Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά λύσεις ώστε το θέμα να προχωρήσει με τρόπο που να μην ξεσηκώσει μεγάλες ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να θιχτούν οι κατοικίες ανέργων, πολύτεκνων και όσων έχουν πραγματικά πληγεί τα τελευταία χρόνια από την κρίση. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι θα λαμβάνεται υπόψη η συνέπεια των δανειοληπτών σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων και πως θα προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, αν και δεν αποκλείεται να μειωθεί το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από το οποίο θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί, από τις 200.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 150.000 ευρώ.
Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες για παράταση
Εν τω μεταξύ, χθες, όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση απέρριψε τις δύο βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί για την παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Μιλώντας στη βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου είπε ότι «δεν θα γίνουν δεκτές. Είναι ζήτημα μείζονος σημασίας που η κυβέρνηση μελετά και θα δώσει την λύση σε εύθετο χρόνο».
Υπενθυμίζεται ότι οι τροπολογίες ζητούσαν την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι 31-12-2014 (τροπολογία Α. Λοβέρδου, Χρ. Αηδόνη) ή μέχρι τις 31-12-2016 (τροπολογία Ν. Σταυρογιάννη, Γ. Κουράκου).
Η απόρριψη των τροπολογιών, προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί τέσσερις υπουργικές τροπολογίες που είναι άσχετες με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Έρχονται αεροπλανικά», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι «αυτή η διαδικασία δεν επιτρέπεται, απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», ενώ κάλεσε και το προεδρείο της Βουλής «να ενδιαφέρεται για την τήρηση του κανονισμού». «Το παν σε αυτή τη χώρα είναι η εκτελεστική εξουσία, η σύμπηξη τρόικας και κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και κατέληξε «αυτό δεν λέγεται δημοκρατία».
«Όλοι μας συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να γίνεται. Όμως δυστυχώς είναι θέμα της κυβέρνησης να σέβονται τις αρχές και τους κανονισμούς», σχολίασε η αντιπρόεδρος της Βουλής Μ. Κόλλια Τσαρούχα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επανειλημμένως έχουν επισημάνει το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση σέβεται και το Σύνταγμα και τον κανονισμό. Όλες οι τροπολογίες είναι επείγουσες, διαδικασίες που πρέπει να γίνουν», απάντησε ο κ. Καράογλου.
Βέλη Κουκουλόπουλου σε Στουρνάρα
Η ένταση στη βουλή, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά είχε και ενδοκυβερνητική χροιά. Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή την πρόσφατη δήλωσή του ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες». «Πιστεύω ότι η τροπολογία που θα έρθει για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρέπει να συνοδευτεί από πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Μας ενόχλησε πάρα πολύ, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί κατάρρευσης των τραπεζών εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί» είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουκουλόπουλος, τονίζοντας: «Πρώτα απ' όλα απαιτείται ιδιαίτερος σεβασμός στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «απαιτείται σεβασμός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που μόνη της σήκωσε τα προηγούμενα τρία χρόνια το βάρος για την ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και υπέστη τα πάνδεινα και αποδεκατίστηκε με την αφετηρία την ψήφο που είχε δώσει μόνη της η κ.ο. του ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο του 2011». «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις ούτε από τον υπουργό Οικονομικών ούτε από κανέναν» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι όταν έρθει η τροπολογία για την παράταση των πλειστηριασμών είναι απαιτητό να υπάρχουν στην διάθεση της εθνικής αντιπροσωπείας και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για να μιλήσουμε καθαρά και με σαφήνεια για το πώς βλέπουμε αυτό το ζήτημα. «Και να μην απειλεί ο ένας και ο άλλος» κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος.
Σ. Κεδίκογλου: Προτεραιότητα η προστασία των αδύναμων
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση «πρώτη προτεραιότητα παραμένει η προστασία των αδύναμων» και ανέφερε πως η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως «την ευαισθησία των βουλευτών», οι οποίοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης».
«Αυτές τις ανησυχίες τις συμμεριζόμαστε... Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα και θα πρέπει να βρεθεί η καλύτερη λύση με πρώτο γνώμονα την προστασία των ευαίσθητων ομάδων», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι διαπιστώθηκε «για πρώτη φορά πως όλα τα υπουργεία ήταν εντός προγράμματος, εντός χρονοδιαγράμματος». Αυτό, όπως είπε, ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στη διαβούλευση εν όψει του νέου Μεσοπρόθεσμου. Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ακόμη ότι με την επίτευξη πλεονάσματος η Ελλάδα θα αποδείξει ότι δεν χρειάζεται πλέον καθημερινά νέα δανεικά, και έχει αρχίσει να νοικοκυρεύει τα του οίκου της.