και οι «απάτητες παραλίες», περιοχές δηλαδή υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

Οι καταγγελίες και οι έλεγχοι με drones

Στο μεταξύ, η πλατφόρμα «myCoast» που αφορά παραβιάσεις και καταπατήσεις σε παραλίες σε όλη τη χώρα έχει δεχτεί μέχρι σήμερα πάνω από 1.900 καταγγελίες.

Μάλιστα, από τις  παραλίες της Χαλκιδικής ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι με drones προκειμένου να διαπιστωθούν πιθανές παραβάσεις σε υφιστάμενες παραχωρήσεις σε αιγιαλό και παραλίες.

Συγκεκριμένα έγιναν στις παραλίες «Πευκοχώρι» και «Πολύχρονο» στην περιοχή της Χαλκιδικής, οι οποίες συγκεντρώνουν αυξημένο αριθμό καταγγελιών.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους ελέγχους αποστέλλονται στις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες για ανάλυση και στη συνέχεια για την λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπου χρειαστεί.

Αυτό που προέκυψε  πάντως ως αποτέλεσμα μετά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, φαίνεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αρκετοί προσήλθαν πολύ πιο γρήγορα από άλλες φορές για να κάνουν αίτηση παραχώρησης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών αναμένεται να ξεκινήσει και ο έλεγχος όλων των καταγγελιών.

Το μήνυμα που έχει στείλει το υπουργείο Οικονομικών πάντως είναι ότι οι έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλούς και παραλίες θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή εφαρμογή MyCoast για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ. διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Εκεί, κθε παραχώρηση εμφανίζεται σε δορυφορικό χάρτη και ο πολίτης μπορεί να επιλέξει το σχετικό πολύγωνο όπου θα δει τις λεπτομέρειες και τους όρους της σύμβασης. Έτσι, οι πολίτες θα βλέπουν το διάγραμμα του τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας που έχει παραχωρηθεί και θα μπορούν άμεσα να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν αυθαίρετη κατάληψη ή υπέρβαση της παραχώρησης.

Τέσσερις τρόποι ελέγχου

Εκτός της αξιοποίησης drones, η νέα στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει ελέγχους με τρεις ακόμα τρόπους:

· Με τη λήψη δορυφορικών εικόνων: Η σχετική διαδικασία όπως και η επιμέτρηση για τυχόν παράβασης/υπέρβασης σε ορθοφωτοχάρτη προβλέπεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται στις αρμόδιες κτηματικές και θα εισέρχονται στο μητρώο ψηφιακών συμβάσεων. Για τις δορυφορικές εικόνες το Υπουργείο συνεργάζεται και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.

· Με τη συμβολή των πολιτών: Μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής MyCoast οι πολίτες μπορούν να δουν τις λεπτομέρειες και τους όρους κάθε σύμβασης και να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν παραβάσεις.

· Με μικτά κλιμάκια ελεγκτών: Δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός, με μικτά κλιμάκια καθώς και ομάδες κοινού ελέγχου, στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών αρχών. Ελεγκτική αρμοδιότητα έχουν και οι Δήμοι.

Οι ποινές

Σε περίπτωση παράβασης οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της και ιδίως με το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται. Πιο αναλυτικά οι ποινές διαμορφώνονται ως εξής:

Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

Αν έχει γίνει υπέρβαση της παραχώρησης οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής, σε δημοπρασίες καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Με τις αλλαγές που επήλθαν στη Βουλή το πλαίσιο αυστηροποιείται περαιτέρω καθώς οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για 50 % που προβλεπόταν αρχικά).

Για πρώτη φορά καθιερώνονται πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, από 2.000 έως 60.000 ευρώ. Προβλέπονται, επίσης, ποινικές κυρώσεις για όποιον επιφέρει στον αιγιαλό ή την παραλία οποιαδήποτε μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ